
 

 

May 05, 2006 Independent Candidates for County Commission  

Honorable Gloria Vaughn  
N.M. House of Representatives  
503 E. 16th Street  
Alamogordo, NM 88310-6606  

Re: Request for Opinion -Independent Candidates for County Commission  

Dear Representative Vaughn:  

You have requested our advice regarding whether an independent candidate for county 
commission must reside within the county commission district. You have also asked 
whether an independent candidate for county commission must reside within that district 
by a certain date. Based on our examination of the relevant New Mexico constitutional, 
statutory and case law authorities, and on the information available to us, we conclude 
that an independent candidate for county commission must reside within the county 
commission district and must reside within that district prior to filing a declaration of 
candidacy.  

There are two rules of statutory construction that apply to this matter. First, a statute 
should be read according to its plain, written meaning. See Wilson v. Denver, 125 N.M. 
308, 314, 961 P.2d 153 (1998). Second, "[a] fundamental rule of statutory construction 
is that all provisions of a statute, together with other statutes in pari materia, must be 
read together to ascertain the legislative intent." Roth v. Thompson, 113 N.M. 331, 334, 
825 P.2d 1241 (1992).  

The New Mexico Legislature has stated in plain language that a county commission 
candidate must reside within the county commission district. A commissioner "shall be a 
resident of the district from which he is elected." NMSA 1978, Section 4-38-3(A), (B) 
(2002). The New Mexico Supreme Court has upheld this position. See Velasquez v. 
Chavez, 102 N.M. 54, 691 P.2d 55 (1984) (ruling that a county commission candidate 
must reside in the district); State ex rel. Rudolph v. Lujan, 85 N.M. 378, 379, 512 P.2d 
951 (1973) (candidates for county commission "were required to be resident of the 
districts from which they sought election."). The rationale is that "requiring candidates to 
be residents of the district from which they seek election 'insure[s] that each elected 
commissioner has knowledge of the problems and needs of the district'…." Velasquez 
v. Chavez, 102 N.M. 54, 55, 691 P.2d 55 (1984).1  

The New Mexico Legislature has also stated in plain language the date a candidate 
running for county commission must begin to reside within the county district. "No 
person shall become a candidate … [to] have his name printed on the primary election 
ballot unless his record of voter registration shows his residence in the district of the 
office for which he is a candidate on the date of the governor's proclamation…." NMSA 
1978, Section 1-8-18(A)(2) (1981) (emphasis added). The date of the governor's 
proclamation is "the last Monday in January…." NMSA 1978, Section 1-8-12 (1983). 



 

 

Therefore, a candidate's voter registration must show a residence within the district prior 
to the last Monday in January.2 However, this statute applies to candidates for a 
primary election. An independent candidate is a special type of candidate because he is 
not affiliated with any party that holds a primary election. Indeed, "an independent 
candidate means a person who is a candidate without party affiliation for an office to be 
voted on at a general election…." NMSA 1978, Section 1-8-45(A) (1993). Therefore, the 
plain language does not explain when an independent candidate must reside within a 
county commission district.  

In the absence of plain meaning, one rule of statutory construction is to read several 
relevant statutes together in order to ascertain the legislative intent. See Roth v. 
Thompson, 113 N.M. 331, 334, 825 P.2d 1241 (1992). "An independent candidate 
means a person … who is a qualified elector registered to vote in New Mexico at the 
time of filing the declaration of independent candidacy…." NMSA 1978, Section 1-8-
45(C) (1993) (emphasis added). An independent candidate must affirm: "I desire to 
become a candidate … [and] I actually reside within the district for which I declare my 
candidacy." NMSA 1978, Section 1-8-48(B)(1998) (emphasis added). An independent 
candidate must file the declaration of candidacy "on the day following the primary 
election." NMSA 1978, Section 1-8-52(A) (2005) (emphasis added). Based on reading 
these statutes together, an independent candidate for county commission must reside 
within the district when he files his declaration of candidacy (i.e. the day following the 
primary election).  

This interpretation is consistent with the Secretary of State's implementation of the law. 
The Secretary of State has used the declaration of candidacy forms found in NMSA 
1978, Sections 1-8-29, 1-8-48 to provide a printable, up-to-date form for use by 
candidates. For example, its form for a major party candidate requires a candidate to 
affirm: "I actually reside at the address designated on my certificate of voter 
registration." See Secretary of State Form NME 43-P2006, Declaration of Candidacy. Its 
form for minor party and write-in candidates requires affirmation that: "I reside in that 
district since the date of the Governor's primary election proclamation." See Secretary 
of State Forms NME 43M-G2006 & NME 43 WI-P2006, Declaration of Candidacy Minor 
Party, Declaration of Intent to Be a Write-In Candidate (emphasis added). Its form for 
independent candidates requires affirmation that: "I actually reside within the district for 
which I declare my candidacy." See Secretary of State Forms NME 43I-G2006. 
Therefore, an independent candidate for county commission must reside within the 
county commission district and must establish residency within that district prior to filing 
the declaration of candidacy.  

An independent candidate, however, should be aware that the date for establishing 
party affiliation follows the general rule for major party candidates. An independent 
candidate must affirm: "I have declined to designate my party affiliation as shown by my 
certificate of registration and I have not changed such declination subsequent to the 
date of issuance of the governor's proclamation." NMSA 1978, Section 1-8-48(B) (1998) 
(emphasis added); see also N.M. Att'y Gen. Op. 80-26 (1980) (a candidate whose 
affidavit of registration showed membership in a major party on the date of the 



 

 

governor's proclamation was precluded from filing his declaration of candidacy as an 
independent).  

You have requested a formal opinion on the matters discussed above. Please note that 
such an opinion is a public document available to the general public. Although we are 
providing you with our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney 
General's Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject to the 
attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the general 
public. If we may be of further assistance, or if you have any questions regarding this 
opinion, please let us know.  

Sincerely,  

 
Zachary Shandler  
Assistant Attorney General  

 
cc: Stuart Bluestone, Chief Deputy Attorney General  

[1] A determination of residency is based on a set of statutory criteria. See NMSA 1978, 
§ 1-1-7 (1973); see also Vigil v. Duran, D-430-CV-2006-16 (4th Judicial District Court 
2006) (county commission candidate cannot run in District 1 if he is registered to vote in 
District 3); Apodaca v. Chavez, 109 N.M. 610, 788 P.2d 366 (1990) (county commission 
candidate can run because his second home is in the county and it is where he is 
registered to vote, receives mail, and intends to make his permanent residence); 
Thompson v. Robinson, 101 N.M. 703, 688 P.2d 21 (1984) (a candidate whose 
certificate of registration listed an address in the district, but who actually resided 
outside the district was disqualified from running for state senate).  

[2] Please note, we could not find a judicial decision on whether a candidate can move 
from Place A to Place B within the district between the governor's proclamation and the 
filing of the declaration of candidacy. Cf. N.M. Att'y Gen. Op. No. 66-30 (1966) (a 
candidate for county commission may move within the district up to the date of filing his 
declaration of candidacy) (decided upon partial reliance of superseded law). On one 
hand, Section 1-8-18 states that no person shall become a candidate unless his "record 
of voter registration shows…residence in the district" on the date of the governor's 
proclamation. NMSA 1978, Section 1-8-18 (1981). The law does not use the verb 
"match" residence. On the other hand, NMSA 1978, Section 1-8-29 requires the 
candidate to affirm that: "I actually reside at the address designated on my certificate of 
voter registration."  


