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OPINION OF: PATRICIA A. MADRID, Attorney General  

BY: Martha A. Daly, Assistant Attorney General  

TO: The Hon. Pauline J. Ponce, Representative, New Mexico House of 
Representatives, 1020 South Mulberry, Roswell, NM 88203-6887  

QUESTIONS  

May a board of education of a school district issue general obligation refunding bonds in 
a principal amount that exceeds the principal amount of the outstanding bonds being 
refunded?  

CONCLUSIONS  

Subject to the approval of the Department of Finance and Administration, a board of 
education may issue general obligation refunding bonds in a principal amount that is 
greater than the principal amount of the outstanding bonds being refunded, provided the 
proceeds of the refunding bonds are used only for the purpose of refunding existing 
school district general obligation indebtedness, as provided by law, and not for new 
capital outlay projects, operating costs of a school district or other purposes besides 
refunding.  

FACTS  

Your question arises in the current environment of historic low levels of interest rates, 
which provides school districts (like other public bodies generally) with an opportunity to 
refinance their general obligation bond indebtedness, usually to achieve present value 
savings, if an increase in principal (which is a common ingredient when going from high 
to low interest rates) is permissible. Your letter of request contains two different 
hypothetical situations, which are discussed in detail in the analysis portion of this 
opinion.  

ANALYSIS  

The law on this practice is not uniform across the country. Some jurisdictions prohibit 
the practice by statute, while in others, statutes expressly authorize it. In still others, 
constitutional provisions authorize this practice. Finally, some state courts have 
interpreted their state constitutions to ban it. Thus, this question is strictly controlled by 
the law of each jurisdiction.  



 

 

Typically, a bond refunding is accomplished by generating sufficient proceeds from the 
sale of the refunding bonds to retire the refunded bonds, either by immediately calling 
them (a "current refunding") or funding an escrow account which over time will earn 
sufficient income to pay off the original bonds and all interest and premiums associated 
with the refunding issue (an "advance refunding"). By statute, a school board in New 
Mexico may issue general obligation refunding bonds to refund outstanding bonds 
whenever it deems such action is "necessary or advisable". See NMSA 1978, § 6-15-12 
(1975). The amount of the refunding bonds is left to the board to determine, which 
amount similarly must be "necessary and advisable." Id. The refunding bonds must 
mature no later than twenty-five years from the date of issuance of the refunding bonds. 
See NMSA 1978, § 6-15-13 (1983). These refunding bonds, which are paid from annual 
property tax levies, may be exchanged dollar for dollar for the bonds being refunded, or 
may be sold as directed by the board. See NMSA 1978, §§ 6-15-14 (1975) and 6-15-15 
(1963). The proceeds of the refunding bonds must be applied only for the purpose of 
refunding any of the general obligation bonded indebtedness of the school district which 
has or will become due and payable (or which has or will become payable at the option 
of the school district, or with the consent of the bondholders, or by any other lawful 
means). Id.; see too NMSA 1978, §§ 6-15-11 (1983) and 6-15-20(A) (1981). Finally, 
any issue of school district general obligation refunding bonds must first be approved by 
the Department of Finance and Administration. § 6-15-11, supra.1  

Thus, by statute, the principal amount of the refunding bonds is decided by the school 
board, subject only to its determination that the amount is "necessary and advisable".2  

Further, the constitutional provision pertaining to school district debt imposes no 
restrictions on these refunding bonds. Article IX, Section 11 of our constitution requires 
voter approval of "original issue" or "new money" school district general obligation 
bonds. It also limits the purposes for which the bonds may be issued, and sets a six 
percent limit on the total amount of indebtedness. Those restrictions, however, are 
expressly not applicable to refunding bonds by the language of Section 15 of Article IX:  

[N]othing in this article shall be construed to prohibit the issue of bonds for the purpose 
of paying or refunding any valid state, county, district or municipal bonds and it shall not 
be necessary to submit the question of the issue of bonds to a vote as herein provided.  

Based on this provision, our Supreme Court held that refunding bonds in the principal 
amount of $ 42,000, issued to refund outstanding debt of $ 41,500 and which resulted in 
bonded debt of the district in excess of the six percent limit set in Section 11, did not 
violate that section, since Section 15 declares Section 11 to be inapplicable to refunding 
bonds. Southwest Securities v. Bd. of Ed., 40 N.M. 59, 63, 54 P.2d 412 (1936).  

Additionally, our authorizing statutes declare, in pertinent part:  

The issuance of refunding bonds by any county, municipality or school district for the 
purposes and in the manner authorized by this article or under the provisions of any 
other law thereunto enabling, shall never be interpreted or taken to be the creation of an 



 

 

indebtedness such that the same would require the approval of the qualified electors of 
the county, municipality or school district, and no such approval shall be required for the 
issuance of such refunding bonds except as is specifically required by the law under 
which said refunding bonds are sought to be issued or have been issued.  

§ 6-15-20(F), supra.  

Some have read this provision to require voter approval when the principal amount of 
refunding bonds exceeds the principal amount of the outstanding "original issue" bonds 
(the principal amount of which received voter approval prior to issuance). In contrast, we 
read this provision to be an earlier codification of an analysis similar to that applied by 
our highest court to a refunding structure wherein certain of the outstanding bonds 
would not be called for redemption on the first date they become callable. There, in 
upholding a municipality's power to engage in an advance refunding, the court held:  

To our view, where there are funds in an irrevocable escrow account available to meet 
an indebtedness, the obligation cannot be termed an 'outstanding' indebtedness, in the 
ordinary sense. [citing authorities] In our opinion, the plan here involved may be 
analogized to that of a sinking fund, and it is generally held that sinking funds are not 
debts within the meaning of constitutional debt-limit provisions. [citing authority]  

City of Albuquerque v. Gott, 73 N.M. 439 at 443, 389 P.2d 207 (1964) (Explanatory 
note added). The court goes on to explain:  

While it is true, technically speaking, upon the issuance of the refunding bonds there will 
appear to be an indebtedness which exceeds the constitutional limitation, however, this 
is more a matter of form than of substance. We cannot presume that elected officials 
are dishonest, but will, to the contrary, assume that they will fulfill their legal duty. Any 
other result would, in effect, prohibit the issuance of refunding bonds, unless the original 
bonds are cancelled simultaneously. With modern methods of finance, this is an 
obvious impossibility, and even though the precise plan may not have been 
contemplated by the constitution makers, in our view it does no violence to the 
provisions of the constitution. Where the proceeds of the refunding bonds are placed in 
escrow or a trust fund, for the sole purpose of paying off the original indebtedness, the 
latter bonds cannot be considered as an increase in the indebtedness of the city.  

73 N.M. at 443-444.  

As summarized earlier, the statutes authorizing school district refunding bonds do not 
require voter approval. Further, although Article IX, Section 11 requires voter approval 
for "orginal issue" bonds, Section 15 of that same section expressly exempts refunding 
bonds from that and all other requirements of Section 11. Southwest Securities, 
supra. Similarly, although § 6-15-20(E) requires that "[I]n no event shall the aggregate 
amount of bonded indebtedness of any county, municipality or school district exceed the 
maximum allowable amount as determined pursuant to the statute applicable to such 
county, municipality or school district," the other statutes authorizing school district 



 

 

refunding bonds set no maximum allowable amount of bonded indebtedness. And the 
debt limitation found in Section 11 of Article IX of our constitution is rendered 
inapplicable to refunding bonds by Section 15. Id.  

The Gott opinion does not indicate the principal amount of the refunding bonds there 
under review, or whether it was in excess of the principal amount of the outstanding 
bonds. It does speak in terms of there being "no increase in debt."3 But the same 
analysis utilized by our Supreme Court in Southwest Securities, supra (where the 
principal amount of the refunding bonds was greater than the principal amount of the 
outstanding bonds), when applied here, leads to the conclusion that refunding bonds in 
a principal amount in excess of the principal amount of the bonds being refunded is 
permissible, subject to approval of the refunding issue by the Department of Finance 
and Administration.4  

Our conclusion does not mean, of course, that a school district can issue refunding 
bonds in amounts greater than required for refunding purposes, and thus avoid the 
limitations imposed by Article IX, Section 11 and the statutes authorizing new money 
issues. As the statutes authorizing refunding bonds make clear, the proceeds of 
refunding bonds can be used only for the purpose of refunding existing school district 
general obligation indebtedness. See §§ 6-15-11, 6-15-15, 6-15-20(A), supra. They 
cannot be used for new capital outlay projects, or to fund operating costs of a school 
district, or for other purposes besides refunding.  

Finally, although we conclude here that there is no legal impediment to issuing 
refunding bonds in a principal amount in excess of the principal amount of the bonds 
being refunded, we emphasize the statutory requirement that each refunding issue 
receive approval by DFA. The two structures cited in your letter exemplify why such 
approval is required. The first is an economic savings refunding that proposes to refund 
outstanding bonds in the principal amount of $ 5,000,000 at an interest rate of 6% per 
annum with refunding bonds in a principal amount of $ 5,250,000 at an interest rate of 
5% per annum. Although this refunding will increase the aggregate debt of the school 
district by $ 250,000, it results in real savings for the district: a gross present value 
savings of 5.432% of the outstanding bonds, which in turn generates an annual tax 
decrease of at least 12.5%. DFA has advised that in the past such a structure has 
received DFA approval.  

The second, referred to in your letter as a debt service/tax rate restructuring (also 
known as a "non-economic" transaction), assumes a dramatic economic downturn 
which results in a 12% decrease in the taxable assessed valuation of property in the 
school district. In this scenario, the district has outstanding bonds in the principal 
amount of $ 6,000,000 bearing interest at 5% per annum. The district proposes to issue 
refunding bonds in the principal amount of $ 6,160,000 at the same interest rate (5% 
per annum) with a maturity schedule that extends the time for payment by three years. 
Here, the district increases its aggregate debt by $ 160,000, and realizes a present 
value loss of -2.25% on the outstanding bonds. The stated purpose of this refunding is 
for tax rate relief as opposed to economic savings. We have been advised that DFA, in 



 

 

the exercise of its discretion, may have serious reservations about approving refunding 
bonds proposed under this type of scenario because this structure significantly limits 
future bonding activity. For that reason, increased scrutiny by DFA would be justified, 
including reviewing the financial condition of the school district as a whole, and 
exploring alternatives (such as calling only certain bonds by lot, rather than refunding 
the whole issue). DFA has advised us that any school district contemplating this type of 
refunding should notify that agency of the district's intention at the earliest point, well 
before the issue is marketed or priced, so that any necessary review or restructuring 
can be completed in a timely manner.  

GENERAL FOOTNOTES  

n1 These statutes also authorize municipal and county refunding bonds on these same 
conditions.  

n2 In contrast, Oklahoma, for example, allows by statute the principal amount of 
refunding bonds to be greater than the principal amount of the bonds being refunded 
only if the total principal and interest of the refunding bonds is less than the total 
principal and interest of the bonds being refunded. See 62 O.S. Supp 1984, § 755(A).  

n3 It is on this basis--that refunding bonds do not result in an increase in voter-approved 
debt--that a number of courts have held that the principal amount of refunding bonds 
cannot exceed the principal amount of the bonds being refunded. See, e.g. Beaumont 
v. Faubus, 239 Ark. 801, 809, 394 SW2d. 478, 484 (1965); Board of Ed. of Cty. of 
Hancock v. Slack, 174 W.Va. 437, 446, 327 SE 2d. 416, 426 (1985); Kansas City Life 
Ins. Co. v. Evangeline Parish School Bd., 58 F. Supp. 39, 46 (D. Ct. W.D. La. 1944). 
That same analysis was used by the Idaho Attorney General to determine that the 
principal amount of advance refunding bonds could not exceed the principal amount of 
bonds being refunded. See 1977 WH 25101 (Idaho A.G. No. 77-39). Yet none of these 
jurisdictions appear to have a constitutional provision similar to our Article IX, Section 
15. Further, a provision in the constitution of at least one other state jurisdiction contains 
language expressly authorizing the principal amount of a refunding issue to be in 
excess of the principal amount of the bonds being refunded. See 1994 WL 81295 (Ga. 
A.G. No. 94-8), citing Article IX, Section V, Par. III of the Georgia constitution.  

n4 Policy arguments support this conclusion as well. A technique frequently employed 
in this state to avoid having the principal amount of the refunding bonds in excess of the 
principal amount of outstanding bonds--the inclusion of premium bonds (in various 
forms, including "supplemental" and "B coupon" bonds), which bonds are sold at a price 
above the principal amount of the bond--itself may raise other financial concerns. We 
have been advised by the state's financial advisor that premium bonds increase the cost 
to the issuing public body of the standard call provisions that it would normally utilize, as 
the investor would amortize the premium to the call date and effectively increase the 
cost of funding to the issuing public body. Thus, the issuer pays a penalty when it 
employs this method to avoid a principal amount in excess of the outstanding bonds. It 
is the advisor's view that, from a financial perspective, the practice of issuing premium 



 

 

bonds is generally more detrimental to the issuing body's financial interest than issuing 
refunding bonds in a principal amount greater than that of the bonds being refunded. 
Similarly, if the necessity of issuing premium bonds resulted in restrictions on or 
elimination of normal optional redemption provisions, the issuance of those premium 
bonds would be more detrimental to the issuing body's ability to issue debt in the future 
than issuing refunding bonds whose principal amount exceeded that of the outstanding 
bonds.  


