
 

 

Opinion No. 15-1436  

February 9, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mrs. J. W. Mayes, Santa Fe, N. M.  

Women cannot vote at other than school elections.  

OPINION  

{*25} Your letter of the 28th of January was duly received, but I have been ill and away 
from the office nearly all the time since it was received, which will be, I trust, sufficient 
excuse for my apparent neglect in answering.  

{*26} I feel somewhat doubtful as to whether the "Illinois Suffrage Law" which is 
contained in the newspaper clipping enclosed with your letter has been actually enacted 
or is only a proposed law. Examination of the Illinois constitution, which I have at hand, 
leads me to believe that this proposed statute cannot have been adopted unless there 
has been some later amendment to the Illinois constitution which would make it 
possible.  

As applying to our own constitution here, I cannot believe that such a statute would be 
in conformity with our constitution. Section 1 of Article VII of our constitution declares 
that every male citizen of the United States over the age of twenty-one years, and who 
possesses certain residence qualifications with the exception of idiots, insane persons, 
persons convicted of an infamous crime, unless restored to political rights and Indians 
not taxed, shall be qualified to vote at all elections for public officers. The same section 
then goes on to prescribe that all school elections shall be held at different times from 
other elections and that women possessing the qualifications prescribed for male 
electors, shall be qualified electors at all such school elections. One of the principal 
rules of statutory construction is that the expression of one thing is the exclusion of 
others. When the constitution declares that every male citizen of the United States with 
certain qualifications shall be qualified to vote at elections for public officers, this rule 
would apply and would exclude all except male citizens possessing the qualifications 
specified. If that clause stood alone, the courts would hold that women were not entitled 
to vote and that the legislature would have no power to give them the right to vote, but 
when in addition to this, it is specifically declared that women shall be qualified voters at 
school elections, the application of the same rule makes it perfectly clear that they are 
not to be allowed to vote at any other elections.  


