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BY: H. S. CLANCY, Assistant Attorney General
TO: Mr. C. E. Mann. President, Board of Education, Artesia, New Mexico.
As to who is subject to the payment of poll tax.
OPINION

{*68} | am just in receipt of your letter of the 29th instant in which you propound a
number of questions concerning the collection of poll taxes in New Mexico, and | will
endeavor to answer these questions categorically.

1. -- The law of New Mexico provides that a poll tax of one dollar shall be levied upon all
able-bodied male persons of the age of twenty-one years or over, and if, as stated in
your question, a man comes to Artesia, rents a house and sends his children to school,
he is most certainly subject to the payment of a poll tax. The law is silent as to how long
an able-bodied male person must be residing {*69} in New Mexico before becoming
subject to the payment of this tax, and | believe that the collecting official should
exercise some discretion in such matters. Mere transients, who may remain in town for
a day or two on business or pleasure bent, should not be compelled to pay this tax,
although it might be argued that any able-bodied male person who may be found within
the state on the first Monday in February of any year should be compelled to contribute
one dollar for school purposes.

2. -- Section 1550, C.L. 1897, as amended by Chap. 61 of the Laws of 1905, makes it
the duty of school district clerks on the first Monday in February, to post lists containing
names of persons liable to pay poll tax, and on or before the first Monday in April report
said lists to the county superintendents, together with the amount of poll tax collected,
and the names of persons still delinquent. Sec. 1549, C.L. 1897, as amended by the
act of 1905 above referred to, authorizes the school district clerk to bring suit for the
collection of poll tax if not paid within thirty days after the first demand has been made
for the payment of the same from any person who is delinquent. It would seem that the
first demand for the payment of poll tax is to be made on the first Monday in February,
and it is the opinion of this office that suit may be brought against delinquents thirty days
after that date.

3. -- As to what is an able-bodied man, | will refer you to an opinion of this office to be
found at page 52 of a volume mailed to you under separate cover.

4. -- An able-bodied man who has served in the United States army in the Philippine
war or any other war, and has received an honorable discharge from the service of the
United States, is not exempt from the payment of poll tax.



