
 

 

Opinion No. 13-1105  

September 13, 1913  

BY: M. J. McGUINNESS, Assistant to the Attorney General  

TO: Hon. James A. French, State Engineer, Santa Fe, N. M.  

COUNTY ROAD BOARD.  

County Commissioners cannot transfer money in the road fund to the general fund.  

OPINION  

{*279} In answer to the question submitted to you by the county road board of Torrance 
county, whether or not the board could issue warrants against the road fund when there 
is no money in that fund, I will state that you can not. It appears from the letter above 
referred to that the county commissioners "borrowed" the sum of $ 2,500, from the road 
fund, and placed it in the general fund. I have looked this matter up very carefully and 
fail to find any authority empowering the county commissioners to take this money from 
the road board and cover it into the general fund. Chapter 110 of the Session Laws of 
1903 at Section 3 thereof, specifically provides, after providing for a levy on taxable 
property of the state for road purposes, that "the proceeds of such levy constituting such 
road fund shall be paid out only on the order and warrants of the board of county 
commissioners regularly issued, and such road fund shall be used and expended only 
for such purposes and in such manner as the board of county commissioners shall in 
their discretion order and authorize through the road overseers or otherwise," As you 
will see, this was a special levy for road purposes only and I fail to find any authority 
given the county commissioners to transfer this fund into any other fund.  

I return herewith the letter of the Torrance county road board.  

I trust I have fully answered your question.  


