
 
 
 

 
 
 

 
 

 

January 10, 2025 
 
   OPINION  
        OF          Opinion No. 2025-03 
RAÚL TORREZ  
Attorney General 
 
 
To: Carlos Medina, Chair of the New Mexico Music Commission 
 
Re: Attorney General Opinion – Whether Section 18-16-3(E) precludes members of the State 

Music Commission from receiving reimbursement for travel to and from Commission 

meetings 
 
   

Question 
 
Does NMSA 1978, Section 18-16-3(E) (2009), which provides that the members of the State Music 

Commission (“Commission”) “shall not receive any compensation, perquisite or allowance,” 

preclude Members of the Commission from receiving reimbursement for travel expenses to and 

from Commission meetings? 
 

Answer 
 

No. While Section 18-16-3(E) prohibits a member of the Commission from receiving wages or 

pecuniary gain for their service, the statute should be read in the context of, and in harmony with, 

the Per Diem Mileage Act, NMSA 1978, Sections 10-8-1 through 10-8-8 (1963, as amended 

through 2021) (“PDMA”), which expressly allows “public officials” such as members of the 

Commission to be reimbursed for travel expenses. We opine that the PDMA applies to members 

of the Commission and authorizes them to be reimbursed for travel expenses as provided in 

Sections 10-8-4(A) and 10-8-4(D). 
 

Analysis 
 

I. Background 
 

The Department of Cultural Affairs is an executive agency of the State of New Mexico that 

oversees various boards and commissions. Those boards and commissions are created by the New 

Mexico Legislature as codified in Chapter 18 of the New Mexico Statutes Annotated. The Music 
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Commission is one such commission and is overseen by the Arts Division of the Department of 

Cultural Affairs. NMSA 1978, § 18-16-2 (2009).  
 
The Commission is made up of fifteen members appointed by the Governor. NMSA 1978, § 18-

16-3(B) (2009). However, the Commission may also appoint its own members if necessary. See 

NMSA 1978, § 18-16-3(D) (2009). Members must be residents of New Mexico and be widely 

known for their professional competence and experience in the field of music. Section 18-16-3(B). 

The Commission is required to meet at least four times per year. Section 18-16-3(D). Given the 

geographic scope of the New Mexico, at least some members of the Commission are therefore 

likely to travel considerable distances for meetings.  
 
The question presented is whether members of the Commission may receive travel reimbursement 

for attending Commission meetings, particularly considering that Section 18-16-3(E) expressly 

states that “[m]embers of the commission shall not receive any compensation, perquisite or 

allowance.” 
 

We rely on New Mexico law governing statutory construction. When construing statutory 

language, the guiding principle is to determine and give effect to legislative intent. Taylor v. Waste 

Management of New Mexico, Inc., 2021-NMSC-026, ¶ 8. The first step in the construction analysis 

is to consider the plain meaning of the statutory language. State v. Adams, 2022-NMSC-008, ¶ 10. 

Unless ambiguity exists, courts adhere to the plain meaning of the statutory language. Id.  
 
However, where one or more provisions give rise to genuine uncertainty as to what the Legislature 

was trying to accomplish, ambiguity is present and requires going beyond a plain language 

analysis. State v. Rivera, 2004-NMSC-001, ¶¶ 11-12. In such instances, a court must consider a 

statute’s background and history while considering the statute in reference to its larger statutory 

scheme as well as other statutes dealing with the same general subject matter. Id. ¶¶ 12-13. If two 

related statutes appear to conflict, then a court must construe the statutes in harmony if at all 

possible. Id.; State v. Smith, 2004-NMSC-032, ¶ 13; NMSA 1978, § 12-2A-10(A) (1997).  
 
II. The PDMA assists in interpreting the legislative intent of Section 18-16-3(E) because 

Section 18-16-2(E) is ambiguous as to the question presented.  
 
We first attempt to resolve the question presented through a plain language analysis of Section 18-

16-3(E). See Adams, 2022-NMSC-008, ¶ 10.  
 
Section 18-16-3(E)’s prohibition of “compensation, perquisite or allowance” suggests that 

members of the Commission cannot be paid wages, receive special privileges or benefits, or obtain 

other pecuniary gain as a result of their service. However, reimbursement for travel expenses is 

not a pecuniary benefit amounting to “compensation” because it logically places an individual 

back in the same position they were prior to reimbursement. See also Antillon v. New Mexico State 

Highway Dept., 1991-NMCA-093, ¶ 17 (reasoning that reimbursement for travel expenses does 

not economically benefit a public employee unless the amount of reimbursement is in excess of 

the employee’s actual expenses). Despite that, Section 18-16-3(E)’s prohibition of “perquisite” or 

“allowance,” could still be read to mean that the Legislature did not intend to grant members of 

the Commission certain reimbursements typically associated with travel expenses such as per diem 
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funds. Unfortunately, Section 18-16-2 does not define “compensation, perquisite or allowance” or 

provide helpful context through other definitions.  
 

For these reasons, we opine that Section 18-16-3(E) presents ambiguity as to whether the 

Legislature intended for members of Commission to be reimbursed for travel expenses. See Rivera, 

2004-NMSC-001, ¶¶ 11-12. Thus, we depart from a plain language analysis of Section 18-16-3(E). 

See Adams, 2022-NMSC-008, ¶ 10.  
 
We look to the PDMA to help us ascertain what the Legislature meant when prohibiting Members 

from receiving “compensation, perquisite or allowance.” We do so because the PDMA predates 

Section 18-16-3(E) and because it governs reimbursement of travel expenses incurred by public 

officials, and thus can assist in construing Section 18-16-3(E). See Rivera, 2004-NMSC-001, ¶¶ 

11-12; Doe v. State ex rel. Governor’s Organized Crime Prevention Comm’n, 1992-NMSC-022, ¶ 

12, 114 N.M. 78 (“We presume that the [L]egislature knew about the existing law and did not 

intend to enact law inconsistent with any existing law”). 
 

If (1) the PDMA applies to Commission members and also (2) authorizes reimbursing the 

members’ travel expenses, then we may conclude that the Legislature intended for the members to 

have their travel expenses reimbursed consistent with the PDMA. These questions require us to 

also consider (3) whether any apparent conflict between the PDMA and Section 18-16-3(E) can 

be reconciled. See Smith, 2004-NMSC-032, ¶ 13. We address each issue in turn.  
 
III. The PDMA applies to members of the Commission.  
 
We first consider whether the Legislature intended for the PDMA to apply to members of the 

Commission. 
 
Section 10-8-2 states the “[p]urpose of the [PDMA]” is to “establish standard rates for 

reimbursement for travel for public officers and employees coming under the [PDMA].” NMSA 

1978, § 10-8-2 (1963). The PDMA requires certain travel reimbursements for “public officers” or 

“public officials.” See generally NMSA 1978, § 10-8-4 (2021). Thus, we must consider whether 

Members of the Commission are “public officers” or “public officials” within the meaning of the 

PDMA.1 If so, we may then conclude the Legislature intended for the PDMA to govern members 

of the Commission.  
 
The PDMA defines “public officer” or “public official” to mean 
 

every elected or appointed officer of the state, local public body or any public 

post-secondary educational institution. “Public officer” or “public official” includes 

members of advisory boards appointed by any state agency, local public body or 

public post-secondary educational institution. 
 
NMSA 1978, § 10-8-3(H) (emphasis added). 

 
1 Unfortunately, Section 18-16-2 does not define or otherwise provide helpful context as to whether 

the members of the Commission are indeed “public officers” or “public officials.”  
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We rely on the broad and plain meaning of this language to opine that the PDMA applies to 

members of the Commission because they are “appointed” by the Governor of New Mexico, as 

provided in Section 18-16-3(B), to serve the State of New Mexico in an official capacity through 

the Music Commission, which is subject to the authority of an executive State agency.  
 
Our conclusion is driven by the plain meaning of the terms “officer” and “official,” which mean 

“one who holds an office of trust, authority or command,” and “one who holds or is invested with 

a office,” respectively.2 Members of the Commission are appointed to hold an office of trust or 

authority on behalf of the State. It follows that members of the Commission are subject to the 

PDMA and thus may be reimbursed as set forth in the PDMA. 
 
IV. The PDMA authorizes per diem and mileage reimbursement for members of the 

Commission as provided in Sections 10-8-4(A) and (D), respectively.  
 
We next consider the extent to which the PDMA allows members to be reimbursed for certain 

travel expenses, and, if so, what expenses.  
 
The PDMA authorizes numerous travel reimbursements for public officers and employees and sets 

forth eligibility criteria. Here, the pertinent Sections are 10-8-4(A) and 10-8-4(D).  
 
Section 10-8-4(A) provides, in pertinent part:  
 

Notwithstanding any other specific law to the contrary and except as provided 

in Subsection I of this section, every nonsalaried public officer shall receive either 

reimbursement pursuant to the provisions of Subsection K or L of this section or 

per diem expenses in the following amounts for a board or committee meeting 

attended; provided that the officer shall not receive per diem expenses for more 

than one board or committee meeting that occurs on the same day; or for each day 

spent in discharge of official duties for travel within the state but away from the 

officer's home[.] 
 

NMSA 1978, § 10-8-4(A) (emphasis added; cost schedule omitted). Section 10-8-4(A) makes clear 

that per diem allowances are available to “every” nonsalaried public officer “except as provided 

in Subsection I.”3  
 

 
2 Officer, MERRIAM-WEBSTER.COM, https://www.merriam-webster.com/dictionary/officer   (last 

accessed Jan. 7, 2025); Official, MERRIAM-WEBSTER.COM, https://www.merriam-

webster.com/dictionary/official  (last accessed Jan. 7, 2025).  
3 Subsection I states: “The provisions of Subsection A of this section do not apply to payment of 

per diem expense to a nonsalaried public official of a municipality for attendance at board or 

committee meetings held within the boundaries of the municipality.” NMSA 1978, § 10-8-4(I). By 

this plain language, Subsection A is only inapplicable to nonsalaried public officers serving in a 

municipal capacity. As appointees of an executive agency, members of the Commission are 

categorically not municipal public officers, so this exception does not apply. 
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We note that even though Section 18-16-3(E) provides that public officers serving on the 

Commission “shall not receive any compensation, perquisite or allowance,” the first sentence of 

Section 10-8-4(A) is clear that the PDMA applies to “every nonsalaried public officer” regardless 

of whether another statute says otherwise. Here, Commission members are indeed nonsalaried 

public officers. The language “notwithstanding any other specific law to the contrary” plainly 

means that regardless of any statute that may say otherwise, nonsalaried public officers shall 

receive the benefits of Section 10-8-4(A). This plain language indicates a legislative intent to 

reimburse members for per diem expenses as provided in the PDMA. See also Doe, 1992-NMSC-

022, ¶ 12. 

 The PDMA also provides for mileage reimbursement pursuant to Section 10-8-4(D), which states: 

Every public officer or employee shall receive up to the internal revenue service 

standard mileage rate set January 1 of the previous year for each mile traveled in 

a privately owned vehicle or eighty-eight cents ($.88) a mile for each mile traveled 

in a privately owned airplane if the travel is necessary to the discharge of the 

officer’s or employee’s official duties and if the private conveyance is not a 

common carrier; provided, however, that only one person shall receive mileage for 

each mile traveled in a single privately owned vehicle or airplane, except in the case 

of common carriers, in which case the person shall receive the cost of the ticket in 

lieu of the mileage allowance.

NMSA 1978, § 10-8-4(D) (emphasis added). This Section broadly provides that “every” public 

officer or employee “shall” be able to claim mileage reimbursement as described therein. The plain 

language is clear, unconditional and requires mileage reimbursement at the rates set therein. 

Following the plain language of the PDMA, we conclude that the PDMA authorizes members of 

the Commission, as “public officers” or “public officials,” to receive the mileage reimbursement 

for privately owned vehicles for travel “necessary to the discharge of the officer’s official duties” 

pursuant to Section 10-8-4(D). This naturally includes mileage reimbursement for driving one’s 

private vehicle to and from a Commission meeting. Following the plain statutory language, we 

also conclude that members of the Commission are eligible to claim per diem allowances as 

permitted in Section 10-8-4(A), which references Section 10-8-4(K) and (L). 

We caution, however, that claims for per diem expenses must follow the requirements and limits 

set forth in detail throughout Sections 10-8-4(A), (K) and (L), in addition to any procedures or 

limitations in the PDMA, regulations or procedures imposed by the Department of Finance 
and Administration, or other agency-specific regulations concerning travel reimbursements. A 

per diem benefit may be deemed to stray into the realm of “compensation, perquisite or 

allowance” prohibited by Section 18-16-3(E) if a member is compensated beyond any 

necessary and actual expenses incurred. See, e.g., Antillon, 1991-NMCA-093, ¶ 17. In practice, 

it may be prudent for members to evaluate whether it is appropriate to claim per diem 

expenses if they have not travelled significant distances for a Commission meeting so as not 

to run afoul of the PDMA or Section 18-6-3(E).

V. The PDMA and Section 18-16-3(E) may be read in harmony.
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Finally, we address the interplay between PDMA and Section 18-16-3(E). New Mexico law 

requires us to read two apparently conflicting statutes in harmony if at all possible. See Smith, 

2004-NMSC-032, ¶ 13. Here, such harmonization is possible. 
 
We opine that the language in Section 18-16-3(E) limiting payments to members of the 

Commission should not be construed as precluding members from receiving reimbursements 

guaranteed by the PDMA. We believe Section 18-16-3(E), when considered in context of the 

PDMA, is better read as broadly prohibiting the members of the Commission from profiting or 

gaining special pecuniary benefits as a result of their service. This prohibition can be reconciled 

with the guarantees of the PDMA because a member of the Commission logically does not 

experience pecuniary gain or special privileges simply by being reimbursed for reasonable travel 

expenses they incur in the course of their duties. See also Antillon, 1991-NMCA-093, ¶ 17.  
 
The key to striking a balance between the PDMA and Section 18-16-3(E) is whether the claim for 

reimbursement is indeed reasonable and actual, and whether the PDMA (and any other agency 

regulation promulgated pursuant to the PDMA) has been complied with in submitting that claim. 

This balance is implicitly recognized by the Legislature’s codification of penalties for unjust 

enrichment resulting from violation of the PDMA. See NMSA 1978 § 10-8-7 (1989) (providing 

penalties for those who knowingly authorize or accept payment in excess of amounts allowed by 

the PDMA or other applicable authority).   
 
In addition, the Music Commission was created by the Legislature in 2009, whereas the PDMA 

has been codified since 1963 with multiple amendments through 2021. We glean from this history 

that the Legislature intended for Section 10-8-4(A) to apply to members of the Commission despite 

the language in Section 18-16-3(E). This is because the Legislature is presumed to have considered 

the PDMA when it enacted Section 18-16-3(E), and we must presume, when possible, that the 

Legislature did not intend to contradict or undermine existing law when passing Section 18-16-

3(E). See Doe, 1992-NMSC-022, ¶ 12. New Mexico law supports a harmonious reading of the 

PDMA and Section 18-16-3(E). 
 

Finally, the Commission’s duties, as codified by the Legislature, indicate that the Legislature 

intended for the Commission to promote, preserve, and enrich musical culture, education, and 

programming in New Mexico. See NMSA 1978, § 18-16-4 (2009). These duties and goals are 

naturally furthered by encouraging service on the Commission. Our conclusion today aligns with 

the Legislature’s intent in creating the Commission for the common-sense reason that it may prove 

difficult to get the best and brightest musicians to serve as members if they have to suffer pecuniary 

loss to do so. See Taylor, 2021-NMSC-026, ¶ 8 (providing that the guiding principle of statutory 

construction is to effectuate the Legislature’s intent).  
 

Conclusion 
 
While Section 18-16-3(E) prohibits a member of the Commission from receiving wages or 

pecuniary gain for their service, the statute should be read in the context of, and in harmony with, 

the Per Diem Mileage Act, NMSA 1978, Sections 10-8-1 through 10-8-8 (1963, as amended 

through 2021) (“PDMA”), which expressly allows “public officials” such as members of the 
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Commission to be reimbursed for travel expenses. The PDMA applies to members of the 

Commission and authorizes them to be reimbursed for travel expenses as provided in Sections 10-

8-4(A) and 10-8-4(D).

We emphasize that reimbursement of travel expenses must comply with the requirements of the 

PDMA, and where applicable, any requirements imposed by the Department of Finance and 
Administration and/or agency-specific regulations governing reimbursements under the PDMA. 

Please note that this opinion is a public document and is not protected by the attorney-client 
privilege. It will be published on our website and made available to the general public.     

RAÚL TORREZ 
ATTORNEY GENERAL 

/s/ Alexander W. Tucker 
Alexander W. Tucker 
Assistant Solicitor General 


