
 

 

September 23, 2004: Engineering and Surveying Practice Act  

Representative Miguel P. Garcia  

1118 La Font Rd SW  

Albuquerque NM 87105  

Re: Opinion Request  

Dear Representative Garcia:  

You requested our opinion regarding whether the Engineering and Surveying Practice 
Act, NMSA 1978, Sections 61-23-1 through 61-23-32 (2003) (“ESPA”), permits a 
licensed professional engineer to perform engineering surveys without a professional 
surveyor’s license, whether this is contrary to the ESPA’s stated purposes, and whether 
the engineering survey language in Section 61-23-3 is unconstitutionally vague. As 
discussed below, we conclude that Section 61-23-3 is not unconstitutionally vague and 
that its language allowing professional engineers to perform engineering surveys in 
certain limited situations does not contravene the ESPA’s stated purpose of protecting 
the public from harm.  

The ESPA provides, in pertinent part:  

The legislature declares that it is a matter of public safety, interest and 
concern that the practices of engineering and surveying merit and receive 
the confidence of the public and that only qualified persons be permitted to 
engage in the practices of engineering and surveying. In order to 
safeguard life, health and property and to promote the public welfare, any 
person in either public or private capacity practicing or offering to practice 
engineering or surveying shall be required to submit evidence that he is 
qualified to so practice and shall be licensed as provided in the 
Engineering and Surveying Practice Act.  

Section 61-23-2 (2001) (emphasis added).  

The New Mexico Legislature acknowledges the interrelationship between the 
engineering and surveying disciplines and states “there may be an overlap between the 
work of engineers and surveyors in obtaining survey information for the planning and 
design of an engineering project.” Section 61-23-3(undesignated paragraph following 
subsection R) (2003). Recognizing this, a professional engineer licensed by the Board 
of Licensure for Professional Engineers and Surveyors (“Board”) may perform an 
engineering survey under certain circumstances:  

A registered professional engineer who has primary engineering 
responsibility and control of an engineering project may perform an 



 

 

engineering survey. Engineering surveys may be performed by a licensed 
professional engineer on a project for which he is providing engineering 
design services.  

Id. (emphasis added).  

The statute states further that “[e]ngineering surveys include topographic surveying 
activities required to support the sound conception, planning, design, construction, 
maintenance and operation of said projects.” Id. The statute excludes from engineering 
surveys “the surveying of real property for establishment of land boundaries, rights of 
way, easements and the dependent or independent surveys or resurveys of the public 
land system.” Id.  

The ESPA defines an engineer as a person who is “qualified to practice engineering by 
reason of his intensive preparation and knowledge.” Section 61-23-3(D). The Board 
requires a person to “submit evidence that he is qualified” to practice as a professional 
engineer. See Section 61-23-2. A professional engineer in “responsible charge” of an 
engineering project is accountable for the “direction, control and supervision of the 
engineering … work, … to assure that the work project has been critically examined and 
evaluated for compliance with appropriate professional standards.” Section 61-23-3(M). 
The practice of engineering may include “other professional services as may be 
necessary to the planning, progress and completion of any engineering work … [and] 
the use of photogrammetric methods to derive topographical and other data.” Section 
61-23-3(E). These statutory provisions are consistent with the legislative intent to permit 
a professional engineer, on a project for which he has “primary engineering 
responsibility and control,” to perform an engineering survey within the limitations 
prescribed by law. See Section 61-23-3(undesignated paragraph following subsection 
R).  

Although you asked whether the term “engineering survey” is unconstitutionally vague 
because it attempts to expand the practice of surveying, other jurisdictions consider the 
practice of engineering to include engineering surveys. Fifteen states, all using 
language similar or identical to New Mexico, specifically describe what an engineering 
survey by a professional engineer encompasses.1 For example, the Texas statute 
governing the practice of engineering defines an engineering survey to include “any 
survey activity required to support the sound conception, planning, design, construction, 
maintenance, or operation of an engineered project,” and to exclude “the surveying of 
real property or other activity regulated under [the statute governing land surveyors].” 
Tex. Occ. Code Ann., § 1001.003 (Vernon 2003). An additional nine jurisdictions do not 
define engineering surveys but include these within the scope of the practice of 
engineering.2 Our research revealed no jurisdiction that deemed an engineering survey 
performed by a professional engineer to constitute the practice of surveying.  

“In testing the constitutionality of statutes, courts must indulge every presumption 
in favor of the validity of the [statute].” Drink, Inc. v. Babcock, 77 N.M. 277, 280, 
421 P.2d 798 (1966). A statute is unconstitutionally vague only if a person of 



 

 

common intelligence must guess at its meaning. See State ex rel. Stratton v. 
Sinks, 106 N.M. 213, 218, 741 P.2d 435 (Ct. App. 1987) (statute requiring 
registration of pyramid companies in New Mexico is not unconstitutionally vague 
because it clearly outlines how these companies must comply with the law).  

“The text of a statute … is the primary, essential source of its meaning.” NMSA 1978, 
Section 12-2A-19 (1997). Without ambiguity, the ESPA explains in common language 
what an engineering survey encompasses and what it does not. If possible, a statute is 
construed to give effect both to its objective and purpose and to its entire text, and to 
avoid an unconstitutional, absurd or unachievable result. Section 12-2A-18(A) (1997). 
Because the ESPA delineates what a professional engineer may and may not lawfully 
do when performing an engineering survey, we construe the statute to give effect to its 
recognition of an “overlap between the work of engineers and surveyors in obtaining 
survey information for the planning and design of an engineering project.” Section 61-
23-3(undesignated paragraph following subsection R).  

Although the ESPA’s list of an engineering survey’s inclusions and exclusions may not 
be exhaustive, it certainly is descriptive enough so that members of the public, including 
professional engineers and professional surveyors, need not guess at its meaning. A 
careful reading of the ESPA reveals ample clarity in its requirements. When read 
together with all of the ESPA’s provisions, no reasonable question remains as to what 
constitutes an engineering survey and, therefore, the term is not unconstitutionally 
vague. See Section 61-23-3(D)(definition of engineer), (E)(definition of engineering or 
practice of engineering), (N)(definition of surveying or practice of surveying), 
(P)(definition of surveyor), and (undesignated paragraph following subsection 
R)(engineering survey).  

The state of Florida addressed a similar question in a challenge by licensed surveyors 
of a proposed rule defining “engineering survey” as used in the statutory definition of 
“engineering.” Department of Prof. Regulation, Bd. of Prof. Eng’rs v. Florida Soc’y of 
Prof. Land Surveyors, 475 So.2d 939 (Fla. Dist. Ct. App. 1985). The court accepted the 
licensing board’s characterization of the proposed definition of “engineering survey” as 
setting forth “those generally accepted types of ‘surveying’ which qualified professional 
engineers have as a matter of course performed in [Florida] … and … which are 
nationally accepted as being capable of being performed by qualified professional 
engineers.” Id. at 941. The court then concluded that the proposed definition of 
“engineering survey” was not invalid “merely because it appears to authorize engineers 
to perform certain functions under ‘engineering surveys’ that also appear to fall within 
the definition of ‘land surveying.’” Id. at 944.  

In conclusion, Section 61-23-3 is not unconstitutionally vague. It acknowledges an 
overlap between the practices of engineering and surveying and contemplates 
professional engineers obtaining survey information and performing engineering 
surveys on specific projects and under specific circumstances. Permitting a licensed 
professional engineer to perform an engineering survey neither constitutes the practice 



 

 

of surveying without a license nor contravenes the ESPA’s stated purpose of 
safeguarding life, health and property and promoting the public welfare.  

We trust that this letter addresses the questions raised in your request. If we may be of 
further assistance, please let us know. Your request was for an Attorney General’s 
Opinion on the matters discussed above. Such an opinion would be a public document 
available to the general public. Although we are providing you our legal advice in the 
form of this letter instead of a formal Attorney General’s Opinion, we believe this letter is 
also a public document, not subject to the attorney-client privilege. Therefore, we may 
provide copies of this letter to the public.  

Very truly yours,  

Mary H. Smith  

Assistant Attorney General  

xc: Stuart M. Bluestone, Chief Deputy Attorney General  

1 Alabama, Florida, Indiana, Iowa, Kansas, Mississippi, Montana, Nebraska, New 
Hampshire, North Carolina, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, Texas, and West 
Virginia.  

2 Alaska, Arkansas, California, Colorado, District of Columbia, Guam, Kentucky, 
Massachusetts, Missouri, North Dakota, and Utah.  


