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Re: Opinion Request – The Mariposa Homeowners Association and the New Mexico 
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Question 
 

When does New Mexico law terminate a housing developer’s exclusive control over the 
composition of the board of a master-planned community’s homeowners association (HOA) and 
require that lot owners elect board representation?   
 

Answer 
 

When a master-planned community transitions from developer ownership to resident ownership, 
the New Mexico Homeowners Association Act (HOAA), NMSA 1978, Section 47-16-8 (2013), 
governs the composition of the HOA’s board. Although the developer may initially determine the 
composition of the board, once 25% of the lots in the development (including undeveloped lots) 
are owned by lot owners other than the developer, at least one member of the HOA board—or no 
less than one quarter of the board—must be elected by lot owners. As ownership continues to 
transition from developer to lot owners, additional statutory requirements governing HOA board 
composition are triggered.   

 
Background 

 
It has been brought to the attention of this Office that the Mariposa housing subdivision (Mariposa) 
located in Rio Rancho, New Mexico, “is currently facing a situation where there is no 
representation of homeowners on the HOA board.” We review below the controlling provisions of 
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the HOAA, and to the extent that Mariposa is out of compliance with these requirements, we would 
urge Mariposa to follow state law and allow the lot owners to elect representation to the board of 
the Mariposa HOA.   
 

Analysis 
 

Under the HOAA, NMSA 1978, Sections 47-16-1 to -16 (2013, as amended through 2019), all 
residential-planned communities must organize as an association exclusively consisting of all lot 
owners in the development. Section 47-16-3 (2013). The HOAA defines “lot owner” as the “person 
or group of persons holding title to a lot, including a declarant.” Section 47-16-2(P) (2019). 
Further, “declarant” is defined as “the person or group of persons designated in a declaration as 
declarant or, if no declarant is designated, the person or group of persons who sign the declaration 
and their successors or assigns who may submit property to a declaration.” Section 47-16-2(I) 
(2019). The declarant is generally the developer, i.e., the owner of the real property to be developed 
for a planned community. 
 
The HOAA authorizes the declarant to initially create an HOA by declaration. Section 47-16-4 
(2013). During this initial period of declarant control of the association, the declarant has the power 
to “appoint and remove the officers and members of the board.” Section 47-16-8(A) (2013). 
Declarant control of the HOA is not, however, indefinite. The Act sets forth requirements for 
transitioning control of the association from the declarant to the lot owners. Section 47-16-8 
governs this transition. 
 
Based on the information provided to the NMDOJ, the Mariposa housing subdivision appears to 
fall under the statutory definition of a master-planned community:  
 

[A] large-scale residential development that allows for a phasing of development 
that will take place over a long period of time, following comprehensive and 
coordinated planning review by a local government and approval of design and 
development standards beyond conventionally[-]platted subdivisions; provided 
that additional design and development standards approved by the local 
government shall be included in a site plan, area plan or master plan as required by 
the local government approving the development. 
 

Section 47-16-2(Q) (2019). Accordingly, subsections C-G of Section 47-16-8 apply to the 
transition of control over the Mariposa HOA. These provisions are mandatory. 
 
For a master-planned community such as Mariposa, the period of exclusive declarant control ends 
in one of two ways. The “declarant may voluntarily terminate the right to appoint and remove 
officers and members of the board before termination of the period of declarant control.” Section 
47-16-8(D) (2013). If the declarant does not voluntarily cede control, Section 47-16-8 provides for 
a stepwise transition away from exclusive declarant control to lot owner control. 
 
First, once 25% of the lots in a master-planned community are no longer owned by the declarant, 
the Act requires that lot owners other than the declarant elect one HOA board member (or no less 
than one quarter of the board): 
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Not later than sixty days after conveyance of twenty-five percent of the lots that are 
part of the development, and any additional lots that may be added to the 
development, to lot owners other than a declarant, at least one member and not less 
than twenty-five percent of the members of the board shall be elected by lot owners. 
 

Section 47-16-8(E) (2013). The declarant retains, for the time being, control over appointing and 
removing the remaining three quarters of the board. See id. 
 
Then, once 50% of the lots are conveyed away from the declarant, the Act transfers additional 
control over the composition of the HOA board to lot owners, and requires that 33% of the board 
shall be elected by lot owners other than the declarant: 

 
Not later than sixty days after conveyance of fifty percent of the lots that are part 
of the development, and any additional lot that may be added to the development, 
to lot owners other than the declarant, no less than thirty-three percent of the 
members of the board shall be elected by lot owners other than the declarant. 
 

Section 47-16-8-(F) (2013). 
 
Finally, “not later than the termination of a period of declarant control, the lot owners shall elect a 
board of at least three members, at least a majority of whom shall be lot owners. The board shall 
elect the officers. The board members and officers shall take office upon election.” Section 47-16-
8(G) (2013). At this point, the transition from developer control to lot owner control is complete. 
 
The request made of this Office states that “[t]he residents [of Mariposa] believe the 25% threshold 
mandating electing/appointing a resident to the board under the [HOAA] has been met.” If the 
residents are correct in this regard, Mariposa appears to be out of compliance with the HOAA. 
Based on the limited information before us, we cannot formally calculate whether the 25% 
threshold is met in this case. Instead, we offer the following guidance with respect to the 
calculation of the thresholds set forth in Section 47-16-8.  
 
The HOAA provides that, in order to calculate the percentage of lots owned by parties “other than 
the declarant,” the total number of lots in the development must be taken into account. A “lot” is 
defined as “a parcel of land designated for separate ownership or occupancy shown on a recorded 
subdivision plat for a development or the boundaries of which are described in the declaration or 
in a recorded instrument referred to or expressly contemplated by the declaration, other than a 
common area.” Section 47-16-2(O) (2019) (emphasis added). The total number of lots includes all 
lots owned by the declarant, § 47-16-2(P), and “any additional lot that may be added to the 
development,” Sections 47-16-8(E)-(F). 

Together, these provisions indicate the total number of parcels in the development, present and 
anticipated, including those owned by the declarant, that must be included in the calculation of 
what percent of lots are owned by non-declarants. To the extent that at least 25% of the Mariposa 
lots—calculated as above—have been transferred to lot owners other than the declarant, the 
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requirements of Section 47-16-8 have been triggered and the lot owners are entitled to elect HOA 
board members in accordance with state law.1 

Conclusion 

The declarant of the Mariposa housing development must follow state law, which mandates that 
once 25% of the lots in the development are owned by a party other than the declarant, the lot 
owners are entitled to elect one HOA board member (or no less than one quarter of the board). As 
such, not later than sixty days after conveyance of twenty-five percent of the lots, calculated as set 
forth in the HOAA, Mariposa must allow lot owners to vote on the election of one board member, 
or no less than one quarter of the board, in a manner consistent with the HOAA. 
 
Please note that this opinion is a public document and is not protected by the attorney-client 
privilege. It will be published on our website and made available to the general public.    

 

RAÚL TORREZ 
ATTORNEY GENERAL 
 
 
/s/ Seth C. McMillan 
Seth C. McMillan 
Deputy Solicitor General 

 

1 See NM Att’y Gen. (Aug. 17, 2021) (opinion regarding the end of exclusive declarant control 
under the HOAA and serving as a useful example of the statutory calculation being performed and 
applied to determine when the 25% threshold has been reached).  


