
 

 

October 23, 2006 Children, Youth and Families Department Regulations  

Honorable Terry Marquardt  
New Mexico House of Representatives  
903 New York Avenue  
Alamogordo, New Mexico 88310  

RE:  Request for Opinion--Children, Youth and Families Department Regulations  

Dear Representative Marquardt:  

You requested our advice on whether certain Children, Youth and Families Department 
("Department" or "CYFD") regulations relating to licensing of pre-school childcare 
centers violate the United States Constitution or exceed the Department's scope of 
authority. The regulations in question are 8.16.2.21.B, 8.16.2.6, and 8.15.2.15 NMAC. 
These regulations deal with childcare centers and the provision for a minimum level of 
service regarding the health, safety, and well-being of children. Based on our 
examination of the relevant New Mexico constitutional, statutory and case law 
authorities, and on the information available to us, we conclude that these regulations 
do not raise a constitutional issue or exceed the Department's authority.  

The Department Secretary is given broad discretion and authority to "make and adopt 
such reasonable and procedural rules and regulations as may be necessary to carry out 
the duties of the department and its divisions." NMSA 1978, § 9-2A-7(D) (1993). This 
includes the authority to establish criteria for curriculum statements or minimum 
requirements for childcare centers. See NMSA 1978, §§ 24-1-3 (I) (2001) and 24-1-5 
(2005) ("Public Health Act"). The statutory grant of authority in this case is plain and 
unambiguous and therefore there is no need for statutory construction. See State v. 
McHorse, 85 N.M. 753, 517 P.2d 75 (Ct. App. 1973).  

Pursuant to this grant of authority, the Department Secretary has enacted regulation 
8.16.2.21.B NMAC, which states, "All licensed centers must have a curriculum 
statement which includes play as the primary mode of learning." Your letter expressed 
concern that the Department may be violating the First Amendment of the United States 
Constitution by requiring private church schools to adopt a curriculum statement that 
allows "play" as the primary mode of learning. This issue, however, is not ripe for 
review. The Department has noticed in the New Mexico Register a revision of the above 
regulation, whereby the phrase "play as the primary mode of learning", is removed in its 
entirety. 8.16.2.21(B) NMAC. When this revision becomes effective, a mission 
statement will be required, but no specific elements will be required.  

Regulation 8.16.2.6 NMAC uses the phrase "to protect the health, safety, and 
development of the children." Your letter expressed concern that the Department's use 
of "development of the children" exceeded the scope of the Department's statute and 
was overly broad and vague. A canon of statutory or regulatory construction is that 
when a word is left undefined, it should be read according to its common meaning. See 



 

 

Levario v. Ysidro Villareal Labor Agency, 120 N.M. 734, 736, 906 P.2d 266, 268 (Ct. 
App. 1995). Broad terms will be upheld if they are capable of reasonable application. 
See New Mexico Mun. League, Inc. v. New Mexico Envtl. Improvement Bd., 88 N.M. 
201, 539 P.2d 221 (Ct. App. 1975). The Department has the mandate to write 
regulations to provide licensing standards for these centers to provide a minimum level 
of service. One minimum service is the provision of a safe environment for the child. It is 
our understanding that the Department asserts that "development of the children" has a 
common meaning of "the process of natural, healthy growth," and we concur that is a 
reasonable interpretation of the questioned term. Therefore, it is reasonable to conclude 
that the "development of children" falls within the Department's statutory domain for 
establishing minimum licensing standards. The Department may thus use the phrase in 
the regulation, provided it is applied according to its common meaning.  

Your final question focuses on whether regulation 8.15.2.15 NMAC exceeded the scope 
of the Department's statute. Your letter expressed concern that this regulation requires 
additional and excessive educational requirements for teachers of private church 
childcare centers. It is our understanding that this regulation requires "all registered 
homes receiving child care assistance subsidies who register after July 1, 2006 must 
complete, within six months of registration, an 18-hour course or an equivalent 
approved by the department." 8.15.2.15 NMAC. We also understand that "the 18-hour 
course will count toward the 6-hour annual training requirement during the year in which 
the course was completed and the following year…." Id.  

The Department has the above-cited statutory authority to establish minimum 
standards. The Department's position is that these base-line training requirements are 
not excessive and are critical in ensuring quality childcare by way of well-trained staff. 
As a general rule, the "state must confine itself to secular objectives, and neither 
advance nor impede religious activity." Roemer v. Board of Public Works of Maryland, 
426 U.S. 736, 747 (1976). It is well settled law that any restrictions on engaging in 
business must apply to all. See State v. Collins, 61 N.M. 184, 297 P.2d 325 (1956). The 
requirements governing licensed childcare apply to all childcare centers, regardless of 
religious affiliation. This means if a regulation makes no arbitrary or unreasonable 
distinction within the sphere of its operation and accords substantially equal and uniform 
treatment to all persons similarly situated, it complies with the equality provisions of the 
state and federal Constitution. See Weiser v. Albuquerque Oil & Gasoline Co., 64 N.M. 
137, 325 P.2d 720 (1958); State v. Thompson, 57 N.M. 459, 260 P.2d 370 (1953). This 
regulation deals solely with quality of care issues and has no disparate impact on 
church-related programs and therefore is permissible.  

Your request to us was for a formal Attorney General's Opinion on the issues discussed 
above. Such an opinion would be a public document available to the general public. 
Although we are providing you our legal advice in the form of a letter instead of an 
Attorney General's Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject 
to the attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the 
public. If there are any further questions that I can assist you with, do not hesitate to 
contact me.  



 

 

Sincerely,  
 
 
 
Lesley J. Lowe  
Assistant Attorney General  
 
Cc: Stuart Bluestone, Chief Deputy Attorney General  


