
 

 

April 17, 2006 City of Española Voting Procedures—Opinion Request  

April 17, 2006  
Honorable Rebecca Vigil-Giron  
Secretary of State  
325 Don Gaspar  
Suite 300  
Santa Fe, NM 87503  

Re:  City of Española Voting Procedures--Opinion Request  

Dear Madam Secretary Vigil-Giron:  

You have requested our opinion whether the City of Española's "ward" system of 
electing city councilors is legal. The system, described in greater detail below, appears 
to be a hybrid between a single district voting system and an at-large voting system. 
New Mexico municipalities have employed a variety of voting systems since statehood. 
Based on our examination of the relevant New Mexico constitutional, statutory and case 
law authorities, and on the information available to us, we believe that there is no clear 
answer whether Española's system is legal. We believe, however, that without further 
authorization from the Legislature respecting the permissible use of its procedures, the 
City of Española may have difficulty, as a non-home rule municipality, establishing the 
requisite statutory authority for its procedures in the event of litigation.  

According to our information, these are the facts pertinent to the question: The City of 
Española is not a "home rule" municipality. The City of Española is organized under a 
mayor-council form of government provided for in NMSA 1978, § 3-11-1 to -7 (1965). 
Because the city's population is less than 10,000, the city's council members are not 
required to reside in and be elected from districts. There are eight city councilors in the 
City of Española. The city elects its council members by a "ward" system. Under this 
system, the city is divided into four election wards for purposes of electing members to 
the city council. Each ward is served by two city councilors. During each election cycle, 
one seat from each ward is open for election. When a candidate declares his/her 
intention to run for a seat, that candidate must file a declaration of candidacy form 
declaring the particular ward for which the candidate is running. There is no 
requirement, however, that the candidate reside in that particular ward.  

Election ballots group candidates according to the wards from which they have chosen 
to run. The public votes for candidates "at large," meaning that all city voters may vote 
for one candidate from each of the four wards, regardless of the residence of the voter. 
Winners are determined by ward. In each ward, the candidate who receives the most 
votes wins a seat on the council. Thus, the winners are not necessarily those four 
candidates, in descending order, who received the greatest number of votes overall.  

Since the City of Española is not a home rule municipality, the city requires express or 
implied authority in state law to regulate and conduct its elections in the manner it has 



 

 

done. See State ex. rel Haynes v. Bonem, 114 N.M. 627, 630, 845 P.2d 150, 153 
(1992) (Observing that, before the advent of "home rule," which is now constitutionally 
authorized by N.M. Const. art. X, § 6 by adoption of a charter, "all municipalities in the 
state depended on the state legislature for their power to act. They looked to state 
statutes for express or implied grants of authority, and if they did not find such authority, 
they could not act").  

Single member districts for city governing body elections are provided for at NMSA 
1978, Section 3-12-1.1 (1992). The City of Española is not required to, but may, provide 
for single-member district elections. That section provides, in part:  

Except as provided in Section 3-12-2 NMSA 1978, members of governing 
bodies, excluding mayors, of municipalities having a population in excess of ten 
thousand shall reside in and be elected from single-member districts. If any 
member of the governing body permanently removes his residence from or 
maintains no residence in the district from which he was elected, he shall be 
deemed to have resigned…. [P]rovided that the governing body of H class 
counties and of any municipality having a population of ten thousand or less may 
provide for single-member districts as provided in this section.  

Providing for the election of city councilors from "wards or districts," NMSA 1978, 
Section 3-12-2 (2003) provides, in part:  

D. The governing body of a municipality having a mayor-council form of 
government is the council or board of trustees whose members are the mayor 
and not less than four or more than ten councilmen or trustees. Any governing 
body of more than six councilmen or trustees may provide by ordinance for the 
election of two councilmen or trustees for each ward or district or create or 
abolish wards or districts or alter the boundary of existing wards or districts; 
provided that only one councilman or trustee shall be elected from a ward or 
district at any one election.  

…  

F. The governing body of a municipality may redistrict the municipality whenever 
redistricting is warranted. Upon petition [meeting certain requirements], the 
governing body of the municipality shall redistrict the municipality.  

Section 3-12-2 was originally enacted in 1965, as part of a major overhaul of the laws 
relating to municipalities, repealing numerous existing laws. See 1965 N.M. Laws, Ch. 
300. In that 1965 law, the part pertaining to Section 3-12-2 merely provided: "The 
governing body may provide by ordinance for the election of one or two councilmen or 
trustees for each ward, or create or abolish wards, alter the boundary of existing wards, 
or provide for the election of councilmen or trustees on an at-large basis."  



 

 

1985 N.M. Laws, Ch. 203 enacted Section 3-12-1.1, requiring and allowing single-
member districted elections, and also amended Section 3-12-2 to add language 
allowing the city to re-district. It also made changes to subsection D, which included 
deleting the language pertaining to "at large" elections. In 1992, the Legislature 
amended Section 3-12-2 to add the language "or district" following "ward" in Section 3-
12-2. See 1992 N.M. Laws, Ch. 6, § 2.  

State law specifically provides for the election of city councilors for or from "wards" or 
"districts." State law does not define "ward" or regulate the manner of voting for 
candidates for or from wards or the qualifications for becoming a candidate for or from a 
ward. Under the city's procedures, residency within a "ward" is not a requirement for 
being an Española city councilor candidate for a particular "ward," and, to the extent 
"ward" is different from "district," a "ward" residency requirement constitutionally could 
not be imposed. See Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, 225 P. 577 (1924) (holding that 
"ward" residency constitutionally could not be required of a city council office holder).1  

State law specifically provides for "districting" of municipal elections. State law also 
requires "within district residency" for office holders who are elected from "districts" and 
for voters who vote in districted elections. To the extent "ward" means the same thing 
as "district," then Española's method of electing city councilors is not consistent with the 
law. Article V, Section 13, requires candidate residency within a particular district.2  

As defined by the dictionary, the terms "ward" and "district" are similar, but not exact. 
"Ward" is defined as "an administrative division of a city or borough, typically 
represented by a councilor or councilors." Concise Oxford English Dictionary 1614 (10th 
ed., revised, 2002). "District" is defined as "a division of a county or region that elects its 
own councilors." Concise Oxford English Dictionary 416 (10th ed., revised, 2002).  

The municipal election statute pertaining to declaring candidacy mentions "district" but 
not ward, yet the statute pertaining to ballot, embraces more than a "district," in 
denoting positions to be filled by election. Pertaining to declaration of candidacy, NMSA 
1978, Section 3-8-27 (2001) (emphasis added) provides, in part:  

D. The municipal clerk shall provide a form for the declaration of candidacy and 
shall accept only those declarations of candidacy which contain:  

…  

 (2) the office and term to which the candidate seeks election and district 
designation, if appropriate;  
Pertaining to ballots, NMSA 1978, Section 3-8-29 (1999) (emphasis added) 
provides, in part:  

B. … For each office to be filled, the ballot shall contain:  

…  



 

 

 (4) any necessary reference to districts, positions or other similar official 
designation for office.  

Regarding winners, Article VII, Section 5 (C) of the New Mexico Constitution provides: 
"In a municipal election, the candidate that receives the most votes for an office shall be 
declared elected to that office…" NMSA 1978, Section 3-8-32 (1987) (emphasis added) 
provides, in part:  

A. The candidate who receives a plurality of the votes cast for a designated office 
and term and who is qualified to hold office shall be elected to the office for the 
term designated.  

B. If more than one candidate is to be elected to an office … the candidates, in 
the number to be elected, receiving the largest pluralities shall be elected.  

Subsection (A) contemplates election to "an office," singular, such as a districted race in 
which one or more candidates are running. Subsection (B) contemplates multiple office 
holders of "an office," such as city councilor, generically and without a district restriction, 
for which multiple candidates are running.  

Thus, state law specifies how winners of elections are determined. Yet, these provisions 
depend on the meaning of the term "office" for voting purposes, an ambiguous term in 
the context of districted elections, involving one office from a district to be filled, and "at 
large" elections, involving multiple candidates for an office, such as city council member, 
generally, where there are several seats open during a single race.  

The difficulty lies in determining whether a "ward" designation invokes subsection (A), 
similar to a "division" designation in a magistrate judge race, or whether the "ward" 
designation is meaningless because the electorate is "at large" and because there are 
no specific provisions of law addressing the manner of voting for candidates for or from 
"wards," in which case, subsection (B) would apply. The City of Española evidently 
applies subsection (A), in allowing separate candidate competitions for specific wards. 
Yet without statutory authorization similar to that applicable to magistrate judge races,3 
it could be argued that "wards" are not "divisions" for which individual candidate 
competitions are permitted. Hence, subsection (B) should apply, and those candidates 
receiving the largest pluralities should be elected to the open posts, regardless of the 
result within specific wards.  

Given the absence of statutory rules pertaining to "ward" elections, it could be argued 
that a "ward" is not substantially different from "district," that the two terms are not 
mutually exclusive, and that the Legislature intended that the same rules would apply to 
the creation of wards and to ward races as those that apply to districted races. 
However, the phrase "ward or district," as used in Section 3-12-2 (D), uses the term 
"or." "As a rule of construction, the word 'or' should be given its normal disjunctive 
meaning unless the context of a statute demands otherwise." Wilson v. Denver, 125 
N.M. 308, 314, 961 P.2d 153, 159 (quoting Hale v. Basin Motor Co., 110 N.M. 314, 318, 



 

 

795 P.2d 1006, 1010 (1990). A "disjunctive" meaning is one in which "both words have 
independent significance." Id. On the other hand, "the popular use of 'or' and 'and' is so 
loose and so frequently inaccurate that it has infected statutory enactments." California 
First State Bank v. State, 111 N.M. 64, 72, 801 P.2d 646, 654 (1990) (quoting State ex 
rel. Bd. of Comm'rs v. Bergeron, 235 La. 879, 898, 106 So. 2d 295, 302 (1958). "We will 
not blindly apply a conjunctive meaning to 'and,' or a disjunctive meaning to 'or,' when 
the context of the statute demands otherwise… Although we do not treat these terms as 
interchangeable, we note that their strict sense is more readily departed from than that 
of other words." Id. According to the dictionary, the word "or" can be used to link 
alternatives or to introduce a synonym or explanation of a preceding word. Concise 
Oxford English Dictionary 1001 (10th ed., revised, 2002). Consequently, neither the 
dictionary nor statutory construction rules are dispositive in understanding the precise 
legislative intent to the use of the phrase "ward or district."  

Based on our examination of the relevant New Mexico constitutional, statutory and case 
law authorities, and on the information available to use, we believe that there is no clear 
answer in this matter. The legislative history to the pertinent statute, § 3-12-2, is not 
particularly helpful in answering the question. The term "ward" was retained when that 
statute was amended in 1992, and it is used, arguably, in the disjunctive to mean 
alternatives. As an alternative, therefore, a "ward" would not be subject to the same 
rules as a "district." The term "ward" arguably does have a somewhat different meaning 
from "district." However, it could also be argued that "ward" and "district" are intended to 
be synonyms in the context of that statute. In addition, the fact that Gibbany is still good 
law and the ambiguities in the meaning of the term "office," as used in Section 3-8-21 
(A) and (B) in the context of the question presented, also make it difficult to give a clear 
answer to the question.  

We believe, however, that without further authorization from the Legislature respecting 
the permissible use of its procedures, the City of Española may have difficulty, as a 
non-home rule municipality, establishing the requisite statutory authority for its 
procedures in the event of litigation. New Mexico municipalities and counties have been 
challenged on these matters. See Casuse v. City of Gallup, 106 N.M. 571, 746 P.2d 
1103 (1987) (since Gallup's population was greater than 10,000 it had to have single-
districts); Montano v. Los Alamos, 122 N.M. 454, 926 P.2d 307 (Ct. App. 1996) (class H 
counties and municipalities under 10,000 have the option to set up single-districts). Our 
office has traditionally cautioned entities to be aware of constitutional, federal and state 
law in evaluating their voting systems. See N.M. Att'y Gen. Advisory Letter to 
Representative Gene Samberson from Assistant Attorney General Scott Spencer (Nov. 
14, 1988) (school districts should be aware of restrictions imposed on elections under 
federal constitutional and statutory law); Correspondence letter to Union County 
Commissioner Chairman Fred Miller from Assistant Attorney General Al Lama (July 27, 
2000) (county should act in accordance with NMSA 1978, Section 4-38-3 for single 
districting process).  

In closing, the most prudent course of action for Española, to protect itself fully from 
litigation challenging its current system, would appear to be (a) to change to a single 



 

 

member district system with residency required within the district, pursuant to Section 3-
12-1.1 for both the candidate and the voter; or (b) to obtain clearer legislative authority 
to confirm the current practice, which allows voters from outside a ward's geographic 
boundary to elect a candidate who also is not a resident in the ward's boundaries.  

These concerns were alluded to in the recent municipal election lawsuit of Lujan v. 
Beesley, D-101-CV-200600114. The case focused on whether certain Espanola city 
councilor candidates should have their names placed on the ballot. However, Judge 
Michael Vigil did orally raise substantial questions about the use of the ward system in 
future elections. It is our understanding that he did not issue a decision on this point, but 
we believe his serious concerns, as reflected in this letter, have merit.  

If we may be of further assistance, please let us know. Your request to us was for a 
formal Attorney General's Opinion on the matters discussed above. Such an opinion 
would be a public document available to the general public. Although we are providing 
you our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney General's Opinion, we 
believe this letter is also a public document, not subject to the attorney-client privilege. 
Therefore, we may provide copies of this letter to the public.  

Sincerely,  

Zachary Shandler  
Andrea Buzzard  
Assistant Attorneys General  

cc:  Stuart Bluestone, Chief Deputy Attorney General  
 Joseph Maestas, Mayor of Espanola  

[1] The Gibbany opinion clearly would not preclude "district" residency, in view of Article 
V, Section 13 of the New Mexico Constitution, which provides, in part: "All district and 
municipal officers, county commissioners, school board members and municipal 
governing body members shall be residents of the political subdivision or district from 
which they are elected or for which they are appointed." At the time of Gibbany, this 
provision read: "All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of 
the political subdivision for they are elected or appointed." Thus, at the time of Gibbany, 
the only residency requirement, which constitutionally could be required, was residency 
within the political subdivision, which was a city in that case.  

[2] Article V, Section 13 provides, in part: "All district and municipal officers, county 
commissioners, school board members and municipal governing body members shall 
be residents of the political subdivision or district from which they are elected or for 
which they are appointed."  

[3] Magistrate judge elections are partisan races, involve several magistrate judge 
positions, which are designated by division, involve head-to-head contests to those 
individual division positions and are, generally, "at large" elections, meaning that the 



 

 

entire electorate within that magistrate district may vote for the several positions. See 
NMSA, Section 35-1-3 (2000), which provides:  

Except as otherwise provided by law, magistrates shall be nominated and 
elected at large within each magistrate district at the primary and general 
elections. In magistrate districts having more than one magistrate, the separate 
offices shall be designated by division and, in all appointments to fill vacancies 
and in all nominations and elections to these offices, candidates shall be 
designated as appointed or elected to the office of magistrate of a specific 
division…  


