
 

 

Opinion No. 13-1101  

September 8, 1913  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. G. L. Brooks, Albuquerque, N. M.  

UNIVERSITY OF NEW MEXICO.  

Regents may borrow money to provide quarters for additional students.  

OPINION  

{*275} Your letter of the 2nd inst. must have been delayed somewhere as it did not 
reach me until yesterday, Sunday, and I take the first possible moment to answer.  

I am greatly rejoiced to hear of the increased registration at the university, even though 
it may somewhat embarrass you in providing accommodations. I will as briefly as 
possible call your attention to the statutory provisions which would have any bearing 
upon your question as to the borrowing of money. I will say first, however, that while I 
was a member of the board, in order to provide for current expenses when we did not 
actually have the money we had an arrangement with the Bank of Commerce by which 
we were permitted to overdraw our account, paying interest on the overdraft and making 
the overdraft good as we could get the money from the territorial treasurer. I was at one 
time secretary and treasurer and I think we had such an overdraft almost continuously 
for a year and a half or two years after I took charge of that part of the work before our 
receipts overtook expenditures. I was satisfied at that time that there was nothing wrong 
in this and there never was any criticism expressed. There is some more recent 
legislation, however, which must be considered.  

Section 3573 of the Compiled Laws of 1897, which was a part of the original act 
creating the university, makes the regents a body corporate with the right of suing and 
being sued and of contracting and being contracted with. These are the most common 
powers of a corporation and would include authority to borrow money. The only 
limitation upon this authority prior to 1912, is to be found in Section 3693a of the 
Compiled Laws which makes it unlawful for any officer of any territorial institution to 
incur or contract any indebtedness for such territorial institution, in excess of the sum 
appropriated for the use or support of the institution for the fiscal year. You will see, 
however, that there is such indefiniteness in this limitation as to make it difficult of 
operation as to current expenses. Obviously if there was an appropriation of $ 5,000, it 
would be unlawful for a board to contract an indebtedness of $ 10,000, but the creation 
of indebtedness for amounts less than $ 5,000 necessary for the continued operation 
and maintenance of the institution would not seem to fall within this prohibition. However 
that may be, I believe that this provision is superseded by one enacted last year.  



 

 

The act of last year appears as Chapter 69 of the Session Laws of 1912, and the 
prohibitions are to be found in the first section. They may be stated in condensed form 
as forbidding such board as yours, authorized to expend money or contract 
indebtedness against specific appropriations, to make any contract which contemplates 
an excess of {*276} expenditure beyond the terms of the laws authorizing expenditures; 
and it is further declared that it is unlawful for any officer of any educational institution 
who has authority to contract indebtedness, to contract any indebtedness in excess of 
the appropriation made for the maintenance and support thereof.  

If you keep within the limit indicated in that act of the legislature there can be no doubt 
that you have authority to borrow money, as it is clearly implied that such boards as 
yours do have power to contract indebtedness which must not exceed the amount of the 
appropriation. To provide quarters for your additional students is a necessary and 
proper expense and I can see no good reason why you should not borrow the 
necessary money for that purpose.  


