
 

 

February 9, 2009 Contributions to Public Regulation Commission (“PRC”) 
Candidates  

The Honorable Carroll H. Leavell 
New Mexico State Senator 
P.O. Drawer D 
Jal, NM 88252  

Re:  Opinion Request - Contributions to Public Regulation Commission ("PRC") 
Candidates  

Dear Senator Leavell:  

You requested our advice regarding possible limitations on contributions to PRC 
candidates. More specifically, you asked whether PRC candidates may receive 
contributions from: 1) a corporate insurance agency or brokerage that holds a license 
from the PRC; 2) an individual that holds an insurance license issued by the PRC; 3) an 
employee of an insurance agency that is not required to be licensed by the PRC, and; 
4) an employee of a company that holds an insurance license issued by the PRC. 
Based on our examination of the relevant New Mexico constitutional, statutory and case 
law authorities, and on the information available to us at this time, we conclude that 
Section 8-8-19 of the Public Regulation Commission Act prohibits the acceptance of 
campaign contributions from any of these entities and individuals.  

The Public Regulation Commission Act provides that “a candidate for election to the 
public regulation commission shall not solicit or accept anything of value, either directly 
or indirectly, from a person whose charges for services to the public that are regulated 
by the commission.” NMSA 1978, § 8-8-19(C) (1998). Similarly, Section 1-19-34.2 of the 
Campaign Reporting Act states that “it is unlawful for … a candidate who seeks election 
to a regulatory office … to knowingly solicit a contribution from an entity, its officers or 
employees, or a person that is directly regulated by the office.” An entity or person is 
directly regulated by a regulatory office when the entity’s or person’s charges for 
services offered to the public are set or directly subject to the approval by the regulatory 
office or when a license to do business in the state is determined by the regulatory 
office. See NMSA 1978, § 1-19-34.2 (1995).  

Your request questioned four different scenarios pertaining to PRC campaign 
contributions. You first asked whether a corporate insurance agency or brokerage that 
holds a license from the PRC may contribute to a PRC candidate. These two types of 
prospective contributors generally charge for their services to the public and are 
regulated by the PRC as licensees. As such, a candidate for election to the PRC may 
not solicit or accept anything of value from a licensed corporate insurance agency or 
brokerage. Secondly, you asked whether an individual that holds an insurance license 
issued by the PRC may contribute to a PRC candidate. The applicable laws do not 
distinguish between an individual or a corporate agency. Section 8-8-19(A)(4) of the 
Public Regulation Commission Act states:  



 

 

“regulated entity” means a person whose charges for services to the public are 
regulated by the commission and includes any direct or emerging competitors of 
a regulated entity and includes an agent, representative, attorney, employee, 
officer, owner, director or partner of the regulated entity.  

(Emphasis added.) “Person” is defined as “an individual, corporation, firm, partnership, 
association, joint venture or similar legal entity.” NMSA 1978, § 8-8-2(C) (1998). 
Similarly, the prohibitions of the Campaign Reporting Act quoted above apply to either 
an “entity” or a “person.” Therefore, a candidate for election to the PRC is prohibited 
from soliciting or accepting anything of value from an individual who is regulated or 
licensed by the PRC.  

Your third inquiry was whether an employee of an insurance agency that is not required 
to be licensed by the PRC may contribute to a PRC candidate. The definition of 
“regulated entity” in Section 8-8-19(A)(4) includes “any direct or emerging competitors of 
a regulated entity.” An insurance agency, regulated or not, would constitute a direct or 
emerging competitor of an insurance agency regulated by the PRC. Therefore, an 
unregulated insurance agency and its employees are regulated entities for purposes of 
the Public Regulation Commission Act’s limits on contributions. Correspondingly, a PRC 
candidate may not solicit or accept anything of value from an employee of an insurance 
company that is regulated by the PRC, even though the employee is not required to be 
licensed, as premised by your fourth question.  

Thus, we conclude that Section 8-8-19 of the Public Regulation Commission Act and 
Section 1-19-34.2 of the Campaign Reporting Act preclude PRC candidates, either 
directly or through anyone they authorize, from soliciting or accepting anything of value 
from any of the four entities proposed in your request.  

Your request to us was for a formal Attorney General's Opinion on the issues discussed 
within. Such an opinion is a public document available to the general public. Although 
we are providing you our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney 
General's Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject to the 
attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the public. If 
there are any further questions that I can assist you with, do not hesitate to contact me.  

Sincerely,  

TANIA MAESTAS 
Assistant Attorney General  

cc: Albert J. Lama, Chief Deputy Attorney General  


