
 

 

Opinion No. 15-1445  

February 27, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. H. C. Barron, Hagerman, New Mexico.  

Town or village cannot pass an ordinance prohibiting minors from frequenting 
pool rooms, there being a statute upon that subject.  

OPINION  

{*35} I have just received your letter of the 24th inst. asking if there is any law in this 
state now in force authorizing or permitting a town or village to pass an ordinance 
forbidding the proprietor of a {*36} pool-room allowing minors under the age of twenty-
one years from entering or remaining in said place, or if you could only pass such an 
ordinance as to minors below eighteen years of age.  

The legislature, by an act which became a law March 7, 1913, and which is printed as 
Chapter 15 of the Laws of 1913, has legislated upon this subject and has provided that 
minors under the age of eighteen years are prohibited from attending, frequenting or 
loitering in or about any pool-room in New Mexico, and by Section 2 it is made an 
offense for the owners or proprietors of any pool-room to permit minors under eighteen 
to attend, frequent or loiter in or about the pool-room. The legislature having enacted a 
statute on this subject, it is no longer within the power of a town to pass any ordinance 
which would be different from the statute. When the legislature acted, the subject was 
thereafter excluded from the legislative power of incorporated cities and towns.  


