
 

 

Opinion No. 12-971  

December 26, 1912  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Dr. Frank H. H. Roberts, President, New Mexico Normal University, Las Vegas, N. 
M.  

INDIGENT STUDENTS.  

At the end of four year term of indigent student at Normal University at Las Vegas, any 
balance remaining of appropriation for his benefit should be returned to State Treasurer.  

OPINION  

{*131} Your letter of the 21st instant was received on the 23rd but I have had no time 
sooner to answer.  

You ask whether an indigent student, who, at the beginning of this school year, had to 
her credit $ 40.00 which had not been used {*132} in the last school year, may use that 
sum in the present school year or whether she must use between September 1st and 
September 1st $ 200. At the first glance it appeared to me that the $ 200 or so much 
thereof as might be necessary, must be used during each school year and that any 
surplus could not be made available for the next school year; but upon closed 
examination I have reached the opposite conclusion.  

The statute controlling this matter is to be found at pages 361 and 362 of the Laws of 
1909. It is provided that "Two hundred dollars per school year is hereby allowed to each 
of such students to pay actual and necessary expenses while in attendance at such 
institutions." If this stood alone I believe I would be compelled to say that when the 
actual and necessary expenses during any school year had been paid and their 
payment had not consumed the $ 200, there would be nothing more available for the 
benefit of the student, but the next paragraph provides that "All actual and necessary 
expenses of such students, while in attendance at such institutions, shall be paid out by 
the president of any such institution," and by another paragraph provision is made for 
the return to the territorial treasurer of any money remaining to the credit of any such 
student "after the term of his appointment," indicating that the final accounting as to the 
moneys drawn for the benefit of each student is to be only after the expiration of the 
term of his appointment. Each year the auditor draws a warrant on the state treasurer 
for $ 200 for each student, and the only requirement is that when the president makes a 
requisition for the next payment of $ 200 there must also be sent receipted bills showing 
the expenditure of the amount previously drawn. In the case of this student who had $ 
40.00 remaining at the end of the last school year, under this statutory provision you 
could not get another $ 200 until you could show the expenditure of the $ 200 drawn for 



 

 

her benefit last year. When that money is expended, and then only, you can draw 
another $ 200.  

I do not know what may have been the actual practice in sending in such receipted bills 
or what the auditor may have done in drawing such warrants, but I think this 
examination of the statute clearly shows that the full sum of $ 800 for each student, 
covering his term of four years if he remains a student for that length of time, is provided 
to pay his expenses and only at the end of the four years is anything to be returned to 
the state treasury if the money has not been fully expended. I can see no possible 
objection to the result reached because it is only the actual and necessary expenses of 
the student which are to be paid by the president of any institution, and the $ 40.00 in 
addition to the current $ 200 would of course be paid out only for such expenses.  


