
 

 

February 24, 2010 Cultural Properties Act and Deaccession Process  

January 21, 2010 
 
Alan “Mac” Watson, Chairman 
Cultural Properties Review Committee 
C/O Historical Preservation Division 
407 Galisteo Street, Ste. 250 
Santa Fe, NM 87503  

Re:  Opinion Request—Cultural Properties Act and Deaccession Process  

Dear Mr. Watson:  

You have requested our advice regarding the New Mexico Cultural Properties Review 
Committee’s (“Committee” or “CPRC”) role in the disposition of archaeological 
materials. It is our understanding that the Committee issues permits to public and 
private entities that wish to conduct excavation projects on state lands. According to 
your letter: “In one recent case, the CPRC approved an archaeological excavation 
permit under the requirements stipulated …that recovered archaeological materials 
other than funerary objects and human remains be curated at the Museum of Indian 
Arts and Culture.” It is our understanding that there were many archaeological 
materials[1] found at this site and they were provided to the Museum of Indian Arts and 
Culture. However, “the Board of Regents, Museum of New Mexico, voted to 
deaccession, or remove …[some of the materials] from the [collection of the] Museum of 
Indian Arts and Culture.” These materials were then reburied, on behalf of the Pueblo of 
Tesuque, at the excavation site. Your letter asks: (1) can materials be removed from 
state control through a deaccession process? (2) if the Committee issues a permit 
under the presumption that items will be kept at a state museum, is the institution 
obligated to do so? (3) can the Committee issue a permit with a condition that the 
Committee’s approval is required prior to deaccession? (4) can the Committee issue a 
permit with an alternative storage location? (5) can the Committee promulgate a rule 
that will allow the Committee to authorize the disposition of items on a case-by-case 
basis?  

Based on our examination of the relevant New Mexico constitutional, statutory and case 
law authorities, and on the information available to us at this time, we conclude that 
materials may be removed from state control through a deaccession process. The 
governing board of the Museum of Indian Arts and Culture may remove materials from 
state control through deaccession, regardless if the Committee issued a permit with the 
expectation or condition that the materials remain at the institution. The Committee, 
however, has statutory authority governing the collection of archaeological materials 
and thus is authorized to designate the Museum of Indian Arts and Culture or choose an 
alternative storage repository institution as the storage location. Finally, the Committee 
has rule-making authority and may promulgate a rule to further clarify these matters.  



 

 

The Committee is a state commission made up of nine members who have professional 
backgrounds in history, architecture and archaeology. See NMSA 1978, Section 18-6-4 
(2005). The Cultural Properties Act, in relevant part, reads: [The Committee] may 
issue…permits…for the collection…of objects…where such objects are located on state 
lands…to institutions which the committee may deem to be properly qualified … subject 
to such…regulations as the committee may prescribe…provided…that all specimens so 
collected shall be the property of New Mexico….” NMSA 1978, § 18-6-5(O) (1986) 
(emphasis added); see also 4.10.8.15. C NMAC. Therefore, the Committee has the 
power to issue a permit with a condition that the archaeological materials are provided 
to the Museum of Indian Arts and Culture, which “serves as the repository for 
archaeological materials collected from state land.” 4.10.8.7.U NMAC; 4.10.8.19 NMAC.  

The Committee, however, also has the authority to designate another “qualified” 
institution. See N.M. Att’y Gen. Advisory Letter to Dr. Estevan Rael-Galvez from 
Assistant Attorney General Sonny Swazo (May 15, 2007); see also 4.10.8.19.A.2 
NMAC (“If the applicant proposes another repository, the applicant shall append a copy 
of the curation agreement with that facility to the application along with an explanation of 
the purpose of using a facility other than the museum of New Mexico as a repository.”). 
The Committee has promulgated a rule explaining that another qualified institution can 
“qualify to be a custodian … [but] the repository shall meet the U.S. secretary of interior 
standards in 36 CRF 79.” 4.10.8.19.A(3) NMAC. The federal code defines repository as 
a “facility such as a museum, archeological center, laboratory or storage facility 
managed by a university, college, museum, other educational or scientific institution, a 
Federal, State or local Government agency or Indian tribe that can provide professional, 
systematic and accountable curatorial services on a long-term basis.” 36 CFR 79.4(j).  

Therefore, “items collected from an archaeological investigation on state land are to be 
deposited with a facility that is capable of managing and preserving the items on a long-
term basis in accordance with professional curation standards….” N.M. Att’y Gen. 
Advisory Letter to Dr. Estevan Rael-Galvez from Assistant Attorney General Sonny 
Swazo (May 15, 2007). The Cultural Properties Act and accompanying rules appear to 
be based on the proposition that museums: (1) meet the required standards; (2) the 
materials were found on state land and belong to the taxpayers; and (3) museums 
provide an avenue for permanent scientific study and scholarship for current and future 
generations.  

The Act generally is silent on the Committee’s authority over materials once they are 
provided to a museum or repository institution.[2] Instead, the Board of Regents for the 
Museum of New Mexico (“MNM”), which oversees the Museum and other certain state 
repositories, has statutory authority to “exercise trusteeship over the collections of the 
museum” and “hold title to all property for museum use.” NMSA 1978, § 18-3-3 (C),(D) 
(1991). The MNM Board may “adopt such rules…as may be necessary to carry out the 
provisions of this section.” Id. § 18-3-3 (M). The Museum, in conjunction with MNM, has 
promulgated a rule that provides: “Title to all objects acquired for the permanent 
collections shall be obtained free and clear and without restrictions as to use or future 
disposition.” 4.51.27.8.E NMAC. It further provides: “Museums must be free to improve 



 

 

the quality of their holdings through occasional sale, exchange or disposal of collection 
items. Objects from the museum of New Mexico collections will be deaccessioned only 
if they have lost their authenticity, physical integrity or usefulness for museum 
proposes.” 4.51.29.8 NMAC. Finally, the rule provides that the MNM Board or the 
Museum Director must sign off on the deaccession of all materials valued above a 
certain nominal value. 4.51.29.F. NMAC.  

When the legislature expressly authorizes a certain act to be done in a prescribed 
manner, it is limited to be done in that manner and all other modes are excluded. See 
Bettini v. City of Las Cruces, 82 N.M. 633, 635, 485 P.2d 967 (1971). The legislature 
has granted the Committee authority governing the provision of archeological materials 
to repository institutions, but granted the MNM Board authority governing whether its 
repository institutions retain or dispose of these items. The Committee cannot 
promulgate a rule that overrides the statutory structure. See Public Serv. Co. of N.M. v. 
New Mexico Envtl. Improvement Board, 89 N.M. 223, 227 549 P.2d 638 (Ct. App. 
1976).[3] Therefore, the Committee is authorized to designate a museum or alternative 
storage repository institution, but the MNM Board may remove materials through 
deaccession, regardless if the Committee issued the permit with the expectation, or 
condition, that the materials remain at the institutions.  

According to your letter, “in some cases, the permanent curation of materials recovered 
from state lands is unnecessary or will create storage problems for the designated 
curation facility.” It appears the Committee has several options under its current rule-
making authority regarding the issuance of permits that may help clarify this matter. See 
NMSA 1978, Section 18-6-5(O) (1986) (the Committee has the authority to issue 
permits for the collection of items of “antiquity or general scientific interest”). The 
Committee could promulgate a rule defining the statutory term “antiquity or general 
scientific interest” and exclude certain items. The permittee would not be required to 
provide the excluded items to a repository institution. In addition, the Committee 
currently issues permits regarding survey and inventory, test excavation, excavation, 
unmarked human burial excavation and mechanical excavation. See 4.10.8 NMAC 
(“Permits to Conduct Archaeological Investigation on State Land”); 4.10.8.9 NMAC. 
These permits are broken down into subcategories such as site-specific or annual 
permit. The Committee could promulgate a rule for another subset of permit—one for 
culturally sensitive materials. The rule could be written in a tailored manner in order to 
help clarify the process of how materials are to be provided in these circumstances. Cf. 
4.51.11.7(A) (Museum’s definition of “culturally sensitive materials”).[4]  

You have requested a formal opinion on the matters discussed above. Please note that 
such an opinion is a public document available to the general public. Although we are 
providing you with our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney 
General's Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject to the 
attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the general 
public. If we may be of further assistance, or if you have any questions regarding this 
opinion, please let us know.  



 

 

Sincerely, 
Zachary Shandler 
Assistant Attorney General  

Cc:  Albert J. Lama, Chief Deputy Attorney General 
 Maggie Coffey-Pilcher, DCA counsel 
 Shelley Tisdale, MIAC Director 
 Eric Blinman, OAS, Director  

[1] It is our understanding that the materials at dispute were kiva associated items and 
not human burials/associated funerary objects, and thus fell in between the rubric of 
established archaeological statutes. See Native American Graves Protection and 
Repatriation Act, 25 U.S.C. §§3001-3013 (2006); NMSA 1978, 18-6-11.2 (1989).  

[2] See NMSA 1978, § 18-6-5(O) (1986) (discusses how a repository institution may 
loan materials to another qualified institution).  

[3] The Committee’s current ability to impose “permit stipulations” covers circumstances 
of potential trespass on land, pollution of water resources and discover of unmarked 
human burials. 4.108.14 NMAC. While there is reference to certain discretionary 
“special” stipulations, an interpretation of this authority to create a larger role in the 
deaccession process would likely be vulnerable to legal challenge as an ultra vires 
action.  

[4] The rule could also require the permittee to complete a proper documentation and 
assessment of the materials thirty days prior to delivering them to the repository 
institution.  


