
 

 

March 30, 2011 Advisory Letter - Privately Owned Cemetery & Visiting Hours  

The Honorable Timothy Z. Jennings 
New Mexico State Senator 
P.O. Box 1797 
Roswell, NM 88202-1796  

Re:  Opinion Request—Privately Owned Cemetery & Visiting Hours  

Dear Senator Jennings:  

You have requested our advice about a district attorney’s authority to prosecute a burial 
lot owner who visits a privately owned cemetery after the posted visiting hours. 
Specifically, you ask: (1) Does the owner of a privately owned cemetery have the 
authority to restrict a lot owner’s entry to the cemetery? (2) Does posting signs stating 
the visiting hours along with a notice that trespassers will be prosecuted constitute 
proper notice to after-hours visitors that they may be prosecuted for criminal trespass? 
(3) May after-hours visitors to a privately owned cemetery that own lots in that cemetery 
be prosecuted for criminal trespass? According to your letter, “[t]he owner of the 
Memorial Lawn Cemetery [a privately owned cemetery] in Roswell has posted signs 
stating the visiting hours and a notice that trespassers will be prosecuted.”  

Based on our examination of the relevant New Mexico law and on the information 
available to us at this time, we conclude that an owner of a privately owned cemetery in 
Roswell does have the authority to restrict a lot owner’s entry to the cemetery. We also 
conclude that after-hours visitors to a privately owned cemetery might be prosecuted for 
criminal trespass and that posting signs stating the visiting hours, along with a notice 
that trespassers will be prosecuted, does constitute proper notice regarding criminal 
trespass.  

Cemetery Owner’s Right to Restrict Entry  

It is our understanding that there are both publicly owned and privately owned 
cemeteries in New Mexico. See NMSA 1978, §§ 3-18-8 (1965), 3-40-1 (1973). 
However, the state laws regarding activities at privately owned cemeteries are not on 
point. For example, there is a state law that licenses practitioners who handle and 
dispose of a dead human body, but it does not discuss visiting hours at the cemeteries. 
See NMSA 1978, §§ 61-32-1 to -31 (1993). There is also a set of state laws that 
regulate the financial transactions of “endowed” or “perpetual” care cemeteries that 
operate with certain types of trusts. See NMSA 1978, §§ 58-17-1 to -21 (2001). See 
also New Mexico Financial Institutions Division’s website, 
www.rld.state.nm.us/fid/faq.html (“There is no state agency that regulates non-perpetual 
care cemeteries. However, the State Health Department will step in if the cemetery in 
question poses a health hazard to the community….”)  



 

 

Although there does not appear to be a New Mexico law that governs visiting hours at 
privately owned cemeteries,[1] state law authorizes a municipality to “regulate 
cemeteries within the planning and platting jurisdiction of the municipality.” NMSA 1978, 
§ 3-18-8(C) (1965). This provides a municipality with sufficient authority to enact an 
ordinance that regulates citizen visiting hours, even on privately owned cemetery 
property. See Mitchell v. City of Roswell, 45 N.M. 92, 98, 111 P.2d 41 (1941) (“All 
property and property rights are held subject to the fair exercise of the police power; and 
a reasonable regulation enacted for the benefit of the public health, convenience, safety 
or general welfare” is not unconstitutional.). However, the City of Roswell, to the extent 
that it regulates private cemeteries, focuses only on regulating the financial transactions 
of the private owners. “Unfortunately the City of Roswell does not have any ordinances 
that govern the operations others than … financial accountability.” Letter from J. Michael 
Kirk, Roswell Cemetery Board to AGO (Nov. 25, 2009).  

In the absence of a state law or local ordinance governing this matter, we conclude the 
owner of a privately owned cemetery in Roswell is free to set visitation hours and limit 
the right of entry to the cemetery to certain times.[2]  

After Hours Visitation as Criminal Trespass  

In the absence of a more specific statute,[3] New Mexico’s general law regarding 
criminal trespass controls. NMSA 1978, Section 30-14-1 reads, in relevant part:  

Criminal trespass consists of knowingly entering or remaining upon posted 
private property without possessing written permission from the owner or person 
in control of the land….Whoever commits criminal trespass is guilty of a 
misdemeanor.  

A person who desires to prevent trespass must post notices that prohibit all persons 
from trespassing on or entering the property. NMSA 1978, Section 30-14-6 describes 
what kind of a sign is sufficient to constitute a posted sign. It must be in English and “at 
least one hundred forty-four square inches in size”, “contain the name and address of 
the person who is authorized to grant permission to enter the property” and “be placed 
at the apparent way of access onto the property.” NMSA 1978, § 30-14-6(B) (1969).  

Under the applicable law, a private cemetery owner may post signs restricting access to 
certain hours. If they are in accordance with Section 30-14-6, the signs would constitute 
proper “posted” notice to after-hours visitors that they may be prosecuted for criminal 
trespass. A person who knowingly entered or remained in a posted privately owned 
cemetery after visitation hours would be vulnerable to prosecution for criminal trespass 
under these set of circumstances.  

You have requested a formal opinion on the matters discussed above. Please note that 
such an opinion is a public document available to the general public. Although we are 
providing you with our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney 
General's Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject to the 



 

 

attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the general 
public. If we may be of further assistance, or if you have any questions regarding this 
opinion, please let us know.  

Sincerely,  

ZACHARY SHANDLER 
Assistant Attorney General  

[1] In contrast, Texas law specifically addresses a person’s right of access to private 
cemeteries. See Tex. Health & Safety Code Ann. § 711.041 (1993) (“Any person who 
wishes to visit a cemetery or private burial grounds … shall have the right to reasonable 
ingress and egress for …visiting the cemetery … during reasonable hours….); see also 
22-10-205 Tex. Admin. Code. § 205.2 (2009) (“[T]he term ‘reasonable hours’ … should 
be interpreted to mean 8:00 a.m. to 5:00 p.m. on any of the week.”).  

[2] See N.M. Const. Art. II, § 4 (“All persons … have …the rights of …protecting 
property…”).  

[3] Other states have criminal trespass laws that apply specifically to cemeteries. See, 
e.g., (Virginia) Va. Code. Ann. § 18.2-125 (1975) (“Trespass at night upon any 
cemetery-If any person, without the consent of the owner …enter in the nighttime, upon 
the premises … of any cemetery, either public or private, for any purpose other than to 
visit the … grave of some member of his family, he shall be guilty of a Class 4 
misdemeanor.”); (Maine) Me. Rev. Stat. Ann. 17-A-2-17, § 402(1)(F) (2001) (“Criminal 
trespass—1. A person is guilty of criminal trespass if [a] …person…enters … a 
cemetery … at any time between ½ hour after sunset or ½ hour before sunrise the 
following day, unless that person enters … during hours in which visitors are permitted 
to enter … by municipal ordinance or, in the case of a privately owned and operated 
cemetery, by posting.”).  


