
 

 

Opinion No. 13-980  

January 23, 1913  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. R. H. Sims, Las Cruces, N. M.  

SCHOOL BOND ISSUE.  

As to objections to bond issue of Board of Education of Las Cruces.  

OPINION  

{*144} I have today received your letter of the 21st instant together with another from 
Mr. Percival Brooks Coffin which I return herewith as you may need it to refer to.  

Mr. Coffin states that he based his unfavorable opinion as to your bond issue upon 
Article IX of the Constitution and also upon an opinion given by me, addressed to Mr. H. 
M. Dow, City Attorney, Roswell, New Mexico, and that in that opinion I assumed the 
ground that boards of education could not hold an election of offices until the legislature 
acts and fixes a time for holding such election separately from any other election, and 
his conclusion is that the legislature {*145} has left the boards of education "hung up" so 
that they can neither act legally under the laws nor under provisions of the constitution 
which have not yet been made operative.  

Mr. Coffin is not exactly correct in his statement of the effect of my opinion to Mr. Dow 
which I gave him under date of February 13, 1912. I did not say that a board of 
education could not elect any officers until the legislature should fix the time of such 
election on a day different from that of the general elections. I did say that the election 
of members of such a board of education must be considered as a school election 
within the meaning of Article VII of the Constitution, and that to hold such an election at 
the same time as the general city election would be inconsistent with the constitution, 
and that until the legislature fixes the time for holding such election separately from any 
other election, the present members of the board will continue in office until their 
successors are qualified, as provided in Section 2 of Article XX of the Constitution, 
which section declares that "Every officer unless removed shall hold his office until his 
successor has duly qualified." You will see from this that the members of such boards 
who are holding over must be considered as having all the power and authority that any 
board would have.  

Another objection urged by Mr. Coffin is that the transcript of record sent to him does 
not seem to show any women's votes although the constitution provides that women 
must be given an opportunity to vote at school elections. The constitution provides that 
women shall be qualified electors at school elections, but it does not follow that they 
have not been given an opportunity to vote because they did not actually vote. It must 



 

 

be presumed that every qualified voter who desired to vote had the opportunity of 
voting, and that if any qualified voter did not vote it was because he or she did not so 
desire to do. In the same opinion which I gave to Mr. Dow I called attention to this very 
question as he had asked whether women should be registered as voters with a right to 
vote at a school bond election, and also at the election of members of the board of 
education. I said that if there could be a valid election of members of the board it was 
plain that the constitution gave women the right to vote at such election, but as to the 
school bond election that the question was not so plain and clear, as there might be 
room to argue that the intention of the constitution was to specify only elections of 
school directors or school officers. I said, however, I thought that would be an 
unwarrantable, narrow and unreasonable construction, and that by school elections the 
constitution intended to cover all local elections as to the management, control and 
administration of public schools including the question of the issuance of school bonds.  

Mr. Coffin also says that it is a great question in his mind "whether the board of 
education of the town of Las Cruces is in fact a school district of a municipality," and 
that this point would cause a great deal of work to get the bonds approved and take 
months of time as well as attorney's fees. I am not sure that I understand what Mr. 
Coffin means by this, but I do not know under what statute you are issuing the bonds, 
and possibly information on that point would enable me to understand what he means. If 
the bonds are issued under the provisions of Section 1584 of the Compiled Laws of 
{*146} 1897, then it is certainly impossible for me to understand Mr. Coffin's objection. 
That section distinctly authorizes the board of education in any city or incorporated town 
under certain circumstances to order an election for the issuing of bonds of the school 
district in the city or town. The boards of education are also authorized to issue bonds to 
raise funds for the purchase of school sites or the erection of suitable buildings or to 
fund any indebtedness for school purposes of the city or town.  

What appears to me the most serious objection in the estimation of Mr. Coffin is that on 
account of the rate of interest he does not see profit enough in the bonds to justify his 
taking them up.  


