
 

 

June 5, 2007 Gift Act to allow for travel to LES Overseas Location  

Honorable William Gray  
Honorable Shirley Tyler  
New Mexico House of Representatives  
State Capitol Building, Room 411  
Santa Fe, NM 87501  

Re: Request for Opinion – Gift Act and Travel to LES Overseas Location  

Dear Representatives Gray and Tyler:  

You have requested our advice regarding the application of the 2007 Gift Act (“Gift Act”) 
to an out-of-state educational site visit that will be made between June 12 to June 17, 
2007. See 2007 N.M. Laws, Ch. 226. According to your request: “We plan on traveling 
to the Netherlands … to tour a uranium enrichment plant that is identical to the plant 
currently being constructed in southeastern New Mexico…Specifically, the purpose of 
the trip is to provide local officials with an overview of the plant, talk to residents about 
living near a uranium enrichment plant and learn about safety aspects and the uranium 
enrichment process.” It is our understanding that LES, a registered lobbyist, is providing 
a gift to you by paying for your travel, food and lodging. Based on our examination of 
the relevant New Mexico constitutional, statutory and case law authorities, and on the 
information available to us at this time, we conclude that the Gift Act is applicable and 
permits LES to pay for your trip as long as the payment constitutes reasonable 
expenses paid for a bona fide educational program that is directly related to your official 
duties as a legislator.  

The Gift Act, in pertinent part, reads: “A state officer … shall not knowingly accept from 
a restricted donor … and a restricted donor shall not knowingly donate to a state officer 
or employee … a gift of a market value greater than two hundred fifty dollars ($250).” 
2007 N.M. Laws, Ch. 226, §3(A) (emphasis added). The definition for “restricted donor” 
is a multi-pronged. It includes a person who “will personally be, or is the agent of a 
person who will be, directly and substantially affected financially by the performance or 
nonperformance of the donee’s official duty…” or “a lobbyist … with respect to matters 
within the donee’s jurisdiction.” Id. at §2(D). In addition, a lobbyist, a lobbyist’s employer 
and a government contractor have an annual requirement and “shall not donate gifts of 
an aggregate market value greater than one thousand dollars ($1,000) in a calendar 
year to any one state officer…” Id. at § 3(B). A gift is defined as a “transfer … of any 
other thing of value, including food, lodging, transportation….” Id. at § 2(B). However, a 
gift is not the “reasonable expenses for a bona fide education program that is directly 
related to the state officer’s or employee’s official duties.” Id. at § 2(B)(9).  

The provisions of the Gift Act did not include a specific effective date. Thus, pursuant to 
constitutional mandate, New Mexico Constitution Article IV, Section 23, the Act will 
become effective ninety days after adjournment of the session, which is June 15, 2007.  



 

 

Your letter asks whether the Gift Act will apply to LES’s gift to you “even though the 
assumed gift was accepted and the trip commenced before the law’s effective date.” A 
canon of statutory construction is that “New Mexico law presumes that statutes and 
rules apply prospectively absent a clear intention to the contrary.” Howell v. Heim, 118 
N.M. 500, 506, 882 P.2d 541 (1994). The Gift Act does not have any retroactive 
language. Another canon of statutory construction is that statutes “must be interpreted 
to accord with common sense and reason.” Sandoval v. Rodriguez, 77 N.M. 160, 163, 
420 P.2d 308 (1966). A common sense reading of the law supports application of the 
Gift Act to your trip because portions of the trip will occur on or after June 15, 2007 and 
discourages an attempt to parse the portions of the trip or to argue that the value of the 
gift was given in advance in order to avoid the application of the Act. Accordingly, we 
presume, for purposes of this letter, that the Gift Act applies under the circumstances 
you describe.  

Your letter also asks whether there is an applicable exception to this matter. Another 
canon of statutory construction is “that the legislature intended that statutes enacted 
would be effective and productive of the most good.” State v. Martin, 90 N.M. 524, 527, 
565 P.2d. 1041 (Ct. App. 1977), overruled on other grounds by State v. Wilson, 116 
N.M. 793, 867 P.2d 1175 (1994). Consistent with that precept, the Gift Act should be 
interpreted to balance the importance of placing restrictions on inappropriate gifts 
against the importance of a legislature knowledgeable about issues they may act upon 
or that may directly affect their constituencies. New Mexico, like many states, has a 
part-time citizen legislature. “For the most part the lawmakers have real lives as 
farmers, teachers, bankers, business owners and lawyers … The fact that lawmakers 
have real lives as citizens in their communities is a tremendous asset to the legislative 
process.” N.M. Att’y Gen. Op. 03-01 (2003) (quoting Michael Mello, The Unfinished 
Battle for Same-Sex Marriage in Vermont, 25 Vermont Law Rev. 149, 160 (2000)). 
National Conference on State Legislatures training sessions, conferences on state 
public policy issues, and educational site visits affecting legislators and their 
constituents all provide helpful training and information for part-time legislators. 
Therefore, a common sense reading of subsection 2(B)(9) of the Act is that state 
officers, including legislators, and employees can accept a gift covering “reasonable 
expenses” to attend an educational program or site visit.1 This exception permits LES to 
pay for your trip because it is not considered a “gift”, so long as the payment constitutes 
reasonable expenses paid for a bona fide educational program that is directly related to 
your official duties as a legislator.  

The statutory exception should not be read to give carte blanche to all expenses and for 
all trips that have only an incidental educational component to them. The Act includes 
several phrases, such as “reasonable expenses”, “bona fide”, “directly related” and 
“official duties” that provide for common sense limitations. We believe that in the context 
of your request, these limitations should be interpreted to permit: (a) coach class travel; 
(b) reasonably priced hotel expenses; (c) reasonably priced meals; (d) attendance at a 
bona fide educational visit or program; (e) a site or program that is directly related to the 
officer or employee’s official duties; (g) meetings for a limited number of days directly 
related to the educational purposes of the trip; and (h) a return to New Mexico.2  



 

 

How these general parameters are applied to your specific trip will be in the first 
instance for you to determine using your own good judgment. We certainly appreciate 
you contacting us in advance to raise this matter. We also generally note that registered 
lobbyists may have to publicly report all expenses paid for these types of trips in 
accordance with the Lobbyist Regulation Act. See NMSA 1978, § 2-11-6 (2005). The 
law states: “Each lobbyist or lobbyist’s employer who makes or incurs expenditures … 
for the benefit … to a state legislator … a state public officer … who is involved in an 
official action affecting the lobbyist’s employer … shall file an expenditure report with the 
secretary of state….” Id.  

You have requested a formal opinion on the matters discussed above. Please note that 
such an opinion is a public document available to the general public. Although we are 
providing you with our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney 
General’s Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject to the 
attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the general 
public. If we may be of further assistance, or if you have any questions regarding this 
opinion, please let us know.  

Sincerely,  

GARY K. KING  
Attorney General  

ZACHARY A. SHANDLER  
Assistant Attorney General  

Cc:  Stuart Bluestone, Chief Deputy Attorney General  
Liz Holmes, Legislative Council Service (by letter and facsimile 986-4680)  
Frank Weissbarth, CYFD General Counsel  
Gary Kilpatric, LES lobbyist (by letter and facsimile 982-4289)  

[1] The Gift Act states that a gift does not include: “any gift accepted on behalf of and to 
be used by the state … including travel, subsistence and related expenses accepted by 
a state agency in connection with a state officer’s or employee’s official duties that take 
place away from the state official’s or employee’s station of duty.” 2007 N.M. Session 
Law, Ch. 226, § 2(B)(7) (emphasis added). While this exception does refer to travel 
expenses for official duties, it does not appear to apply here because LES’s gift is not 
being made to the state legislature as a state agency, but to individual members of that 
body.  

[2] Please note, for example, that if a restricted donor offers a ticket to a football game, a 
concert or golf green fees for the night of or the day after a conference or program, this 
activity is not reasonably considered part of a “bona fide” educational program that is 
“directly related” to one’s “official duties,” and thus any such extra expense is a gift. If 
the state officer or employee reasonably knows that the offeror is a restricted donor and 
reasonably knows that the gift is valued at approximately two-hundred fifty dollars or 



 

 

more, then the state officer or employee should not accept the gift and should pay for 
the event from his or her own funds.  


