
 

 

Opinion No. 13-994  

February 24, 1913  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. Juan J. Clancy, House of Representatives, Santa Fe, N. M.  

BRIDGES.  

As to constitutionality of bill appropriating money for construction of a bridge across 
Pecos River.  

OPINION  

{*159} I regret not having been able sooner to answer your letter of the 20th inst. 
relative to the constitutionality of the proposed law embodied in House Bill No. 126 
introduced by you appropriating $ 6,000.00 to aid in the construction of a wagon bridge 
across the Pecos River at the town of Puerto de Luna, but I felt compelled to take some 
little time to examine the matter, as you enclosed with your letter a very positive opinion 
from the Chairman of the Finance Committee of the Senate that the proposed 
legislation contravenes the Constitution of the State.  

I am not informed as to the particular part of the Constitution which, it is claimed, would 
make such legislation invalid, and I have been unable to find any. The only distinct 
prohibition as to appropriations is the one contained in Section 31 of Article IV of the 
Constitution, but that refers only to appropriations "for charitable, educational or other 
benevolent purposes." In the next preceding section of the same article, it is required 
that every law making an appropriation shall distinctly specify the sum appropriated and 
the object to which it is to be applied, but your bill certainly complies with that 
requirement.  

The only other place in the Constitution, as far as I can see, upon which reliance could 
be had to sustain the opinion as to your bill being in conflict therewith, is in Section 24 of 
Article IV. By that section the legislature is forbidden to pass local or special laws 
regulating county affairs, but I am unable to see that the appropriation of money to 
assist in the building of a bridge is a regulation of county affairs. It is true that the bridge 
will be county property when completed, but for the legislature to assist in its 
construction cannot be considered as regulating county affairs.  

In the same section of the Constitution, it is provided that the legislature shall not pass 
local or special laws "laying out, opening, altering or working roads or highways," but, 
although a bridge is part of a highway, yet the contribution of money to the construction 
of a bridge, which can only be established by the county authorities, does not seem to 
fall within this prohibition. Your bill is not a special one in the proper sense of the term 
for working a road or highway, {*160} but it merely provides money for the construction 



 

 

of part of a highway under the supervision of the State Engineer, who is already, by 
Section 10 of Chapter 42 of the Laws of 1909, given supervision of all county bridges 
built by contract where the amount exceeds the sum of $ 1,000.00. It does not appear to 
me that your bill provides for laying out, opening, altering or working any road or 
highway.  


