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BY: FRANK W. CLANCY., Attorney General  

TO: H. B. Jamison, Esq., Assistant District Attorney, Albuquerque, New Mexico.  

SCHOOLS.  

No registration required at county high school elections, and women may vote at such 
elections.  

OPINION  

{*62} Your letter of the 18th inst. was received on Tuesday last, and has not been 
sooner answered because we have found some difficulty in reaching a satisfactory 
conclusion upon the principal question submitted by you. This question is as to whether 
or not registration is necessary in an election for a county high school.  

Such an election is provided for in Sec. 2 of Chap. 57 of the laws of 1912. That section 
makes it the duty of the board of county commissioners, upon the presentation of a 
proper petition, to call an election to determine the question of establishing a county 
high school not less than thirty days following the meeting of the board at which the 
petition is received, and it further provides that:  

"Said election shall, in all matters not herein provided for, be called, conducted and the 
returns made and canvassed as now provided by law for the election of county officers."  

It seems clear that the answer to your question about registration is to be found in the 
interpretation or meaning to be placed upon the word "conduct." Previous to all 
elections for county officers registration is required as provided in Sec. 1702 of the 
Compiled Laws of 1897.  

The making of a registration, however, is not embraced within the ordinary meaning of 
the word "conduct" when applied to the election. An election is conducted by the 
officers, judges and clerks, appointed for that purpose by the board of county 
commissioners, but as a foundation for the conduct of the election the registration is 
required, and the furnishing of the registration lists to the election officers. The law 
makes it unlawful for any person to vote unless his name shall have been registered as 
a voter, although he may, if not registered, be allowed to vote by tendering an affidavit 
as to his qualifications sworn to by himself and by two qualified voters of the precinct, as 
provided by Chap. 64 of the laws of 1903. This makes it one of the duties of the judges 
of election not to permit an unregistered person to vote unless he presents the affidavit 
required by the statute of 1903, and it might be said that the discharging of this duty is a 
part of the conduct of the election. I cannot feel satisfied, however, that this is not a 



 

 

strained and unreasonable construction of the word "conduct" by which we would 
compel the performance of acts prior to the actual holding and conducting of the 
election.  

In such investigation as we have had time to make we have not found any reported 
case which is quite like that which is here presented, {*63} but we have found cases 
where, either regarding special elections or elections on special subjects, the courts 
have been asked to hold that general registration laws so broadly worded as appear to 
be applicable to all elections, must be followed. In a number of cases courts have 
declined to take this view because the legislation as to the election under discussion 
contained provisions inconsistent with those to be found in the general registration law, 
evincing a legislative intent that there should be no registration. Considerations of this 
kind strengthen my opinion that in the county high school act there is to be found an 
indication that the legislature did not contemplate that there should be a registration of 
voters. The election may be called by the county commissioners to be held only thirty 
days after the meeting of the board at which the petition is received. The registration 
statute requires the boards of county commissioners to appoint boards of registration in 
the several precincts sixty days before any general election. It must be that when the 
legislature provided for an election which might be held within thirty days, there could 
not have been in mind the operation of a registration law which required action to be 
taken sixty days before the election. I am of opinion that no registration of voters is 
required.  

You also ask whether women can vote at such an election. I have no hesitation in 
answering this question in the affirmative. Sec. 1 of Article VII of the Constitution 
distinctly declares that women, possessing the residence qualification prescribed for 
male electors, shall be qualified electors at all school elections, and certainly the 
determination of the question of the establishment of a high school by a vote of the 
electors is a school election within any proper definition of that term. It is evident that the 
legislature took this view in the act itself providing for the election, as the petition is to be 
signed by one-fifth of the electors of the county, including women qualified as provided 
in the Constitution.  


