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December 1, 2022 
 
The Honorable Ron Griggs 
New Mexico State Senator  
2704 Birdie Loop 
Alamogordo, New Mexico 88310 
Ron.griggs@nmlegis.gov 
 
Re: Opinion Request – County Health Care Assistance Fund 
 
Dear Senator Griggs: 
 

You have requested our advice regarding certain financial implications relating to the 
County Health Care Assistance Fund (“Fund”) and the Indigent Hospital and County Health Care 
Act (“Act”), NMSA 1978 §§ 27-5-1 through 27-5-12.7. Specifically, you ask: 

 
1. If a county does not in one fiscal year spend from the Fund the full amount allowed 
under NMSA Section 27-5-6(A) for administration and planning, does the remaining 
balance allowed for in administration and planning roll over for administrating and 
planning use in subsequent fiscal years? Or must the balance then be used only for actual 
assistance to indigent patients? 
 
2. Does NMSA Section 27-5-7(D) allow for the remaining balance to be used for any 
authorized purpose of the Act? 
 
3. What is a “health care provider” for purposes of the Act? 
 
4. Does an individual or entity with a National Provider Identification Number 
assigned by the Centers for Medicare and Medicaid Services automatically qualify as a 
health care provider for purposes of the Act? 
 
5. Does an Information and Referral/Assistance agency that provides information to 
indigent patients about the availability of health care providers and health care services, 
such as a 211 service, constitute a “health care service” for purposes of the Act? 
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There are several rules of statutory construction applicable to this matter. First is the 

primary goal of giving effect to the Legislature’s intent. State v. Torres, 2006-NMCA-106, ¶ 8, 141 
P.3d 1284. We analyze the Legislature’s intent by looking at the whole statute. See Allen v. 
McClellan, 75 N.M. 400, 405 P.2d 405 (1965). We give plain and ordinary meaning to clear and 
unambiguous language. State v. Calvert, 2003-NMCA-028, ¶ 20, 62 P.3d 372 (2003). When a word 
or phrase is not defined in the statute, we determine the meaning by its context and common usage. 
State v. Marshall, 2004-NMCA-104, ¶ 7, 96 P.3d 801. Finally, we read the statute in its entirety 
and construe each part in connection with every other part in order to produce a harmonious whole. 
 

One purpose of the Act is “to recognize that each individual county [in New Mexico] is the 
responsible agency for hospital transportation, hospital care or the provision of health care to 
indigent patients domiciled in that county, as determined by resolution of the board of county 
commissioners, in addition to providing support for the state’s [M]edicaid program.” NMSA 1978, 
§ 27-5-2(A). And the Act creates a Health Care Assistance Fund. NMSA, § 27-5-7(A). The Fund, 
including all collections under the levy authorized by the Act and payments placed in the Fund, 
“shall be budgeted and expended only for the purposes specified in the [Act].” NMSA 1978, § 27-
5-7(B). 
 

1. The Act Does Not Authorize a County to Rollover Excess or Saved Fund 
Balances to Subsequent Fiscal Years for Administration and Planning. 

 
The Act authorizes, but does not require, a county to “budget for expenditure on ambulance 

services, burial expenses, hospital or medical expenses for indigent residents of that county and 
for costs of development of a countywide or multi county health plan.” NMSA 27-5-6(A). The 
legislature placed a check and balance on how much money may be allocated and spent annually 
on planning matters. Under the Act: 

 
The combined costs of administration and planning shall not exceed the following 
revenues based on the previous fiscal year revenues for a fund that has existed for 
at least one fiscal year. . . . The percentages of the revenue in the fund that may be 
used for such combined administrative and planning costs is equal to the sum of the 
following: 

(1) ten percent of the amount of the revenues in the fund not over 
five hundred thousand dollars ($500,00); 

(2) eight percent of the amount of the revenues in the fund over five 
hundred thousand dollars ($500,000) but not over one million 
dollars ($1,000,000); and 

(3) four and one-half percent of the amount of the revenues in the 
fund over one million dollars ($1,000,000)[.] 

 
NMSA 1978, § 27-5-6(A) (2014). 
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  In 2008, we addressed a similar question that asked if a county could, under the same Act, 
rollover unused funds into planning fund budgets for ensuing fiscal years. See Interpretation of 
NMSA 1978, Section 27-5-6(B), Op. Att’y Gen. 2008 WL324893 (N.M.A.G.).1 In that Opinion, 
Valencia County had accumulated a large surplus in its Fund over several years and wanted to use 
that surplus for expenses to help build a new local, countywide hospital, and thus turned to the 
New Mexico Finance & Administration Department (DFA) for approval. But DFA informed 
Valencia County that “[t]he plain meaning of Section 27-5-6 NMSA is that administration and 
planning monies are calculated on a percentage of the previous fiscal year revenues and are limited 
to only those calculations.” Id. (quoting an April 26, 2007 letter from DFA’s General Counsel 
Judith Amer to Valencia County’s General Counsel Cynthia Wimberly). The letter continued: 
 

[T]he Legislature knows how to create an accumulating, non-reverting special fund 
or a subaccount when it chooses. However, in this case, the Legislature expressly 
did not . . . [and there is nothing about how] planning funds from one fiscal year . . 
. [can be kept] segregated in subaccount of the Fund for expenditure in some 
subsequent fiscal year. 

 
Id. 
 
 We agreed with DFA in 2008, and we still agree today because a county would necessarily 
require the express statutory authority to take the action of using unused allocated revenue and 
rolling it over into subsequent years. Since the Act does not grant such authority, any unused 
planning funds would need to go back into the Health Care Assistance Fund and be used for 
assistance to indigent patients. Because your question asks if the rollover funds must only be used 
for actual assistance to indigent patients, we note that NMSA § 27-5-7.1(5)[3] authorizes use of 
the fund for administrative expenses associated with burial or cremation, ambulance 
transportation, hospital care, and healthcare services for indigent patients. We conclude that such 
administrative expenses would also be allowed expenditures for a rollover balance. 
 

2. The Remaining Balance May Be Used for Any Authorized Purpose of the Indigent Hospital 
and County Health Care Act. 

 
Under the Health Care Assistance Fund portion of the Act (NMSA 1978, § 27-5-7), collections 

made pursuant to it, and all payments put in its fund, “shall be budgeted and expended only for 
those purposes specified in the [Act].” NMSA 1978, § 27-5-7(B). It also provides that, “[a]ny 
balance remaining in the fund at the end of the fiscal year shall carry over into the ensuing year . . 
. .” NMSA 1978, § 27-5-7(D). This section of the Act concludes with: “Money may be transferred 
to the fund from other sources, but no transfers may be made from the fund for any purpose other 

                                                 
1 The Act was amended in 2014, which eliminated all the language from Section 27-5-6(A) and 
the language in 27-5-6(B) took its place. Except for the first sentence, the language currently in 
NMSA 1978, § 27-5-6(A) is identical to the 2008 version of 27-5-6(B). 
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than those specified in the Indigent Hospital and County Health Care Act.” NMSA 1978, 27-5-
7(E). Based on the plain language of the Act, we conclude that NMSA 1978, § 27-5-7(D) does 
allow the remaining balance in the Fund to be used for any purpose specified in the Act. 
 

3. “Health Care Providers” are Determined By Each County. 
 

With the intentional removal of the defined phrase “health care provider” from the Act in 2014, 
as well as the removal of all references to a “county health care board,” we believe it was the 
Legislature’s intent to allow each individual county to determine its own meaning of “health care 
provider.” Defining a group of words is to give them meaning. Merriam-Webster’s, 11th edition. 
Clearly, the Legislature intended to give distinct meaning to the phrase “health care provider” when 
it defined it in the Act until 2014. It follows then that the Legislature intended to remove the distinct 
meaning when it removed the definition. 

 
When we review all the changes made to the Act in 2014, we notice not just the repeal of 

NMSA 1978, § 27-5-5—which created a county health care board—but also that the word “board” 
was replaced by “county” throughout the Act. The overall effect is that the county itself is required 
to make determinations, approvals, and resolutions relating to health care services, which we 
believe also requires the county to do relating to providers. Here are some examples where the 
county is now responsible when previously it was the board: 

 
• air ambulance services must be approved by the county (NMSA 1978, § 27-5-4(A)) 
• allowable costs and health care services are determined by resolution of the county (NMSA 

1978, § 27-5-4(B) and (F)) 
• powers and duties now belong to the counties, not the board (NMSA 1978, § 27-5-6) 
• the county now certifies the amount needed for its resident’s indigent health care needs 

(NMSA 1978 § 27-5-9(A)) 
 

Additional support that the Legislature intended each county to determine its meaning of 
“health care provider” is the small but significant change to NMSA 1978, § 27-5-7.1(A), which 
previously read that “[t]he fund shall be used to pay for [certain expenses].” (emphasis added). 
With the 2014 amendments, however, this section now reads that “[t]he fund may be used to pay 
for [certain expenses].” Id. (emphasis added). We believe the change from such mandatory 
language to the permissive language granting counties the authority to decide whether those certain 
expenses will be paid furthers our conclusion that the Legislature intended to give each county the 
authority and flexibility to determine the meaning of health care provider. 
 

4. An Individual or Entity with a National Provider Identification Number Assigned by the 
Centers for Medicare and Medicaid Services Does Not Automatically Qualify as a Health 
Care Provider for Purposes of the Indigent Hospital and County Health Care Act. 

 

According to the Centers for Medicare and Medicaid Services: 
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The National Provider Identifier (NPI) is a Health Insurance Portability and 
Accountability Act (HIPAA) Administrative Simplification Standard. The NPI is a 
unique identification number for covered health care providers. Covered health care 
providers and all health plans and health care clearinghouses must use the NPIs in 
the administrative and financial transactions adopted under HIPAA. . . . [T]he 
numbers do not carry other information about healthcare providers, such as the state 
in which they live or their medical specialty. . . . As outlined in [HIPAA], covered 
providers must also share their NPI with other providers, health plans, 
clearinghouses, and any entity that may need it for billing purposes. 

https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Administrative-
Simplification/NationalProvIentStand/, last accessed November 7, 2018. 

Additionally, we found under Title 42 (Public Health), Chapter IV (Centers for 
Medicare and Medicaid Services), of the Code of Federal Regulations, that state Medicaid 
agencies must require all claims for payment contain the NPI of the referring physician, or 
other professional. 42 C.F.R. 455.440 (2018). Based on the information at hand, we 
conclude that the purpose of an NPI is to improve and protect electronic transmissions of 
health information under HIPAA and that health care plans, providers, and clearinghouses 
must use NPI’s for administration and financial transactions. Therefore, a county may 
determine whether an individual or entity with an NPI qualifies as a health care provider 
for purposes of the Indigent Hospital and County Health Care Act. 

5. An Information and Referral/Assistance Agency That Provides Information to 
Indigent Patients About the Availability of Health Care Providers and Services May 
Constitute a Health Care Service. 

The Act defines health care services as “treatment and services designed to promote 
improved health in the county indigent population, including primary care, prenatal care, 
dental care, behavioral health care, alcohol or drug detoxification and rehabilitation, 
hospital care, provision of prescription drugs, preventive care or health outreach services, 
to the extent determined by resolution of the county.” NMSA 1978, § 27-5-4(F) (emphasis 
added). Here, the Legislature expressly granted authority to each county to resolve what it 
includes in “treatment and services designed to promote improved health in the county 
indigent population.” The Legislature listed specific services that must be included, but did 
not restrict the list. We note that “health outreach services” is included in the Legislature’s 
list, which could possibly include assistance agencies—so long as their services are 
designed to promote improved health among the county’s indigent population. Thus, under 
the Act, a county may resolve to include referral or assistance agencies in their list of health 
care services. 

If we may be of further assistance, please let us know. Your request to us was for a 
formal Attorney General’s opinion on the matters discussed above. Such an opinion would 

https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Administrative-Simplification/NationalProvIentStand/
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Administrative-Simplification/NationalProvIentStand/
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be a public document available to the general public. Although we are providing you our 
legal advice in the form of a letter instead of an Attorney General’s Opinion, we believe 
this letter is also a public document, not subject to the attorney-client privilege. Therefore, 
we may provide copies of this letter to the public. 

Sincerely, 

 
 
Sally Malavé 
Director, Open Government Division 
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