
 

 

September 18, 2006 Regulation of Surety Industry  

Honorable James Taylor 
N.M. State Senate  
3909 Camino Del Valle SW  
Albuquerque, NM 87105  

Re:  Request for Opinion – Regulation of Surety Industry  

Dear Senator Taylor:  

You have requested our advice regarding the New Mexico Public Regulation 
Commission Insurance Division’s (“Division”) interpretation of the requirements of the 
New Mexico Insurance Code (“Code”) for the surety bond industry. It is our 
understanding that the Division’s interpretation is that every person in the surety bond 
business must receive a certificate of authority prior to operating in New Mexico. Your 
letter stated that this interpretation should be examined in the context of the passage of 
Senate Bill 814 in 2005. Based on our examination of the relevant New Mexico 
constitutional, statutory and case law authorities, and on the information available to us, 
we agree with the Division’s interpretation.  

There are two rules of statutory construction that apply to this matter. First, a statute 
should be read according to its plain, written meaning. See Wilson v. Denver, 125 N.M. 
308, 314, 961 P.2d 153 (1998). Second, “[a] fundamental rule of statutory construction 
is that all provisions of a statute, together with other statutes in pari materia, must be 
read together to ascertain the legislative intent.” Roth v. Thompson, 113 N.M. 331, 334, 
825 P.2d 1241 (1992).  

The Code, in this topic area, is written in plain language. An insurer “includes every 
person engaged as principal and as indemnitor, surety or contractor in the business of 
entering into contracts of insurance.” NMSA 1978, § 59A-1-8 (1984) (emphasis added). 
Indeed, “no person shall act as an insurer, and no insurer shall transact insurance in 
this state … unless so authorized by a subsisting certificate of authority issued by the 
superintendent [of Insurance]….” NMSA 1978, § 59A-5-10 (1984).  

Senate Bill 814 stated: “A subcontractor shall provide a performance and payment bond 
on a public works building project if the subcontractor’s contract for work to be 
performed on a project is fifty thousand dollars ($50,000) or more.” NMSA 1978, § 13-1-
148.1 (2005). It is our understanding that the law has potentially created an increased 
number of parties that need surety bond insurance. However, it did not amend any 
requirements found in the Code.  

The Division has informed us that Maryland is the only state with a code that allows 
parties to sell surety bonds without having a state certificate of authority. There is no 
such exception in New Mexico or Senate Bill 814. The law reads that “every person 



 

 

engaged … in the business of entering into contracts of insurance” is subject to the 
code. NMSA 1978, § 59A-1-8 (1984) (emphasis added).1  

Your letter also asks about the role of the federal government. The federal General 
Services Administration has informed the Division, and we find no legal basis to dispute 
their conclusion, that federal insurance law does not preempt the Code requirements. 
Therefore, if a federal entity, such as Los Alamos National Laboratory, has accepted a 
surety bond, it does not mean the insurer is exempt from the Code requirements. As far 
as New Mexico is concerned, every person in the business must have a certificate from 
the Division.  

You have requested a formal opinion on the matters discussed above. Please note that 
such an opinion is a public document available to the general public. Although we are 
providing you with our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney 
General’s Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject to the 
attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the general 
public. If we may be of further assistance, or if you have any questions regarding this 
opinion, please let us know.  

Sincerely,  

Zachary Shandler  
Assistant Attorney General  

cc:  Stuart Bluestone, Chief Deputy Attorney General  
 Karen Risku, PRC Insurance Division counsel  

_____________________  

[1] The only likely exception is if an individual is acting in an one-time situation (i.e. 
doing it for a family member in an one-time emergency situation) and thus not in the 
“business” of doing these transactions.  


