
 

 

April 21, 2010 Amendment to NMSA 1978, Section 3-17-6(A)  

Kelly O’Donnell, Ph.D. 
Superintendent 
Regulation and Licensing Department  
2550 Cerrillos Road 
Santa Fe, New Mexico 87505  

Re:  Opinion Request Regarding Amendment to NMSA 1978, Section 3-17-
6(A).  

Dear Superintendent O’Donnell:  

You have requested our opinion regarding a 2007 law amending Section 3-17-6 of the 
Municipal Code. See 2007 N.M. Laws, ch. 132, § 1, codified at NMSA 1978, § 3-17-6. 
The amendment went into effect on July 1, 2009. As amended, the provision authorizes 
a municipality to adopt by ordinance “a building code that includes provisions for plan 
review, permitting and inspections for general, electrical, mechanical and plumbing 
construction.” NMSA 1978, § 3-17-6(A)(3) (2007).  

You asked three questions, namely:  

1) Does this law apply to municipalities that had building ordinances in effect 
before July 1, 2009 and if so, how?  

2) Does this law authorize the Construction Industries Division (“CID”) of the 
Regulation and Licensing Department to predicate the issuance of municipal 
inspector certificates on a requirement that the municipality has adopted an 
ordinance that covers all building trades as required by the new law?  

3) To what extent does CID have the authority to enforce this statute and through 
what means?  

As discussed more thoroughly below, the answers to your three questions are as 
follows:  

1) The law does not affect municipalities that had building ordinances in effect 
before July 1, 2009.  

2) The law does not authorize CID to predicate the issuance of municipal 
inspector certificates on whether the municipality has adopted an ordinance that 
covers all the construction trades listed in Section 3-17-6(A)(3), as amended.  

3) CID has no authority to enforce Section 3-17-6(A)(3) by requiring a 
municipality that elects to adopt a building code to include all the construction 
trades listed in that provision.  



 

 

1. Applicability of the 2007 Amendment  

Before the 2007 amendment, Section 3-17-6 provided, in pertinent part:  

A municipality may adopt by ordinance the conditions, provisions, limitations and 
terms of an [sic]: …  

(3) building code; …  

(5) electrical code; …  

(9) plumbing code; ... or  

(11) any other code not in conflict with the laws of New Mexico or valid 
regulations issued by any board or agency of New Mexico authorized to issue 
regulations.  

Any code so adopted shall provide for minimum requirements at least equal to 
the state requirements on the same subject.1  

The 2007 amendment deleted the specific references to an electrical code and a 
plumbing code in subsections (A)(5) and (9), and changed subsection (A)(3) to read: “a 
building code that includes provisions for plan review, permitting and inspections for 
general, electrical, mechanical and plumbing construction.”  

In interpreting a statute, courts look to its plain language to determine legislative intent. 
When the “statute’s language is clear and unambiguous, we give the statute its plain 
and ordinary meaning and refrain from further interpretation.” City of Farmington v. The 
Daily Times and New Mexico Found. for Open Gov’t, 2009-NMCA-057, ¶ 6, 210 P.3d 
246 (quoting Bd. of Comm’rs of Doña Ana County v. Las Cruces Sun-News, 2003-
NMCA-102, ¶ 19, 134 N.M. 283.) In addition to the text of a statute, courts “consider the 
statutory subsection in reference to the statute as a whole and read the several sections 
together so that all parts are given effect.” Bishop v. Evangelical Good Samaritan Soc., 
2009-NMSC-36, ¶ 11, 212 P.3d 361.  

The 2007 amendment to Section 3-17-6(A)(3) authorizes a municipality to adopt a 
building code that includes provisions for general, electrical, mechanical and plumbing 
construction. The statute’s language is permissive, as “may” is usually used to express 
opportunity or permission. See NMSA 1978, Section 12-2A-4(B) (1997). The permissive 
tone continues in subsection (A)(9) of the current version of Section 3-17-6 (formerly 
Section 3-17-6(A)(11), quoted above), which permits a municipality to adopt a code not 
listed in Section 3-17-6(A), as long as it comports with state law, validly-issued 
regulations and minimum state requirements. See also NMSA 1978, § 60-13-4(F) 
(providing that codes adopted under CILA shall “constitute a minimum requirement for 
codes of political subdivisions). In this context, the 2007 amendment, on its face, merely 
authorizes a municipality to adopt a building code that includes provisions for the listed 



 

 

types of construction. The amendment does not require municipalities to adopt a 
building code or prohibit municipalities from adopting building codes that include 
provisions for some, but not all, of the listed types of construction.  

We understand that supporters of the original bill enacting the 2007 amendment 
intended the amendment to require municipalities that adopted a building code to 
include all of the provisions listed in subsection (A)(3). This was more apparent in the 
original bill, which included a provision expressly requiring a municipality, “in the case of 
a building code,” to “adopt as a minimum standard the national code adopted, amended 
and enforced by the construction industries division of the regulation and licensing 
department.” See H.B. 219, 48th Leg., 1st Sess. (N.M. 2007) (introduced by Rep. John 
A. Heaton). That language was not included in the House floor substitute for the bill, 
which, in substantive part, became the final law. This omission supports our conclusion 
that the 2007 amendment, as ultimately enacted, does not require municipalities to 
include all the provisions listed in the amendment in their building codes.  

On balance, it appears that the 2007 amendment to Section 3-17-6 rearranges 
subsection (A) by including electrical and plumbing codes under the category of building 
code, but does not otherwise change the law. Consequently, we conclude that the 2007 
amendment does not affect municipalities with building ordinances in effect before the 
effective date of the amendment.  

2. Conditions for Issuing a Municipal Inspector Certificate  

Section 60-13-41(B) of CILA provides that the Commission shall prescribe qualifications 
and job descriptions for state and municipal inspectors. CILA also authorizes CID, with 
Commission approval, to “establish qualifications for inspectors certified to inspect in 
more than one bureau’s jurisdiction.” NMSA 1978, § 60-13-41(E) (2001). NMSA 1978, § 
60-13-31 (1983). The bureaus, which are organized by trade, are responsible for 
certifying inspectors approved by CID in their respective jurisdictions. Id. § 60-13-43.  

An administrative agency has no power to create a rule or regulation that is not in 
harmony with its statutory authority. See New Mexico Bd. of Pharm. v. New Mexico Bd. 
of Osteopathic Med. Exam’rs, 95 N.M. 780, 782, 626 P.2d 854, 856 (Ct. App., 1981.) 
Agencies must also act reasonably. See, e.g., New Mexico Indus. Energy Consumers v. 
New Mexico Pub. Regulation Comm’n, 2007-NMSC-53, ¶ 19, 142 N.M. 533, 168 P.3d 
105 (an “agency’s interpretation of a law” will be reversed “if it is unreasonable or 
unlawful”).  

As discussed above, we do not believe that Section 3-17-6, as amended, requires a 
municipality to adopt a building code that includes all the trades listed in Subsection 
(A)(3). Even if it did, nothing in CILA allows CID to predicate the issuance of municipal 
inspector certificates on a requirement that the municipality has adopted a particular 
code. Under CILA, the issuance of a municipal inspector’s certificate depends on an 
applicant’s qualifications to inspect in the jurisdiction of a trade bureau. Although CILA 
contemplates in Section 60-13-41(E) that an inspector might be qualified to inspect in 



 

 

more than one trade bureau’s jurisdiction, this is not a requirement for a municipal 
inspector certificate. In short, we are unable to discern any authority for CID to refuse to 
certify an otherwise qualified inspector based on whether the municipality has complied 
with the statutory code requirements. The actions of the municipality have no apparent 
relation to or bearing on the inspector’s qualification for certification.  

3.  CID Enforcement of the 2007 Amendment.  

As discussed above, municipalities have considerable discretion regarding the codes 
they choose to adopt. The only requirement is that they reflect, at a minimum, the codes 
adopted under CILA. See NMSA 1978, §§ 3-17-6(A), 60-13-4(F). If a municipal code did 
not meet minimum state requirements in violation of CILA, CID is statutorily authorized 
to apply for mandamus, injunction “or any proper legal proceeding” in the appropriate 
district court. Id. § 60-13-53 (1989). In answer to your specific question, because we 
have concluded that Section 3-17-6(A)(3), as amended, cannot be reasonably 
interpreted to require a municipality to adopt a building code that includes all the 
building trades listed in the provision, we believe that CID is not authorized to bring an 
action to enforce that interpretation.  

If we may be of further assistance, please let us know. Your request was for a formal 
Attorney General’s Opinion on the matters discussed above. Such an opinion would be 
a public document available to the general public. Although we are providing you our 
legal advice in the form of a letter instead of an Attorney General’s Opinion, we believe 
this letter is also a public document, not subject to the attorney-client privilege. 
Therefore, we may provide copies of this letter to the general public. If we may be of 
further assistance, or if you have any questions regarding this opinion, please let us 
know.  

Sincerely,  

MONA VALICENTI 
Assistant Attorney General  

cc: Albert J. Lama, Chief Deputy Attorney General 
 Randall Van Vleck, Municipal League General Counsel  

1 As discussed below in the text, the Construction Industries Licensing Act ("CILA") 
creates several trade bureaus within the CID, including an electrical bureau, a 
mechanical bureau and a general construction bureau. NMSA 1978, § 60-13-31 (1983). 
The bureaus recommend to the Construction Industries Commission ("Commission") 
minimum standards for the activities within their respective jurisdictions. Id. § 60-13-44 
(2007). CID and the Commission, by rule, adopt standards and codes based on the 
bureaus' recommendations. Id. §§ 60-13-9(F) (1989); 60-13-44(J). Currently, the 
Commission has adopted building codes, plumbing codes, mechanical codes, electrical 
codes and codes and standards applicable to manufactured housing. See 14.7 to 14.10 
NMAC.  


