
 

 

Opinion No. 15-1469  

March 15, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. Eugenio Sena, Secretary-Treasurer of New Mexico Insane Asylum, East Las 
Vegas, New Mexico.  

As to conduct of meeting for election of officers of Insane Asylum on second 
Monday of March.  

OPINION  

{*53} Your letter of the 12th instant was not received here until Sunday, and I was not 
able to give any attention to it until today.  

From your letter and the inclosed copy of minutes of the meeting of the Board of 
Directors on last Monday, which was the second Monday in March, it appears that at 
that meeting, after the transaction of a considerable amount of business, the Board, in 
pursuance of the requirement of law that officers should be elected on the second 
Monday in March, proceeded to elect E. C. de Baca to succeed himself as president, 
but that then one of the directors, there being only three present, "said that he would not 
stand for the election of officers at this time and left the room." You say that the question 
you desire to submit for my consideration is:  

"Can a director annul the mandatory requirement of the law to elect officers on the 
second Monday in March each year, enforcing a parliamentary technicality of 'no 
quorum' after being present and participating in the meeting."  

I have made some examination of authorities and have found a case decided by the 
supreme court of the State of Michigan which comes very close in its facts to the 
condition of your meeting. It appears from the opinion that the common council of the 
City of Detroit was required by law, at least two weeks previous to each general 
election, to take action as to the appointment of inspectors of election, who should also 
be members of the board of registration. The common council met on October 21, 1890, 
and was proceeding to perform this duty, when one member introduced a resolution 
declaring the seat of another vacant because of alleged removal from the ward which 
he represented. Thereupon another member made a motion to adjourn, and the "yeas" 
and "nays" were demanded, but without calling the roll or putting the question, the 
president declared the council adjourned, and left the chair. The president pro tem. 
refused to preside, and another member was called to the chair on motion and vote, 
and business was resumed. Thereupon the minority faction, there being two factions, 
each seeking to control the election of officers, to the number of eleven, left the council 
chamber for the purpose of breaking a quorum and preventing any further business. 
The remaining members, who were one less than a quorum, went on and transacted 



 

 

business. The court violently criticized both factions, stigmatizing the action of the 
president in declaring the council adjourned as an outrage and impossible of excuse, as 
no presiding officer could arbitrarily adjourn a meeting in defiance of the majority 
present. The court also said that the minority, who left the council chamber at the last 
meeting at which the designation and selection could be made under {*54} the strict 
letter of the law, were entitled to no favor at the hands of the court, but that this would 
not excuse the illegal action of those who remained, as they well knew that they were 
without a quorum. The court held, however, that the persons who were appointed by the 
remaining members, who were less than a quorum, must be, from the necessity of the 
case, considered as de facto officers as far as they had acted up to the time of the 
decision, and that the council was ordered to meet on Friday evening, October 31, 
1890, and proceed with the discharge of its duty. This case is styled Dingwall v. 
Common Council, and is reported in Vol. 82 of the Michigan Reports, beginning at page 
568.  

I am forced to believe that this case correctly states the law, and that after you and the 
other member of the board who remained, were deserted by your third member, you 
were no longer a quorum and could not proceed any further with business.  

I do not think that the action of the man who left the board, however much it may be 
censurable, could be said to annul the mandatory requirement of the law to elect 
officers on the second Monday in March. He evades the performance of a duty, and 
upon proper proceeding might, perhaps, be removed from his membership on the 
board. But the incumbent of the office, election to which was not had, remains in office. 
This is distinctly provided for in the statute itself, as you will see by reference to 
Sections 3610 and 3611 of the Compiled Laws of 1897 read in connection with Sections 
3570, 3571 and 3574 of the same Compiled Laws. Section 3574 distinctly provides that 
all officers shall hold their office until their successors are duly elected and qualified. 
Even if this were not in the statute, Section 2 of Article XX of the Constitution is 
applicable, that section providing that every officer, unless removed, shall hold his office 
until his successor has duly qualified. I am of opinion that a failure to elect on the day 
fixed by law does not enable the officer merely to hold until a meeting and election can 
be had, but until the arrival of the day upon which, next thereafter, an election can 
legally be held, which would be the second Monday in March of the next year. I can see 
no reason why there should not be applied to this case the well established rule as to 
general elections by the people, which is that no election can be held unless distinctly 
authorized by law, and then only at the time fixed by law. No citation of authorities is 
necessary for this position. The only time fixed by law for the election of officers of your 
board is the second Monday in March, and no such election can properly be held at any 
other time.  


