
 

 

Opinion No. 04-05  

November 9, 2004  

OPINION OF: PATRICIA A. MADRID, Attorney General  

BY: Glenn R. Smith Deputy Attorney General  

TO: The Honorable Governor Bill Richardson State Capitol Building, Room 400 Santa 
Fe, New Mexico 87503  

QUESTIONS  

1. Whether or not an absentee provisional ballot should be disqualified if the voter 
placed appropriate identification inside the inner envelope instead of the outer 
envelope? In other words: When the outer envelope lacks sufficient identification, 
should the inner envelope be checked for sufficient identification prior to a determination 
of disqualification?  

2. With regard to absentee provisional ballots: May the ballot be qualified in accordance 
with NMSA 1978, Section 1-12-25.3(B), if the voter provides a valid signature and 
provides sufficient information to determine voter eligibility?  

3. When casting an election-day or early provisional ballot, should a voter be 
disqualified if a poll worker failed to obtain the voter’s signature on both the voter roll 
and the provisional ballot or can the ballot be qualified by a signature on either, 
pursuant to NMSA 1978, Section 1-12-25.4(B)?  

CONCLUSIONS  

1. A first time voter, who registered by mail and had to provide identification with an 
absentee ballot, only submitted a qualified ballot if the voter’s proper identification was 
contained in the outer envelope.  

2. Other than a first time voter, who has registered by mail and must show proper 
identification before casting a ballot, a voter who cast a provisional ballot shall have that 
ballot qualified if the voter provided a valid signature and sufficient information on the 
ballot to determine eligibility pursuant to NMSA 1978, § 1-12-25.3(B).  

3. A provisional ballot shall be subject to qualification if the voter casting the ballot 
validly signed either the voter roll or the provisional ballot.  

DISCUSSION  

As a preliminary matter, it appears that the first two issues regarding the casting of 
absentee and provisional ballots are directed at only the first time voter who registered 



 

 

to vote by mail and who had an obligation to provide a form of identification at or before 
the time the ballot was cast. This limited class of voter will be referred to herein as an 
“ID voter.”  

When voting either absentee or with a provisional ballot, the voter is presented with 
outer and inner envelopes. The outer envelope is designed to contain information 
personal to the voter. The inner envelope is designed to contain only the naked ballot 
reflecting the voter’s choices. This procedure ensures the secrecy of the ballot cast, 
which is the first imperative of the Election Code. “It is the purpose of the Election Code 
[Chapter 1 NMSA 1978] to secure the secrecy of the ballot, the purity of the election and 
to guard against the abuse of the elective franchise.” NMSA 1978, § 1-1-1.1.  

The first question poses the following hypothetical question. If the ID voter failed to 
provide a proper form of identification in the outer envelope, may the election worker 
examine the inner envelope containing the naked ballot to determine if perhaps the 
proper form of identification was mistakenly placed in the inner envelope? The short 
answer is no.  

The Secretary of State is the chief election officer of the state and is authorized to 
supervise and instruct on the conduct of elections. NMSA 1978, §§ 1-2-1 & 1-2-2. In 
accord with that directive and the purposes of the Election Code, the Secretary of State 
has promulgated administrative rule 1-10-22.9(B) NMAC, which provides that if the 
voter cannot be verified, the unqualified ballot shall not be opened. See 1-12-25.4 (I) 
(“The secretary of state shall issue rules to ensure securing the secrecy of the 
provisional paper ballots….”). Consequently unless the election worker can qualify the 
ID voter based upon documents provided in the outer envelope, the election worker is 
not to open the inner envelope. As a practical matter, this result is the only way to 
effectively protect the security and privacy of a person’s vote in the inner envelope.  

The second issue may again be directed at the ID voter. In completing the outer 
envelope of a provisional ballot, a voter is asked to provide personal identifying 
information, including the voter’s name, address, date of birth and social security 
number as well as the precinct and polling place where the ballot was cast and the 
reason for using the ballot. NMSA 1978, 1-12-25.3(A). This section, however, further 
provides that the failure to complete all of the requested information shall not be a basis 
to reject the provisional ballot “as long as the voter provides a valid signature and 
sufficient information to determine eligibility.” NMSA 1978, § 1-12-25.3(B). That is 
certainly the case for all regular, non-ID voters.  

The question then is whether an ID voter satisfies the obligation to provide proper 
identification by simply filling out the information set out on the outer envelope of a 
provisional ballot. Again, the answer is no. There is a limited class of first time voters 
who registered by mail and who, before casting a ballot, are obligated to present a form 
of identification pursuant to NMSA 1978, § 1-12-8(B). This form of identification includes 
either a current and valid photo identification or a copy of a current utility bill, bank 
statement, government check, paycheck or other government document that shows the 



 

 

name and address of the voter. The outer envelope of the provisional ballot does not fall 
into any of the statutorily enumerated forms of identification. The independent 
identification requirement for this small class of first time voters registering by mail must 
be honored as a separate requirement of law.  

The last question is specifically addressed by NMSA 1978, § 1-12-25.4 (B). This statute 
provides that “[a] provisional ballot shall not be counted if the registered voter did not 
sign either the signature roster or the ballot’s envelope.” Under its clear and 
unambiguous language, the law provides that a voter who casts a provisional ballot is 
obligated to sign either the voter roster or the outer envelope of the provisional ballot 
itself, but not both.  


