
 

 

Opinion No. 13-1057  

June 9, 1913  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Honorable James R. Waddill, Deming, New Mexico.  

DELINQUENT TAXES.  

As to what constitutes a valid advertisement of sale of property for delinquent taxes.  

OPINION  

{*227} I have received your letter of the 7th inst. on the subject of sales of delinquent tax 
certificates, together with a letter to you from the {*228} treasurer and collector of your 
county. His letter certainly presents a serious question if we are compelled to consider 
that the new tax law requires him to advertise all of the tax sale certificates of property 
struck off to the county at any time in the past. I fear that is what Section 36 of Chapter 
84 of the Laws of 1913 really means. A literal reading of the section, however, would 
make it entirely prospective and therefore applicable only to property struck off to the 
county at sales after the passage of the statute, so that it would only be as to property 
then struck off to the county that the treasurer must sell the certificates at the time of the 
next delinquent tax sale.  

I see no way of making a valid advertisement without including everything specified in 
Section 36, including a brief description of the property, but I have no doubt that, if the 
worthless certificates, of which the treasurer writes, were omitted from the 
advertisement, it would be perfectly valid as to all the others which were actually 
included.  

I suggest that you confer with Judge Neblett as to both of these matters with a view to 
seeing whether or not, in some form, you can obtain for the treasurer some direction 
from the court. You might possibly arrange to have a friendly injunction suit brought by 
some taxpayer to restrain the treasurer from advertising these worthless certificates, for 
which there is no hope of receiving bids, as involving a useless expense for the county. 
Such an order by the court would relieve the treasurer from all responsibility and would 
be a benefit to the county treasury.  

You also ask as to the requirement that within forty-five days after the first day of June 
in each year the collector shall prepare, and cause to be published for not less than 
once in each week for four consecutive weeks, in a newspaper, the notice of the 
delinquent tax sale, whether the four weeks publication must be completed within the 
forty-five days, or would it be sufficient if the advertisement is begun within the forty-five 
days. As to this, my opinion is the same as yours, that the sale would be good if the 



 

 

advertisement is begun within the forty-five days. I can see no good reason for holding 
otherwise.  

I return herewith the letter from your county treasurer.  


