
 

 

April 14, 2008 State Legislator Simultaneously Running for Re-election and for 
County Commission  

The Honorable Miguel P. García 
New Mexico State Representative 
1118 La Font Road SW 
Albuquerque, NM 87105  

Re:  Opinion Request – State Legislator Simultaneously Running for Re-election and 
for County Commission  

Dear Representative García:  

You have asked whether a state legislator may seek re-election to his or her legislative 
seat and run for county commissioner in the same election cycle without violating any 
constitutional or statutory provisions of New Mexico law. Based on our examination of 
the relevant New Mexico constitutional, statutory and case law authorities, and on the 
information available to us at this time, we conclude that an incumbent state legislator is 
not prohibited from simultaneously seeking re-election to his or her legislative seat and 
running for county commission in the same election cycle. We note, however, that 
Article IV, Section 3 of the New Mexico Constitution prohibits members of the state 
legislature from also serving as elected county officials.  

As a preliminary matter, there are several constitutional and statutory provisions that 
limit a legislator’s ability to hold another public office during the term for which he or she 
is elected.[1] Article III, Section 1 of the New Mexico constitution precludes a state 
legislator from exercising any of the powers belonging to the executive or judicial 
branches of the state.[2] Article IV, Section 3 prohibits a state legislator from holding 
any office of trust or profit with the state, county or national governments. Article IV, 
Section 28 of the state constitution precludes a state legislator from being appointed to 
any civil office in the state during the term for which s/he is elected.[3] None of these 
constitutional provisions appear to limit a legislator’s ability to run for more than one 
office in the same election cycle.  

NMSA 1978, Sections 2-1-3 and 2-1-4 (1977) prohibit a state legislator from receiving 
compensation for services performed as an officer or employee of the state.[4] These 
statutory provisions, however, do not prohibit a member of the legislature from seeking 
election to more than one office. [5]  

Article IV, Section 3 of the state constitution does prohibit a state legislator from serving 
as a member of the legislature while holding any office in state, county or national 
government. It provides in pertinent part that:  

No person shall be eligible to serve in the legislature who, at the time of qualifying, 
holds any office of trust or profit with the state, county or national governments….  



 

 

(Emphasis added). The unambiguous language of this provision makes clear that a 
member of the legislature may not hold another public office with the state, a county or 
the national government at the time he or she is sworn and seated as a member of the 
legislature.[6] The basic purpose of this and similar constitutional provisions is to 
prevent the participation of a legislator in the deliberations and enactments of laws 
pertaining to an office in which the legislator may subsequently acquire a personal 
interest. See N.M. Atty. Gen. Op. 62-145 (1962), citing State ex rel. Pickerell v. Myers, 
359 P.2d 757 (Ariz. 1961). While this constitutional provision does not preclude a 
legislator from seeking re-election to his or her legislative seat and running for county 
commissioner in the same election cycle, it plainly does not allow the legislator, if re-
elected, to also serve as county commissioner.  

Your request to us was for a formal Attorney General’s Opinion on the matters 
discussed above. Such an opinion would be a public document available to the general 
public. Although we are providing you our legal advice in the form of a letter instead of 
an Attorney General’s Opinion, we believe this letter is also a public document, not 
subject to the attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to 
the public.  

Very truly yours,  

SALLY MALAVÉ 
Assistant Attorney General  

cc: Albert J. Lama, Chief Deputy Attorney General 
The Honorable Mary Herrera, New Mexico Secretary of State  

[1] For purposes of this analysis, we assume that no county ordinance limits the ability 
of a person holding another elective office to run for county commissioner in the county.  

[2] Article III, § 1 states in pertinent part:  

The powers of the government of this state are divided into three distinct 
departments, the legislative, executive and judicial, and no person or collection of 
persons charged with the exercise of powers belonging to one of these 
departments shall exercise any powers belonging to either of the others….  

[3] See State ex rel. Anaya v. McBride, 88 N.M. 244, 251-2 (1975) (N.M. Const., art. IV, 
§ 28 applies only to appointments and not to elections).  

[4] More precisely, NMSA 1978, Section 2-1-3 makes it unlawful for a state legislator “to 
receive any compensation for services performed as an officer or employee of the state, 
except such compensation and expense money as he is entitled to receive as a 
member of the legislature,” while NMSA 1978, Section 2-1-4 makes it unlawful for “any 
officer of the state of New Mexico to pay to any member of the legislature compensation 
for services rendered the state of New Mexico as an officer or employee thereof except 



 

 

such compensation and expense money he is entitled to receive as member of the 
legislature.”  

[5] See State ex rel. Stratton v. Roswell Independent Schools, 111 N.M. 495, 502 (Ct. 
App. 1991); see also N.M. Atty. Gen. Op. 77-26 (Sections 2-1-3 and –4 do not include 
officers or employees of political subdivisions, such as counties, municipalities, or 
school districts).  

[6] A person does not become a member of the legislature simply by election thereto. 
See State ex rel. Pickerell v. Myers, 359 P.2d 757, 759 (Ariz. 1961). Rather, a person 
becomes a member when the house takes affirmative action and determines the 
qualifications of those seeking to be seated. See id.  


