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April 15, 1915
BY: H. S. BOWMAN, Assistant Attorney General
TO: Mr. Rupert F. Asplund, Chief Clerk, Board of Education, Santa Fe, N. Mex.
Relative to tax levies to be made for general school purposes.
OPINION

{*81} In reply to your letter of the 12th inst. requesting an opinion from this office in
regard to the levy of the one-half of one mill for general school purposes upon the
taxable property in each county on the basis of a full valuation of such property, | beg to
state that the question involves a consideration of three of the tax measures enacted by
the recent legislature as well as certain sections of Chapter 81 of the Laws of 1913.

Section 3 of Chapter 81 of the Laws of 1913 provides that the State Board of
Equalization fix a valuation upon all property for the purposes of taxation, of 33 1-3% of
the true value thereof for the purposes of state levies. Section 4 of the same act
provides for a similar valuation for levies for all other purposes. These two sections are
amended by the last sentence of the third paragraph of Section 12 of House Substitute
for House Bill No. 327 of the second state legislature and known as the "Bursum Tax
Measure." Herein it is provided that "all tangible property shall be assessed and taxed
upon its actual value." Therefore, unless otherwise provided by more recent legislation,
taxes shall be levied upon all property at its actual value and we have been able to find
no legislation changing this part of the measure.

In the second paragraph of the same section, it is provided that,

"Each of the tax levies provided by law, in force at the time this act takes effect, except
said special levies (referring to special school tax levies and special levies on specific
classes of property), shall be and hereby is proportionately reduced so that the
aggregate amount of such tax levies shall not exceed the maximum rates respectively
specified in this section. Each of the said special (levies) on specific classes of property
shall not exceed one-third of the maximum rate authorized by said laws."

An examination of the engrossed measure in the office of the Secretary of State shows
that this bill was approved on March 12, 1915.

Senate Bill No. 51 of the second state legislature provides in Section 1 thereof,

"No county, city, town, village or school district shall, in any year, make tax levies which
will, in the aggregate, produce an amount more than five per cent in excess of the



amount produced by tax levies therein during the year preceding, except as hereinafter
provided."

The next section provides for the manner in which an excess of more than five per cent
than the amount produced in the year preceding may be levied. This measure was also
approved on March {*82} 15, 1915, and filed in the office of the Secretary of State on
the 16th day of March, 1915, at 9:25 a. m.

House Bill No. 232, known as the "County Unit Measure," provides in Section 1 thereof,

"That the Board of County Commissioners of each county shall annually levy and collect
a tax of one-half of one mill on the dollar upon all the taxable property in the county for
the maintenance of the public schools, the proceeds whereof shall be paid over to the
State Treasurer as are other state taxes, and shall be added to the state current school
funds.”

This measure is shown to have been approved on the 16th day of March, 1915, and to
have been filed in the office of the Secretary of State at 2:15 p. m. of that day. Your
inquiry involves the construction of this last quoted section with reference to the
sections of the acts previously quoted.

The county unit measure having been the last of the three measures approved and filed
in the office of the Secretary of State would govern in any conflicts between its
provisions and those of the two preceding measures. If the sections quoted cannot be
reconciled so that they all might stand together, then the provisions of the act last
approved and filed would be considered as governing.

There is no question but that the second paragraph of Section 12 of the Bursum act
above quoted, providing for a reduction in the tax rate, was intended to equalize the
difference that would follow from the provisions of the last sentence in the said section
that will result from the change in the valuation of property for taxation purposes, but the
reduction in the levy provided for in this section is effective only upon levies made and
in force at the time that the act took effect, and as the county unit bill cannot be classed
among such measures, this section would be of no effect insofar as the provisions of
the county unit measure are concerned, excepting as to the valuation of property for
taxation purposes. The Bursum act providing that all tangible property should be
assessed and taxed upon its actual value makes it necessary for all taxation purposes
that property should be taxed upon its actual valuation, and, therefore, the levy of one-
half of one mill should be made upon actual valuation of property unless Section 1 of
Senate Bill No. 51, above quoted, could be construed to limit the levy to a rate which
would produce not more than five per cent in excess of the amount produced by tax
levies during the preceding year.

As Senate Bill No. 51, however, was approved and filed prior to the approval and filing
of the county unit measure and as Section 1 of the former named bill is in conflict with
Section 1 of the county unit measure, in the event that the amount produced should



exceed five per cent of the amount produced during the preceding year, then the
provisions of the county unit measure would govern.

There is a rule of statutory construction laid down by the courts that in those cases
where there is a conflict between provisions of a general legislative act and of a special
legislative act, that the provisions of the latter would prevail over those of the former.
The Bursum tax measure is a measure providing for general taxation; the county unit
measure is one providing for the levy and collection {*83} of taxes for schools only and,
therefore, is special as compared with the Bursum act. Such being the case, in the
event of irreconcilable conflicts between the provisions of the two, those of the county
unit measure would be considered to govern.

For the reasons above stated we believe that the inquiry in your letter of the 12th inst.
should be answered in the affirmative.



