
 

 

May 16, 2008 Definition of "Vote"  

The Honorable Mary Herrera 
Secretary of State 
325 Don Gaspar, Suite 300 
Santa Fe, NM 87503  

The Honorable Jeff Steinborn 
New Mexico State Representative 
P.O. Box 562 
Las Cruces, NM 88004  

Re:  Opinion Request – Definition of “Vote”  

Dear Secretary of State Herrera and Representative Steinborn:  

You have requested our advice regarding whether the definition of “vote” in Section 1-9-
4.2 of the Election Code, NMSA 1978, Ch. 1, comports with the requirements of the 
federal Help America Vote Act, 42 U.S.C.A. §§ 15301 – 15545 (“HAVA”). As discussed 
below, we conclude that, to the extent it uses an “intent of the voter” standard, the 
Election Code’s definition of “vote” is inconsistent with HAVA and vulnerable to 
challenge on constitutional equal protection grounds.  

In pertinent part, HAVA provides:  

Each voting system used in an election for Federal office shall meet the following 
requirements:  

…  

(6) Uniform definition of what constitutes a vote  

Each State shall adopt uniform and nondiscriminatory standards that 
define what constitutes a vote and what will be counted as a vote for each 
category of voting system used in the State.  

42 U.S.C.A. § 15481(a)(6). States were required to comply with Section 15481 on or 
after January 1, 2006. Id. § 15481(d).  

Section 1-9-4.2 of the Election Code, which applies to state and federal elections in 
New Mexico, was apparently intended to implement HAVA’s requirement for a uniform 
definition of vote. It provides that when paper ballots are hand-tallied,  

a vote shall be counted if:  

(1)  the ballot is marked in accordance with the instructions for that ballot type;  



 

 

(2) the preferred candidate’s name or answer to a ballot question is circled;  

(3) there is a cross or check within the voting response area for the preferred 
candidate or answer to the ballot question; or  

(4) the presiding judge and election judges for the precinct unanimously agree that 
the voter’s intent is clearly discernable.  

NMSA 1978, § 1-9-4.2(B) (2007). The fourth item in Section 1-9-4.2(B), which allows a 
vote to be counted if the voter’s intent is clearly discernable, is problematic under 
HAVA.  

HAVA’s requirement that each state adopt “uniform and nondiscriminatory standards” to 
define a vote appears to stem from the United States Supreme Court’s decision in Bush 
v. Gore, 531 U.S. 98 (2000). That case overturned an order of the Florida Supreme 
Court directing a manual recount of 9,000 ballots in the 2000 presidential election on 
which voting machines failed to detect a vote. See Gore v. Harris, 772 So.2d 1243 (Fla. 
2000). The Florida Supreme Court determined that a recount was necessary because of 
the closeness of the election and the likelihood that there were “legal votes within the 
9,000 uncounted votes sufficient to place the results of this election in doubt.” Id. at 
1261. A “legal vote” under Florida law was “one in which there is a ‘clear indication of 
the intent of the voter.’” Id. at 1257.  

The U.S. Supreme Court found that the manual recount ordered in Gore v. Harris was 
“standardless,” 531 U.S. at 103, led to arbitrary treatment of voters and was inconsistent 
with constitutional equal protection principles. Id. at 105. According to the Court, 
consideration of the voter’s intent to determine whether a vote is legally cast  

is unobjectionable as an abstract proposition and a starting principle. The 
problem inheres in the absence of specific standards to ensure its equal 
application. The formulation of uniform rules to determine intent … is practicable 
and, we conclude, necessary.  

Id. at 106.[1]  

The Election Code’s direction in Section 1-9-4.2(B)(4) to count hand-tallied votes if the 
presiding judge and election judges in a precinct “unanimously agree that the voter’s 
intent is clearly discernable” is virtually indistinguishable from the Florida standard at 
issue in Bush v. Gore and raises the same concerns. Absent more specific criteria, 
precincts in New Mexico attempting to implement Section 1-9-4.2(B)(4) could well apply 
different standards for discerning voter intent and accepting or rejecting votes. This 
would lead to the unequal treatment of voters found objectionable by the U.S. Supreme 
Court. Accordingly, we conclude that Section 1-9-4.2(B)(4) does not meet the 
requirement of 42 U.S.C.A. § 15481(a)(6) for “uniform and nondiscriminatory standards 
that define what constitutes a vote” in federal elections and should not be applied. In 
contrast, the remaining criteria in Section 1-9-4.2(B) for votes that may be counted 



 

 

appear sufficiently specific to ensure equal treatment of voters as required by HAVA 
and Bush v. Gore.  

If we may be of further assistance, please let us know. Your request to us was for a 
formal Attorney General's Opinion on the matters discussed above. Such an opinion 
would be a public document available to the general public. Although we are providing 
you our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney General's Opinion, we 
believe this letter is also a public document, not subject to the attorney-client privilege. 
Therefore, we may provide copies of this letter to the public.  

Sincerely,  

ELIZABETH A. GLENN 
Assistant Attorney General  

[1] As noted by the dissenters in Bush v. Gore, Florida’s “intent of the voter” standard 
was consistent with the practice of the majority of states at that time. 531 U.S. at 124, n. 
2 (Stevens, J. dissenting). Many of the state statutes cited by Justice Stevens have 
since been amended to incorporate more precise criteria for determining whether a vote 
should be counted.  


