
 

 

Opinion No. 13-1093  

August 13, 1913  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. R. E. Dick, Carlsbad, N. M.  

ELECTIONS.  

Qualifications necessary to vote at a local option election.  

OPINION  

{*265} I have just received your letter of yesterday asking me to telegraph whether 
residence of twelve or six months is necessary to qualify a person to vote at the 
approaching local option election in Carlsbad, and I have telegraphed you, in 
substance, that the constitution fixes the qualifications. I think a word of additional 
explanation ought to be given.  

The statute under which you are about to hold the elections, Chapter 75 of the Laws of 
1913 declares that the question shall be submitted to the "electors" at a special election. 
As the general term "electors" is used, we are necessarily referred to the general 
qualifications of voters at elections. While it is true, as you say, that the language of the 
constitution in Section 1 of Article VII, refers to qualifications to vote at elections for 
public officers, yet as this is the only general provision fixing the qualifications of voters 
or electors, we must take that as our guide. It would be within the power of the 
legislature to prescribe different qualifications for voters at other elections like the one 
now approaching, but as the legislature has not done so all that we have on the subject 
is the constitutional provision. The old statute on the subject, which will be found in 
Section 1703 of the Compiled Laws, is on the subject of registration of persons qualified 
to vote "for all officers to be elected," and does not relate to special elections any more 
than the constitution and the constitutional provision clearly supersedes that which is to 
be found in said Section 1703.  

I will enclose herewith a copy of the telegram for fear of its being changed in 
transmission.  


