
 

 

November 26, 2018 Advisory Letter — Opinion request – Use of volunteers at the 
New Mexico State Board of Nursing  

Senator Elizabeth Stefanics 
New Mexico State Senate 
P. O. Box 720 
Cerrillos, NM 87010  

Re:  Opinion request – Use of volunteers at the New Mexico State Board of Nursing  

Dear Senator Stefanics:  

You requested an Attorney General opinion regarding use of volunteer committee 
members at the New Mexico State Board of Nursing (the “Board”). More specifically, 
you asked:  

1) Are volunteers covered under the liability policies for the State of New Mexico 
when reviewing complaints and making recommendations for a disciplinary 
charge against licensed RN, LPH, Nurse Practitioner, Certified Registered Nurse 
Anesthetist, or Medication Aide?  

2) Are volunteers making site visits for the purposes of approval of nursing 
programs, both State and proprietary, appropriate given the proprietary nature of 
the information involved?  

3) Are volunteer advisory committees and the complaint committee subject to the 
Open Meetings Act in the State of New Mexico including access to minutes?  

Based on our examination of the relevant New Mexico statutes, case law authorities, 
Board policies, and the information available to us at this time, we conclude:  

1) It is likely that a court would find that a volunteer, appointed by the Nursing Board 
to serve on one of its committees, is a public employee, as defined by the Tort 
Claims Act, working within the scope of his/her duties and therefore this 
volunteer would be covered by the liability policies of the State of New Mexico.  

2) State law allows volunteers, appointed by the Nursing Board to serve on one of 
its committees, to make site visits for the purposes of approval of nursing 
programs.  

3) The Open Meetings Act, and the requirement of minutes, is applicable only if a 
quorum of the nursing board is present at a meeting of the advisory or complaint 
committee.  

To guide our analysis, we reviewed the New Mexico Tort Claims Act, NMSA 1978, 
Sections 41-4-1 to -27 (1976, as amended through 2015) (“TCA”); the Nursing Practice 



 

 

Act, NMSA 1978, Sections 61-3-1 to -31 (1968, as amended through 2017) (“NPA”); the 
Open Meetings Act, NMSA 1978, Sections 10-15-1 to -4 (1974, as amended through 
2013) (“OMA”); and Board of Nursing Employee Policies 34.0 (April 16, 2016) (“Policy 
34.0”).  

1. TCA  

The liability of public employees acting within their scope of duty is governed by the 
TCA. Section 41-4-3(F)(3) defines “public employees” as “persons acting on behalf or in 
service of a governmental entity in any official capacity whether with or without 
compensation”.  

New Mexico case law has held that the TCA explicitly contemplates that volunteers 
acting on behalf of the government may be considered public employees subject to its 
protections and to its waivers of those protections. See Celaya v. Hall, 2004-NMSC-
005, ¶ 2, 135 N.M. 115. Specifically, Hall held that:  

The TCA treats the volunteer the same as any other employee, thereby 
encouraging volunteer participation in government. The TCA also protects the 
public by ensuring that government will be financially accountable when 
volunteers working within their scope of duty commit certain torts and injure 
innocent members of the public. Mindful of these purposes to protect both the 
volunteer and the public, we interpret the TCA so as to give life to legislative 
intent. Id at ¶ 9.  

If a volunteer is determined to be a public employee working within the scope of the 
volunteer’s duty, the volunteer would be subject to and governed by the New Mexico 
Tort Claims Act. Depending on the facts of the case, the application of the Act may or 
may not result in the volunteer being covered under the liability policies for the State of 
New Mexico.  

Applying the analysis from Hall to the facts you provided, we believe a New Mexico 
court would deem volunteers, charged with reviewing complaints and making 
recommendations to the Board regarding potential disciplinary action against licensees, 
public employees acting on behalf or in service of a governmental entity. Therefore, the 
liability policies of the State of New Mexico likely would cover negligent acts by these 
volunteers.  

2. NPA and State of New Mexico Board of Nursing Employee Policies  

Section 61-3-10(B) of the NPA states that the Board is authorized to “prescribe 
standards and approve curricula for educational programs preparing persons for 
licensure under the Nursing Practice Act.”  

In addition, Section 61-3-10(M) provides that the Board is authorized to “appoint 
advisory committees consisting of at least one member who is a board member and at 



 

 

least two members expert in the pertinent field of health care to assist it in the 
performance of its duties.” In compliance with this statute, Section 34.5 of the State of 
New Mexico Board of Nursing Employee Policies sets forth qualifications of committee 
members for each of the Board’s advisory committees. For example, Section 34.5.3.3 
provides that the Nursing Education Advisory Committee consist of a minimum of seven 
members, and a maximum of fifteen members; each committee member must hold a 
current compact state registered nurse license and each committee member must be 
employed by a Board-approved nursing education program. Thus, although advisory 
committee members are volunteers, they are well qualified volunteers.  

The Board of Nursing’s practice of allowing volunteer committee members to make site 
visits for the purpose of assisting the Board in approval of nursing programs appears to 
comply with the law and is appropriate based on the required qualifications of the 
committee members. Regarding the proprietary nature of the information committee 
members may be exposed to, we understand that volunteer committee members are 
required to sign confidentiality agreements to address this concern.  

3. OMA and State of New Mexico Board of Nursing Employee Policies  

Generally, the OMA applies to “a quorum of members of any board, commission, 
administrative adjudicatory body or other policymaking body of any state agency or any 
agency or authority of any county, municipality, district or political subdivision, held for 
the purpose of formulating public policy, including the development of personnel policy, 
rules, regulations or ordinances, discussing public business or taking any action within 
the authority of or the delegated authority of any board, commission or other 
policymaking body.” Section 10-15-1(B). A non-statutory committee appointed by a 
board or commission may constitute a policymaking body subject to OMA if it makes 
decisions on behalf of, formulates recommendations that are in any legal or practical 
way binding on, or established policy for the board or commission. See Open Meetings 
Act Compliance Guide, p. 9 (8th ed. 2015). Hence, the OMA would apply to an advisory 
or complaint committee of the Board if said committee engaged in the formation of 
public policy making or the conduct of business by vote.  

Consistent with Section 61-3-10(M) of the NPA, which authorizes the Board to appoint 
advisory committees to assist it in the performance of its duties, Policy 34.0 establishes 
the various committees of the Board and sets forth their respective duties, which 
essentially consist of providing advice and recommendations to the Board on various 
topics. See Sections 34.3.3 to 34.3.9 of Policy 34.0. Moreover, a careful review of Policy 
34.0 reveals that the Board has not delegated to any of its committees the authority to 
make any decisions or take any final action on behalf of the Board. In fact, Section 
34.4.1 expressly limits the official actions of the committees to making formal 
recommendations to the Board or its executive director. Assuming that the Board is not 
in any way bound to accept the recommendations or advice made by an advisory 
committee, OMA would apply only to the extent that an advisory committee includes 
among its members a quorum of the board (4 board members per Section 61-3-8 of the 
NPA). In that case, the committee meeting would need to be noticed as a public 



 

 

meeting and minutes would need to be taken. Any minutes that are taken must be open 
to public access.  

Your request was for a formal Attorney General’s opinion on the matters discussed 
above. Such an opinion is a public document. Although we are providing you with our 
legal advice in the form of a letter instead of an Attorney General’s Opinion, this letter is 
also a public document and not subject to any attorney-client privilege. Therefore, we 
may make copies of this letter available to the general public.  

Sincerely,  

Joseph M. Dworak 
Assistant Attorney General  


