
 

 

December 1, 2014 Advisory Letter — Opinion Request – Charter School Teacher’s 
Service on Public Education Commission  

Jeff Carr, Commissioner 
Public Education Commission, District 10 
P.O. Box 313 
Eagle Nest, NM 87718  

Re: Opinion Request – Charter School Teacher’s Service on Public Education 
Commission  

Dear Mr. Carr:  

You requested our advice regarding legal limitations on a charter school teacher’s ability 
to serve as a member of the Public Education Commission (“PEC”). Specifically, you 
ask whether (1) a charter school teacher employed by a school chartered by the state is 
statutorily prohibited from also serving as a commissioner on the PEC, and (2) the 
School Personnel Act, NMSA 1978, ch. 22, art. 10A (1975, as amended through 2014), 
in particular, would require the charter school employee to resign or take a leave of 
absence while serving on the PEC. As discussed in more detail below, we have 
reviewed the pertinent New Mexico statutes, including the School Personnel Act, and 
found nothing expressly prohibiting a person from serving as an employee of a state-
chartered school while also serving as a member of the PEC.  

Under the Charter Schools Act, NMSA 1978, ch. 22, art. 8B (1999, as amended through 
2011), charter schools, including those chartered by the state, are authorized to operate 
as public schools. See NMSA 1978, § 22-8B-2(A). Employees hired by a charter school 
are covered by the School Personnel Act. See id. § 22-8B-10(A).  

We have reviewed the School Personnel Act and found nothing requiring a charter 
school employee to resign or take a leave of absence in order to serve as member of 
the PEC.1 We also reviewed the Charter Schools Act, which contains some restrictions 
related to dual employment and conflicts of interest. See, e.g., NMSA 1978, § 22-8B-
4(B) (“no member of a local school board shall be a member of a governing body for a 
charter school”), § 22-8B-5.2(A) (precluding a person from serving as a member of a 
charter school governing body if the person owns or otherwise has a financial interest in 
a private entity). See also 6.60.9.8.B(5), 6.60.9.9.C(16) NMAC (provisions of Public 
Education Department’s ethics code requiring educators to “refrain from exploiting the 
institutional privileges of our professional positions to promote political candidates [or] 
partisan activities” and barring them from engaging in outside employment “the 
performance of which conflicts with [their] public school duties”). Nevertheless, similar to 
the School Personnel Act, the restrictions in Charter Schools Act do not include a 
prohibition against serving as a charter school employee while also serving on the PEC.  

In addition to the School Personnel Act and the Charter Schools Act, we looked to two 
other laws that might affect a person who holds two public employment positions. First, 



 

 

the provisions of the Governmental Conduct Act, NMSA 1978, ch. 10, art. 16 (1967, as 
amended through 2011), ensure that all state and local government employees conduct 
themselves ethically and primarily in the public interest. In pertinent part, the Act makes 
it “unlawful for a public officer or employee to take an official act for the primary purpose 
of directly enhancing the public officer’s or employee’s financial interest…” and, in most 
cases, disqualifies a public officer or employee “from engaging in any official act directly 
affecting the public officer’s or employee’s financial interest….” Id. § 10-16-4(A), (B). 
“Financial interest,” for purposes of the Governmental Conduct Act includes “any 
employment.” Id. § 10-16-2(F)(2).  

Although Governmental Conduct Act would not bar a charter school employee from 
serving on the PEC, it might limit the employee’s ability to act as PEC member in certain 
circumstances. Among other things, the PEC is responsible for approving, denying, 
suspending and revoking charters of state-chartered schools. See NMSA 1978, § 22-
8B-16. If a charter school teacher or employee was serving on the PEC, it is 
conceivable that the charter of a school that employed the PEC member would come 
before the PEC for approval, denial, suspension or revocation. As discussed above, the 
Governmental Conduct Act disqualifies a public officer or employee from taking official 
action2 that directly affects the officer’s or employee’s financial interest. Here, the PEC 
member’s financial interest - his or her employment with the charter school - would be 
directly affected by the PEC’s action on the charter. Under these circumstances, the 
Governmental Conduct Act would disqualify the PEC member from engaging or 
participating in the PEC’s action.  

The second potential legal impediment to a person holding two public positions arises 
when the two positions are incompatible. There are two types of incompatibility under 
New Mexico law. The first is often referred to as “physical incompatibility.” Physical 
incompatibility occurs when a public officer or employee accepts another public or 
private position and, because of the other position, “fail[s] for a period of thirty 
successive days or more to devote his time to the usual and normal extent during 
ordinary working hours to the performance of the duties of such public office and 
employment….” NMSA 1978, § 10-6-3 (1943). See also id. § 10-6-5 (1979) (declaring 
that a position described under Section 10-6-3 “is … incompatible with the tenure of 
public office or employment”). A public officer or employee who takes another, 
incompatible position “shall be deemed to have resigned from and to have permanently 
abandoned his public office and employment.” Id. § 10-6-3.  

The other type of incompatibility is a common law (judicially-created) doctrine known as 
“functional incompatibility.” Under that doctrine, two positions are incompatible, and 
cannot be held by the same person, if the functions of the positions are inconsistent, 
e.g., where one is subordinate to the other, or where a “contrariety and antagonism 
would result in the attempt by one person to faithfully and impartially discharge the 
same duties of both.” Haymaker v. State, 22 N.M. 400, 403-04, 163 P. 248 (1917) 
(holding that the same person could not be both a member of a school board and its 
clerk where the board had direct supervisory authority over the clerk position).  



 

 

One of the few judicial opinions discussing incompatible employment involved a factual 
situation almost identical to that at issue here. In that case, the New Mexico Supreme 
Court addressed whether a person who taught at a public school could retain that 
position after being elected to the State Board of Education, which was the predecessor 
to the PEC. 3 See Amador v. New Mexico State Bd. of Educ., 1969-NMSC-076, 80 
N.M. 336. The Court held that the functions of the two positions were not incompatible. 
According to the Court, the Board had jurisdiction over teachers only in limited 
circumstances. In the event that a teacher who was also a Board member appeared 
before the Board, the Court stated that any resulting conflict of interest could be 
addressed by having the teacher “simply refrain from acting as a member of the Board.” 
Id. ¶ 7, 80 N.M. at 338. A later Attorney General opinion similarly concluded that the 
positions of school employee and State Board of Education member were neither 
physically nor functionally incompatible. See N.M. Att’y Gen. Op. No. 92-04 (1992) 
(positions of assistant school superintendent and State Board member were not 
inherently incompatible); see also N.M. Att’y Gen. Op. No. 87-45 (1987) (following 
Amador and concluding that a local school district employee could draw a salary from 
the district and receive per diem and expenses as a member of the State Board of 
Education).  

The reasoning used by the Supreme Court and subsequent Attorney General opinion to 
determine whether the positions of State Board of Education member and public school 
employee were incompatible applies equally to the positions of PEC member and 
charter school teacher and compels the same conclusion. Although the PEC performs 
different functions than the former State Board of Education, the PEC, like the Board, 
conducts its business primarily at periodic meetings and its members do not serve full 
time. This means there is little chance that a charter school teacher would fail to perform 
his or her teaching duties for 30 consecutive days as a result of his or her participation 
as a PEC member. See N.M. Att’y Gen. Op. No. 92-04 (position of assistant school 
superintendent was not physically incompatible with service on State Board where 
Board conducted its business at one-day meetings held six times per year). With 
respect to functional incompatibility, if the charter of the school employing the teacher 
came before the PEC for action, any conflict of interest could be addressed, as in 
Amador, by having the teacher refrain from acting as a member of the PEC. 
Accordingly, we conclude that the same person would not be barred on incompatibility 
grounds from holding both the position of PEC member and the position of teacher in a 
state-chartered school.  

If we may be of further assistance, please let us know. Your request to us was for a 
formal Attorney General's Opinion on the matters discussed above. Such an opinion 
would be a public document available to the general public. Although we are providing 
you our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney General's Opinion, we 
believe this letter is also a public document, not subject to the attorney-client privilege. 
Therefore, we may provide copies of this letter to the public.  

Sincerely,  



 

 

Elizabeth A. Glenn 
Chief Deputy Attorney General  

[1] In contrast, the State Personnel Act, NMSA 1978, ch. 10, art. 9 (1961, as amended 
through 2014), expressly prohibits employees covered by that Act from "hold[ing] 
political office" during their employment, with limited exceptions not pertinent here, and 
requires employees who become candidates for public office to take a leave of 
absence. See NMSA 1978, § 10-9-21(B), (C). By its terms, the State Personnel Act 
excepts public school employees from its coverage. Id. § 10-9-4(E).  

[2] "Official action" under the Governmental Conduct Act means "an official decision, 
recommendation, approval, disapproval or other action that involves the use of 
discretionary authority." NMSA 1978, § 10-16-2(H).  

[3] The PEC replaced the State Board of Education under an amendment to the state 
constitution approved by state voters in 2003. See annotations to N.M. Const. art. XII, § 
6.  


