
 

 

Opinion No. 13-1092  

August 11, 1913  

BY: H. S. CLANCY, Assistant Attorney General  

TO: Honorable James A. French, State Engineer, Santa Fe, N. M.  

ROAD TAX.  

Cities cannot collect a $ 3.00 road tax from residents of such cities.  

OPINION  

{*263} I am in receipt of your letter of the 8th inst. in which you state that demand has 
been made upon you by Mr. Alberto Garcia, on {*264} behalf of the City of Santa Fe, for 
the payment of the sum of $ 3.00 as a city road tax, Mr. Garcia exhibiting to you what 
purported to be a copy of an ordinance enacted by the City Council requiring the 
payment of a city road tax of $ 3.00 by all male citizens between the ages of 21 and 60 
years resident within the city limits.  

You further state that you refused to pay this amount upon the ground that there was no 
statutory authority for a city council to levy such a tax, and for other reasons not 
necessary to here state. As a member of the State Highway Commission, under whose 
supervision are the county road boards who are authorized to expend funds that may be 
derived from taxation, you request the opinion of this office as to the validity of the city 
ordinance referred to.  

Section 2436, Compiled Laws of 1897, confers authority upon cities to levy taxes "upon 
taxable property, real, personal and mixed, within the limits of the city."  

Chapter 42, Session Laws of 1903, authorizes cities to grade and improve streets and 
assess the cost against abutting property.  

Chapter 22, Session Laws of 1913, allows cities to assess all or part of the cost of street 
improvements against owners of abutting property.  

I can nowhere find any provision of law granting authority to a city council to enact such 
an ordinance as the one in question, or to enforce the same. There is no question that a 
municipal corporation, such as the City of Santa Fe, is wholly under the control of the 
legislature which alone has the power to provide in what manner taxes shall be levied 
for its support, and such a corporation cannot levy and collect a tax for any purpose, 
unless specifically authorized by its creative body so to do. A city ordinance, to be valid, 
must be enacted by virtue of power delegated to the city council by the legislature, and 
the power to collect a so-called road tax of $ 3.00 has not been, in the opinion of this 
office, conferred by the legislature.  



 

 

It seems to have been well settled by the courts that the power of a municipal 
corporation to tax must be plainly conferred. Upon this subject Judge Dillon, in his work 
on Municipal Corporations, in Section 1377 says:  

"It is a principle universally declared and admitted that municipal corporations can levy 
no taxes, general or special, upon the inhabitants or their property, unless the power be 
plainly and unmistakably conferred. It has, indeed, often been said that it must be 
specifically granted in terms; but all courts agree that the authority must be given either 
in express words or by necessary or unmistakable implication, and that it cannot be 
collected by doubtful inferences from other powers, or powers relating to other subjects, 
nor can it be deduced from any consideration of convenience or advantage."  

Undoubtedly the power conferred by the legislature upon the City of Santa Fe to levy 
taxes upon real, personal and mixed property and to assess the cost of street 
improvements against owners of abutting property, has been exercised, but it cannot be 
contended that the imposition of the so-called road tax of $ 3.00 is a tax upon property, 
"real, personal and mixed," and unless plainly authorized by the legislature, it would 
seem that such an ordinance as the one in question {*265} would be declared invalid 
and unlawful, should the matter be presented to the courts.  

You further inquire in your letter as to whether the payment of the road tax demanded 
by the city would exempt the person paying the same from the payment of the county 
road tax of $ 3.00 which is authorized by statute. In answer to this, I have to say that the 
payment of the so-called city road tax of $ 3.00 can, in no manner, exempt the person 
paying the same from the payment of the county road tax.  


