
 

 

Opinion No. 13-1100  

September 5, 1913  

BY: H. S. CLANCY, Assistant Attorney General  

TO: Mr. S. H. Nimmo, Deputy Sheriff, Cloudcroft, N. M.  

MINORS.  

Law prohibits the sale of liquor to minors and their loitering in or about pool rooms.  

OPINION  

{*274} I am in receipt of your letter of the 2nd inst. inquiring as to the law relating to 
selling liquor to minors and to minors loitering in or about pool rooms.  

Your letter should have been addressed to the District Attorney for Otero County, as he 
is made, by law, the legal adviser of all county officials; but as I happen to know that Mr. 
Hamilton is busily engaged in court at Las Cruces, and that an answer to your letter by 
this office will not be construed by him as offensive, I have to say:  

By Section 1, Chapter 3, Laws of 1901, it is declared to be unlawful for any person to 
sell or give to any minor any intoxicating liquor "except upon the written consent of the 
parent or guardian of such minor." While this language is capable of different 
construction, yet it was undoubtedly the intention of the legislature to permit the sending 
of minors, in the capacity of errand boys, to procure liquor in bulk for the use of a parent 
or guardian, and it is inconceivable to believe that any parent or guardian could be so 
degenerate as to furnish his son, or ward, with a written consent that he should stand at 
a bar and buy and consume drinks. Moreover, by Section 3 of the same act, it is made 
unlawful for any keeper of a saloon to permit a minor to loiter upon, or frequent his 
premises, so that even if it could be said that a minor, with a written consent from his 
parent or guardian could stand at a bar and take one drink, the saloon-keeper would be 
liable if he permitted such minor to loiter in his place for even an extremely short period 
of time.  

So far as the loitering of minors in or about a pool room is concerned, I refer you to 
Chapter 15 of the Laws of 1913, which subjects the owner of any pool room, who shall 
permit minors under the age of eighteen years to attend, frequent or loiter about the 
same, to a fine not exceeding $ 20.00 and imprisonment not exceeding thirty days.  


