
 

 

May 4, 2012 Advisory Letter---Service on Community College Board  

The Honorable Cisco McSorley 
New Mexico State Senator 
415 Wellesley Place NE 
Albuquerque, NM 87106  

Re:  Opinion Request - Service on Community College Board  

Dear Senator McSorley:  

You have requested our opinion regarding the issue of eligibility of employees or 
students to serve on a community college board of education. Specifically, you would 
like to know whether a member of the Central New Mexico Community College ("CNM") 
governing board can be an employee or student of the college at the same time. Based 
upon our examination of the relevant New Mexico statutes, opinions and case law 
authorities, and on the information available to us at this time, we conclude that state 
law prohibits CNM employees from serving on the CNM Board because the two 
positions are functionally incompatible. On the other hand, a student, not currently 
employed by CNM, is permitted to serve on its governing board.  

According to your opinion request, CNM officials have taken the position that NMSA 
1978, Section 22-5-5(B) prohibits a person employed by the college from serving on the 
governing board. As you point out, Section 22-5-5(B) falls within the Public School 
Code. See NMSA 1978, § 22-1-1 (1967). The Community College Act, NMSA 1978, 
Sections 21-13-1 to -26 (1963), governs community colleges. The Public School Code, 
including Section 22-5-5(B), does not apply to CNM.  

The Community College Act sets the minimum requirements for service on the CNM 
Board. It states, "Community college board members shall be over twenty-one years of 
age, qualified electors and residents of the community college district." NMSA 1978, § 
21-13-8(A) (1963, as amended through 2008). The Community College Act is silent as 
to whether a Board member can be an employee of the college district. Therefore, we 
must look to other relevant New Mexico statutes and case law.  

State law bars a public officer or employee from holding two positions when there is a 
(1) physical incompatibility between the two positions or (2) functional incompatibility. 
Physical incompatibility exists when a public employee is deemed to have abandoned 
the public office or position. See NMSA 1978, § 10-6-5 (1979). This occurs when the 
public officer or employee accepts another paid public or private employment position 
and "by reason of such other … employment fail[s] for a period of thirty successive days 
or more to devote his time to the usual and normal extent during ordinary working hours 
to the performance of the duties of such public office and employment." See NMSA 
1978, § 10-6-3 (1943).  



 

 

Based on the information available to us at this time, physical incompatibility does not 
appear to be a relevant consideration for students or employees in this matter. The 
position of "student" is not an "employment" position for purposes of the statutory 
prohibition against holding physically incompatible offices or employment. Thus, the 
statute does not preclude a CNM student from serving on the CNM Board. It is possible, 
but unlikely, that the position of CNM employee would be physically incompatible with 
service on the CNM Board. A CNM employee would have a physical conflict with 
service as a CNM Board member only if the employee's duties caused the employee to 
fail to devote sufficient time to the duties of a Board member for thirty consecutive days, 
or vice versa.  

In contrast to physical incompatibility, functional incompatibility is a non-statutory, 
common law doctrine. It exists where there "is an inconsistency in the functions of the 
two offices, as where one is subordinate to the other, or where a contrariety and 
antagonism would result in the attempt by one person to faithfully and impartially 
discharge the duties of both." Haymaker v. State ex rel. McCain, 22 N.M. 400, 403-404, 
163 P. 248, 249 (1917). In Haymaker, the New Mexico Supreme Court concluded that 
the positions of school board member and clerk for the board were incompatible where 
the board hired and set the salary of the clerk. Id. at 405, 163 P. at 249.  

Under NMSA 1978, Section 21-13-10(A), a community college board, "upon the 
president's recommendation, … shall employ other administrative personnel, 
instructional staff or other personnel as may be needed for the operation, maintenance 
and administration of the community college" (emphasis added). The plain language of 
the Community College Act indicates that the Board makes the final employment 
decisions for the College. Thus, the position of CNM employee and CNM board member 
appear to be functionally incompatible and present a conflict of interest. This conclusion 
is consistent with Haymaker and with our previous opinions. For example, in Att'y Gen. 
Op. No. 6456 (1956), we concluded that the positions of county hospital board member 
and hospital employee were incompatible because state law empowered the hospital 
board with the authority to employ, set compensation and discharge hospital 
employees. Similarly, in Att'y Gen. Op. No. 76-39 (1976), we concluded that a county 
commission could not appoint one of its own members to the board of trustees of the 
county hospital because one office has the power of appointment and removal over the 
other.  

The case of a student Board member is different. The Board is charged with setting the 
education policies of the college. NMSA 1978, § 21-13-10(A). A review of CNM's 
disciplinary policy indicates that the board itself does not directly exercise supervisory 
authority over students.1 Student discipline is the responsibility of the vice president for 
student services for non-academic discipline and the vice president for instructional 
services for academic discipline.2 Because, unlike employees, students are not subject 
to the direct supervision of the Board, we conclude there is no functional incompatibility 
between the positions of CNM student and CNM board member. Therefore, absent any 
CNM Board policy to the contrary, a student not employed at the college may serve on 
the board.3  



 

 

If we may be of further assistance, please let us know. Your request to us was for a 
formal Attorney General's Opinion on the matters discussed above. Such an opinion 
would be a public document available to the general public. Although we are providing 
you our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney General's Opinion, we 
believe this letter is also a public document, not subject to the attorney-client privilege. 
Therefore, we may provide copies of this letter to the general public.  

Very truly yours,  

MARK REYNOLDS 
Assistant Attorney General  

1 CNM's Governing Board Handbook, Section 6.04, states: "The President and 
administrative staff shall develop appropriate procedures, including an appeal process, 
to be followed in suspending or dismissing students for substance abuse or disruptive 
behavior. The procedures shall be included in an official CNM publication" (available at 
http://www.cnm.edu/gov/handbook/sec6/index.php#6.04)  

2 CNM Student Code of Conduct: 2008-2009, Section II (available at 
http://www.cnm.edu/depts/deanstud/downloads/0809StudentCodeOfConduct.pdf)  

3 A student serving on the CNM Board, like all board members, should consult the 
Governmental Conduct Act, NMSA 1978, §§ 10-16-1 to -18, and CNM legal counsel 
before voting on any matter that presents a potential conflict of interest.  


