
 

 

Opinion 10-03  

OPINION OF: GARY K. KING Attorney General  

November 10, 2010  

BY: Phillip P. Baca, Assistant Attorney General  

TO: The Honorable Rod Adair, New Mexico State Senator, P.O. Box 1796, Roswell, New 
Mexico 88202  

QUESTIONS:  

1. Is the Republican National Committee prohibited from contributing to the Republican 
Party of New Mexico (“RPNM”) in amounts greater than those set forth in the Campaign 
Reporting Act?  

2. Under the Campaign Reporting Act, is a person who controls a corporation prohibited 
from contributing under the corporation she controls and contributing personally if such 
aggregate contributions would be in excess of the limits for either a primary or a general 
election? Would the corporate donation be considered an indirect or earmarked 
contribution under the Campaign Reporting Act?  

3. If a person who controls a corporation does not intend to violate the Campaign 
Reporting Act by contributing under the corporation she controls and contributing 
personally in amounts that, in the aggregate, exceed the limits for either a primary or a 
general election, is that a violation of the Campaign Reporting Act?  

4. Under the Campaign Reporting Act, if a person spends money for a political purpose 
related to a candidate but does not coordinate that spending with a candidate, does that 
spending qualify as an in-kind contribution to the candidate?  

5. Would contributions to the RPNM in excess of the various contribution limits in the 
Campaign Reporting Act subject the contributor and the RPNM to criminal penalties or 
sanctions? Under the Campaign Reporting Act, would the state be required to 
demonstrate that the purpose of the contribution was to circumvent the Campaign 
Reporting Act?  

CONCLUSIONS:  

1. Yes. Contributions the Republican National Committee makes to the RPNM are 
subject to the campaign contribution limits specified in the Campaign Reporting Act.  

2. If an individual makes a campaign contribution personally and transfers money to a 
corporation she controls for the purpose of making another campaign contribution, the 



 

 

contributions likely would be attributed to the individual for purposes of the campaign 
contribution limits.  

3. Yes. A person who exceeds the campaign contribution limits may violate the 
Campaign Reporting Act even if the person does not intend to violate the Act.  

4. No. An expenditure for a political purpose made separately and independently of a 
candidate is not, by itself, an in-kind contribution to the candidate.  

5. A person who “knowingly and willfully” violates the Campaign Reporting Act may be 
subject to criminal penalties.  

FACTS:  

In 2009, the legislature enacted Senate Bill 116, which amended the Campaign 
Reporting Act, NMSA 1978, §§ 1-19-25 to -36 (1979, as amended through 2009), to 
impose limits on campaign contributions. See 2009 N.M. Laws, ch. 68. The bill’s 
effective date was November 3, 2010. Id. § 6.  

ANALYSIS:  

1.  Is the Republican National Committee prohibited from contributing to the RPNM 
in amounts greater than those set forth in the Campaign Reporting Act?  

Section 1-19-34.7(A)(2)(b) of the Campaign Reporting Act prohibits contributions:  

from a political committee to.…another political committee in an amount that will 
cause that political committee's total contributions to the political committee to 
exceed five thousand dollars ($ 5,000) during a primary election or five thousand 
dollars ($ 5,000) during a general election.  

The Campaign Reporting Act’s definition of “political committee” specifically includes 
“political parties.” See NMSA 1978, Section 1-19-26(L). Consequently, the Campaign 
Reporting Act prohibits the Republican National Committee from contributing to the 
RPNM in an amount greater than five thousand dollars during a primary election or 
during a general election.  

2. Under the Campaign Reporting Act, is a person who controls a corporation 
prohibited from contributing under the corporation she controls and contributing 
personally if such aggregate contributions would be in excess of the limits for 
either a primary or a general election? Would the corporate donation be 
considered an indirect or earmarked contribution under the Campaign Reporting 
Act?  

The applicability of the Campaign Reporting Act in the scenario described above 
depends on the source of the contributions. In the eyes of the law, an individual and a 



 

 

bona fide corporation are separate entities, even if the individual controls the 
corporation. The Campaign Reporting Act would not prohibit an individual and a 
corporation controlled by the individual from making separate contributions in their own 
names up to the limits set out in the Act.  

If, instead of separate contributions by the individual and corporation, the individual 
made a personal contribution and transferred funds to the corporation she controlled for 
purposes of making another contribution, the Campaign Reporting Act would attribute 
both contributions to the individual for purposes of the Act’s contribution limits. 
Specifically, under Section 1-19-34.7(B):  

All contributions made by a person to a candidate, either directly or indirectly, 
including contributions that are in any way earmarked or otherwise directed 
through another person to a candidate, shall be treated as contributions from the 
person to that candidate.[1]  

Thus, the Campaign Reporting Act prohibits an individual from making contributions 
directly or indirectly through a corporation that, in the aggregate, exceed the statutory 
limits for contributions from the individual.  

The Act precludes evasion of the contribution limits by prohibiting a person from making 
contributions in any amount in the name of another person. Section 1-19-34.3 of the 
Campaign Reporting Act provides:  

It is unlawful for a person to make a contribution in the name of another person, 
and no person shall knowingly accept a contribution made by one person in the 
name of another person.  

The dollar amount of a person’s contribution is not material for purposes of Section 1-
19-34.3. A violation will occur if a person makes a contribution in the name of another 
person, regardless of whether the aggregate contributions exceed or are within the 
specified limits for an election.  

Under Section 1-19-34.3, an individual who controlled a corporation would be prohibited 
from directly or indirectly making a contribution in the name of the corporation. In 
particular, the individual could not contribute to a campaign and falsely represent that 
the contribution was from the corporation or use the corporation as a “straw donor” by 
contributing through the corporation ostensibly in the corporation’s name. See United 
States of America v. O’Donnell, 608 F.3d 546, 548-549 (9th Cir. 2010) (interpreting a 
substantially similar prohibition in the Federal Election Campaign Act).  

3. If a person who controls a corporation does not intend to violate the Campaign 
Reporting Act by contributing under the corporation she controls and 
contributing personally in amounts that, in the aggregate, exceed the limits for 
either a primary or a general election, is that a violation of the Campaign 
Reporting Act?  



 

 

Section 1-19-34.7(A) prohibits contributions by a person in “an amount that will cause 
that person’s total contributions” to exceed the specified limits. For purposes of 
calculating a person’s “total contributions,” Section 1-19-34.7(B), as discussed above, 
includes contributions the person makes “indirectly, including contributions that are in 
any way earmarked or otherwise directed through another person to a candidate.” For a 
person who receives contributions, Subsection (C) of Section 1-19-34.7 provides that 
the “person … shall not knowingly accept or solicit a contribution, directly or indirectly, 
including a contribution earmarked or otherwise directed or coordinated through another 
person … that violates the contribution limits provided for in this section” (emphasis 
added).  

Under the applicable rules of statutory construction, “the plain language of the statute” is 
"the primary indicator of legislative intent.” State v. Juan, 2010-NMSC-41, ¶ 37 (citations 
omitted). Absent evidence that the legislature intended otherwise, the words used in a 
statute are given their ordinary meaning, id., and it is assumed “that the legislature used 
specific language for a reason.” Pueblo of Picuris v. New Mexico Energy, Minerals & 
Natural Res. Dep’t, 2001-NMCA-84, ¶ 14, 33 P.3d 916, 919.  

Based on the plain language of Section 1-19-34.7, it appears that the legislature 
intended to apply a different standard for violations of the contribution limitations 
depending on whether a person was receiving or making a contribution. While a person 
must “knowingly” accept or solicit a contribution that exceeds the limits, the person 
making a contribution can violate Section 1-19-34.7 without knowing or intending to 
exceed the limits. Accordingly, we conclude that an individual will violate the Campaign 
Reporting Act if she, directly and indirectly through a corporation she controls, makes 
contributions that exceed the limitations specified in Section 1-19-34.7(A), even if the 
violation was not intentional.  

4.  Under the Campaign Reporting Act, if a person spends money for a political 
purpose related to a candidate but does not coordinate that spending with a 
candidate, does that spending qualify as an in-kind contribution to the candidate?  

The Campaign Reporting Act defines “contribution,” in pertinent part, as “a gift, 
subscription, loan, advance or deposit of money or other thing of value, including the 
estimated value of an in-kind contribution, that is made or received for a political 
purpose….” NMSA 1978, § 1-19-26(F). An “expenditure is “a payment, transfer or 
distribution or obligation or promise to pay, transfer or distribute any money or other 
thing of value for a political purpose.” Id. § 1-19-26(J). A contribution or an expenditure 
is “for a political purpose” if it is made “to influence or attempt to influence an election.” 
Id. § 1-19-26(M). The Campaign Reporting Act requires a candidate and other 
“reporting individuals” to file reports of expenditures made and contributions received. 
Id. § 1-19-29.  

For purposes of this opinion, we assume the question above concerns what are often 
referred to as “independent expenditures.” Under the Campaign Reporting Act, an 
expenditure made by a person separately and independently of a candidate, even for a 



 

 

political purpose, is not, without more, a contribution to a candidate. If, however, the 
person gives the goods, services or other product of the expenditure to the candidate, 
the product will constitute an in-kind contribution. For example, a public opinion poll that 
is paid for independently and later given to the candidate for his or her use would 
constitute an in-kind contribution, the “estimated value” of which would be used for 
purposes of complying with the Act’s reporting requirements and contribution limits.  

5.  Would contributions to the RPNM in excess of the various contribution limits in 
the Campaign Reporting Act subject the contributor and the RPNM to criminal 
penalties or sanctions? Under the Campaign Reporting Act, would the state be 
required to demonstrate that the purpose of the contribution was to circumvent 
the Campaign Reporting Act?  

Section 1-19-36 of the Campaign Reporting Act provides:  

Any person who knowingly and willfully violates any provision of the Campaign 
Reporting Act is guilty of a misdemeanor and shall be punished by a fine of not 
more than one thousand dollars ($1,000) or by imprisonment for not more than 
one year or both.  

The phrase “knowingly and willfully violates” in Section 1-19-36 suggests that the 
legislature intended to subject a person to criminal penalties only if the person 
intentionally violated the Campaign Reporting Act, including the limits on campaign 
expenditures.  

GARY K. KING 
Attorney General  

PHILLIP P. BACA 
Assistant Attorney General  

[1] For purposes of the Campaign Reporting Act, the term “person” includes an 
“individual or entity.” See NMSA 1978, § 1-19-26(K).  


