
 

 

Opinion No. 13-985  

February 8, 1913  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Honorable John E. Griffiths, Socorro, New Mexico.  

SCHOOL ELECTIONS.  

Elections of Board of Education must be called in same manner as elections of city 
officers.  

OPINION  

{*150} I have today received your letter of the 6th inst. in which you ask my opinion as to 
whether it is the duty of the mayor and council, or of the board of education in cities, to 
call the school election under Chapter 43 of the Laws of 1912. That act contains nothing 
as to who shall call the election, but it does provide that the election shall be held, the 
returns made and canvassed and certificates of election issued, in accordance with the 
laws applicable to elections of officers of incorporated cities, except that no registration 
shall be required. With this language in the act, and with no specific direction as to who 
shall call the election, I believe that the election must be called in the same manner as 
our elections of city officers. I believe that there is no statutory language to be found 
which states distinctly about the calling of municipal elections, but Section 2446 of the 
Compiled Laws of 1897 provides that the trustees or council of each municipal 
corporation shall appoint the election officers and direct the place, or places, for holding 
the elections, and such action would come very near to calling an election; and Section 
2458 authorizes the city council, in case of a vacancy in the office of mayor, to order a 
special election. It appears to me that the city council is the only authority for ordering, 
or calling any city election, and I {*151} am unable to find anywhere any such authority 
in the board of education. Even as to school bond elections it is, by Section 1585 of the 
Compiled Laws, made the duty of the mayor to call the election upon the request of the 
board of education.  

You also ask my opinion as to whether or not the present board can legally employ 
teachers for the next school year and enter into binding contracts with them. I can see 
no reason why the present board of education should not be considered as having all of 
the powers of any board and, indeed, there is no dissolution or change of the board by 
reason of new members being elected. The board continues, although its personnel 
may be changed. If, in the ordinary course of the administration of school affairs, the 
time arrives, before the election is held, when it becomes proper or necessary to make 
contracts for the next school year, I can see no reason why the board should hesitate to 
act because an election is coming.  


