
 

 

Opinion 12-04  

OPINION OF: GARY K. KING Attorney General  

February 28, 2012  

TO: The Honorable John M. Sapien, New Mexico State Senator, 1600 W. Ella Drive, 
Corrales, NM 87048  

BY: Michael S. Williams, Assistant Attorney General  

QUESTIONS:  

1. Does a person appointed to replace a county probate judge who passed away during 
the first year of her four-year term finish the original office-holder’s term in office?  

2. If the appointee must run for the office prior to the expiration of the original office-
holder’s term in office, must he run in the primary and general election?  

3. If the appointee must run for the office in the next election cycle and wins, must he 
run again two years later when the original office-holder’s term would have expired?  

CONCLUSIONS:  

1. A judge appointed to replace a probate judge who was in the first year of a four- year 
term does not finish the original office-holder’s term and must run in the first general 
election following appointment if the appointee wishes to continue to hold the position.  

2. The appointed probate judge is subject to all of the normal legal requirements of any 
candidate running for that office and therefore must comply with the applicable 
provisions of the Election Code.  

3. If the appointed probate judge is elected in the next election cycle, the appointee 
must run again two years later when the original term expires.  

ANALYSIS:  

Term of Probate Judge Vacancy Appointments  

Probate judges are mandated for each New Mexico county. See N.M. Const. art. VI, § 
23; NMSA 1978, § 34-7-1.[1] Probate judges are elected in each county at a general 
election. See NMSA 1978, § 34-7-2. A vacancy in the office of a probate judge occurs 
when any one of a number of circumstances arises such as: (1) the death of the party in 
office; (2) removal of the party in office (3) failure of the party in office to qualify as 
provided by law; and (4) resignation of the party in office. See NMSA 1978, §§ 10-3-1 
and 10-4-1.  



 

 

With respect to filling vacancies, NMSA 1978, Section 10-3-3 states that,  

[w]henever any vacancy in any county … office … other than a vacancy in the 
office of county commissioner, shall occur by reason of death, resignation or 
otherwise it shall be the duty of the board of county commissioners of the county 
where such vacancy has occurred to fill said vacancy by appointment and said 
appointee shall be entitled to hold said office until his successor shall be duly 
elected and qualified according to law.  

The question as to whether a probate judge who is appointed in the first year of the 
previous officer-holder’s four year term serves out the original term of the previous office 
holder is strikingly similar to a question addressed to New Mexico Attorney General 
Milton J. Helmick in 1924. See Att'y Gen. Op. No. 3788 (1924).[2] Luna District Attorney 
Forrest Fielder asked Attorney General Helmick for an opinion regarding the term of 
office of a probate judge who was appointed to fill out the term of office of the previous 
probate judge who had passed away. Specifically, District Attorney Fielder asked 
Attorney General Helmick for an opinion as to “how long [the] appointment will hold” and 
“[i]s the appointment … only good for the balance of the present term or is it good until 
the next General Election….”  

The Attorney General’s 1924 opinion interpreted Section 1219 of the 1915 New Mexico 
Code, which was the predecessor to and uses the same language as NMSA 1978, 
Section 10-3-3, quoted above. The opinion quoted Article XX, Section 4 of the state 
constitution, which then, as now, provided that a person appointed to fill a vacancy in 
the office of county commissioner held the office “until the next general election.” Based 
in part on the similarity between the offices of county commissioner and probate judge, 
the opinion interpreted Section 1219’s (now Section 10-3-3’s) direction that an 
appointee serve “until his successor shall be duly elected” to refer to the next general 
election. The opinion also noted that no provision of law authorized a special election for 
the purposes of electing a successor. The opinion concludes, “therefore … the 
appointee may serve as the Probate Judge until his successor is elected at the next 
General Election and has duly qualified.”  

Given that the provisions of Section 1219 of the 1915 Code and NMSA 1978, Section 
10-3-3 are identical, Attorney General Helmick’s 1924 opinion is instructive and 
persuasive. Like the 1924 opinion, we believe the term “duly elected” in Section 10-3-3 
is most reasonably interpreted to refer to the next general election following an 
appointment to fill the vacancy. As in 1924, this view is consistent with constitutional 
provisions governing appointments to vacant state and local government offices. Article 
XX, Section 4, quoted in the 1924 opinion, provides that an appointee to fill a vacancy in 
the office of the district attorney or county commissioner holds such office until the next 
general election. Likewise, Article V, Section 5 provides that an appointee filling a 
vacancy in an elected state office holds office only until the next general election. See 
also Op. Att’y Gen. No. 5612 (1952) (appointee to a state office holds office only until 
the next general election). Also unchanged since 1924 is the absence of any statute 
providing for a special election to fill vacancies in the office of the probate judge.  



 

 

Accordingly, we conclude that the conclusion set forth in the 1924 opinion should not be 
disturbed and that an appointed probate judge may serve until a successor is elected in 
the first general election after the appointment and is duly qualified. See also State ex 
rel. Rives v. Herring, 57 N.M. 600, 261 P.2d 442 (1953) (appointed county clerk entitled 
to serve until her successor was duly elected and qualified according to law); accord 
Walker v. Dilley, 86 N.M. 796, 528 P.2d 209 (1974).  

A guiding principle supporting our decision is that our laws vest the right to select 
probate judges in the people of the state through suffrage. Probate judges in New 
Mexico are elected officials and when an elected position is filled by appointment rather 
than the vote, the right of suffrage has not been fully realized. While the degradation of 
suffrage through the appointment of elected officials is sometimes necessary to handle 
temporary vacancies, we believe laws providing for vacancy appointments should be 
interpreted to minimize harm to the right to vote. Government officials may sometimes 
desire the convenience and consistency that comes with keeping an appointed official in 
their position but the supreme right of suffrage should trump such concerns. In this 
regard, this office has previously quoted a decision from the Arizona Supreme Court 
and we do so again here:  

In a democracy suffrage is the most basic civil right, since its existence is the 
chief means whereby other rights may be safeguarded. To deny the right to vote, 
where one is legally entitled to do so, is to do violence to the principles of 
freedom and equality.  

Harrison v. Laveen, 67 Ariz. 337, 198 P.2d 456, 459 (1948), quoted in Att’y Gen. Op. 
No. 73-44 (1973).  

Applying this principle to the issue at hand, if a judge appointed in the first year of an 
elected four year term is allowed to finish the original four year term, the voting 
electorate would effectively be denied their right to select their probate judge for three 
years. On the other hand, if the appointed judge must stand for election in the first 
general election after the appointment, suffrage is denied for only one year. We believe 
the latter is the better approach and most in line with the laws and constitution of the 
state.  

Need to Run in Primary Election  

Our determination of the first question inevitably answers the second in that an 
appointed probate judge seeking to continue in the position must be duly qualified and 
meet all the requirements of the position. This necessarily includes participation in 
primary elections if necessary for placement on the general election ballot and 
otherwise complying with the applicable provisions of the Election Code. See NMSA 
1978, Chapter 1.  

Term of Office if an Appointed Probate Judge is Elected at the Next General 
Election and Duly Qualified  



 

 

The third question goes to the length of the term of office in the event that an appointed 
probate judge is elected in the first general election after appointment and is duly 
qualified.[3] Although NMSA 1978, Section 10-3-3 provides for the appointment of a 
person to fill a vacancy in the office of probate judge until a successor is elected and 
qualified, it does not specify whether the elected successor serves for a full term or only 
for the remainder of the original term.  

As cited above, probate judges are elected in each county at a general election. See 
NMSA 1978, § 34-7-2. Since 1992, Article X, Section 2 of the New Mexico Constitution 
has provided that elected county officers, including probate judges, serve four-year 
terms. See N.M. Const. art. X, § 2(A). Section 2(B) “establish[ed] staggered terms” for 
elected county officers by creating an initial four-year term for the assessor, sheriff and 
probate judge and an initial two-year term for the treasurer and clerk. See Block v. Vigil-
Giron, 135 N.M. 24, 28, 84 P.3d 72, 76 (2004). Section 2(D) renders ineligible for 
election any county officer who has already served two consecutive four-year terms.  

The “term” of office is the fixed period of time that an elected official is authorized to 
serve in office following election and due qualification. See Block v. Vigil-Giron, 135 
N.M. at 27. Generally, when a term is fixed by statute or the constitution, it is not 
affected by the number of people who hold the office during the term. See Denish v. 
Johnson, 121 N.M. 280, 289, 910 P.2d 914, 923 (1996). When the state constitution 
creates a “formal” system of staggered terms, the New Mexico Supreme Court has held 
that a person selected to fill a vacancy does not serve a new full term but, to preserve 
the formal scheme of staggering, serves only the remainder of the vacated term. See id. 
(addressing terms of appointees to vacated positions on New Mexico Tech board of 
regents).  

In determining whether a formal system of staggering is created, the opinion in Denish 
focused on whether the governing law expressly provided for a vacancy to be filled for 
the remainder of the vacated term. See 121 N.M. at 290. Specifically, the opinion 
focused on Article XX, Section 5, which provides, in pertinent part, that a person 
appointed to fill a vacancy in an appointed office serves “for the period of the unexpired 
term.”[4] Unlike Article XX, Section 5, NMSA 1978, Section 10-3-3 does not expressly 
specify the length of a successor’s term. Nevertheless, we believe the provisions of 
Article X, Section 2 fixing the terms of county offices, establishing staggered terms and 
imposing term limits are sufficient to create a “formal” staggering scheme. See 121 N.M. 
at 291 (observing that “in practice” the formal staggering scheme “may be the only 
system used in New Mexico”). See also State ex rel. Swope v. Mechem, 58 N.M. 1, 13-
14, 265 P.2d 336, 340 (1954) (provision in predecessor to N.M. Const. art. XX, § 4 
directing that a successor elected to fill a vacancy in the office of supreme court justice, 
district court judge, district attorney or county commissioner “shall hold the office until 
the expiration of the original term” was superfluous in the case of the office of supreme 
court justice because the constitution made “clear the intent that staggered terms of 
office be maintained”).  



 

 

Because Article X, Section 2 establishes a system of staggered terms for county offices, 
it follows that a person elected to fill a vacancy in a county office serves only for the 
remainder of the original office-holder’s term. We believe this is the only interpretation 
that preserves the integrity of the staggering scheme intended by the constitution.  

A fundamental principle of constitutional and statutory construction is to interpret 
provisions in laws to give maximum effect to each, and to read provisions together as 
harmoniously as possible. See High Ridge Hinkle Joint Venture v. City of Albuquerque, 
126 N.M. 413, 415, 970 P.2d 599, 601 (1998). Our interpretation regarding the term of 
an elected successor to a vacated county office is supported by Article XX, Section 3, 
which states that, “[t]he term of office of every … county ... officer, except … those 
elected to fill vacancies, shall commence on the first day of January next after … his 
election.” (Emphasis added.) Under this provision and NMSA 1978, Section 10-3-3, the 
“term” of an appointee’s successor to a vacated county office begins on the date the 
successor is “duly elected and qualified.” Interpreting Section 10-3-3 to permit a 
successor to serve a full four-year term beginning on that date would likely lead to 
confusion over when the successor’s four-year term ended, how to handle the gap 
between the end of the term and January 1, when the new elected officer’s term would 
begin and whether the gap rendered the term non-consecutive under Article X, Section 
2(D). This interpretation and resulting confusion would not preserve the constitutional 
scheme for staggered terms, contrary to the rule established in Denish.  

There is a clear intent in the provisions of the New Mexico Constitution and statutes to 
establish fixed, staggered terms of county offices and also to provide for the prompt 
election of a replacement for an incumbent who vacates the office before the end of the 
term. We therefore conclude that if an appointee or other person who replaces a 
probate judge in the first year of a four-year term, wins the first general election after 
appointment, that person must run again two years later.  

The core issues raised here are, admittedly, difficult ones that require thoughtful 
contemplation. We note, again, that the basic advice of the Attorney General has not 
changed regarding these issues since 1924 and that the legislature has not changed 
the applicable law during that time. Perhaps the best course to eliminate future debate 
is for the legislature to address the issues and amend relevant statutes in order to 
clearly reflect legislative intent.  

GARY K. KING 
Attorney General  

MICHAEL S. WILLIAMS 
Assistant Attorney General  

[1] The jurisdiction and venue of probate courts is set forth in N.M. Const. art. IV, § 23 
and in the Probate Code, NMSA 1978, §§ 45-1-301 to 311.  



 

 

[2] The opinion was issued during Attorney General Helmick’s administration by 
Assistant Attorney General John W. Armstrong. Assistant Attorney General Armstrong 
succeeded Attorney General Helmick as the Attorney General in 1925. Attorney 
General Armstrong had previously served as a probate judge in Eddy County 
(Carlsbad). See H. Stratton and P. Farley, Office of the Attorney General - History, 
Powers & Responsibilities (1990), pp. 42-43.  

[3] N.M. Const. art. XX, § 6 states that general elections shall be held in the state on the 
Tuesday after the first Monday in November in each even-numbered year. The term 
“general election” refers to the statewide biennial election when all state and county 
officials as well as congressional representatives are elected. See Benson v. Williams, 
56 N.M. 560, 246 P.2d 1046 (1952); Att’y Gen. Op. No. 81-09 (1981); Att’y Gen. Op. 
No. 74-9 (1974).  

[4] Similarly, N.M. Const. art. XX, § 4 provides that the successor elected to fill a 
vacancy in the office of district attorney or county commissioner “shall hold … office until 
the expiration of the original term” and N.M. Const. art. V, § 5 provides that a person 
appointed by the governor to fill a vacated state office “shall hold office until the next 
general election, when his successor shall be chosen for the unexpired term.”  


