
 

 

Opinion No. 15-1505  

April 23, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Hon. H. B. Hamilton, Carrizozo, N. M.  

Relative to pay for equipment of county high school, whether payable out of high 
school fund or from district fund.  

OPINION  

{*89} Your letter of the 17th inst. was received here day before yesterday, but I have not 
been able sooner to answer as I thought it desirable to confer with the Department of 
Education before writing you.  

You ask first as to whether school directors have authority under Section 8 of Chapter 
57 of the session laws of 1912 to purchase equipment for a county high school and pay 
for the same out of the high school fund, or whether the same should be paid from the 
district fund. Under said Section 8 it is provided "That the cost of site, location of 
building and erection and cost thereof for any such county high school shall be entirely 
borne by the district where such high school is established." I am unable to see how the 
district where the school is established can be subjected to any expense whatever 
except such as may be covered by the above quoted language, and equipment does 
not seem to fall within the enumeration of the items specified. I have conferred today 
with Mr. Asplund of the Department of Education and before I had expressed my view 
he stated his, which is to the same effect as what I now write to you. It is quite true as 
you say, that if the practice is followed of paying for all equipment from the county high 
school fund, then during the first year the greater part of that fund would be used for 
equipment, but this seems unavoidable in the starting of a new school. Very little of the 
cost of equipment would be required after the first year. As you point out, the county 
high school fund is to be used for the maintenance and operation of the county high 
school and such equipment as may be necessary to the maintenance and operation 
would be an expense of such maintenance and operation.  

The next point stated in your letter is as to what is the course of study of a high school 
to which may be added, by the local authorities, additional branches of manual training, 
domestic science, the elements of agriculture and commercial science as provided in 
Section 10 of the same act. I am informed by Mr. Asplund that there is no obligatory 
course of study provided by the State Board, but the course of study has been largely 
left to the local boards, subject possibly to some revision or approval by the State 
Department {*90} of Education, and he says that if the local authorities considered 
music, about which you specially ask, a proper part of the regular course, they appear 
to have power to make it so.  



 

 

Another point about which your write is as to the approval of warrants when there are no 
funds with which to pay the same. The course which you have heretofore adopted of 
advising superintendents not to approve warrants unless there were funds in the 
treasury to pay them, is perhaps a prudent one, but on the other hand, it is provided in 
Section 1535 of the Compiled Laws of 1897, and this provision is retained by Section 29 
of Chapter 97 of the Laws of 1907, that school orders shall draw 6% interest per annum 
after having been presented to the county treasurer and not paid for want of funds, and 
this is coupled with the provision that no board shall issue warrants of a school district in 
excess of the amount of the levy for one year. This may be considered as the last 
expression of the legislative will on this subject. The Bateman act, as you will see by 
reference to Section 299 of the Compiled Laws, merely forbids any school district to 
become indebted or to contract any debts during any current year which, at the end of 
such current year, cannot then be paid out of the money collected and belonging to that 
current year. It does not forbid the issuance of warrants when there are no funds on 
hand with which to pay them, but limits the amount of warrants to be drawn or debts to 
be contracted to such sum as can be paid from the funds of the current year. I agree 
with you that the current year as related to school matters is fixed by the definition given 
in Section 304 of the Compiled Laws, which makes it run from the first day of 
September to the last day of August of the next year. Taking these statutes altogether, I 
think it is permissible to approve warrants even though the funds may not be on hand to 
meet them, provided that the warrants so drawn will not run beyond what can be paid 
from the funds of the current year.  


