
 

 

Opinion No. 15-1510  

April 28, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Miss Mellie E. Perkins, Velarde, New Mex.  

Signers to a petition for the holding of a prohibition election do not obligate 
themselves to vote in any particular way. Women do not vote at such elections.  

OPINION  

{*99} I have just received your letter of the 25th inst. making some inquiry about the 
local option election to be held at Velarde. You ask whether those who signed the 
petitions must vote as they signed, that is if they signed a petition to put the saloon out, 
can they vote now to retain it.  

The object of the petition under the law is to submit the question of prohibition to the 
vote of the people and the signers do not commit themselves to either side by signing 
the petition; people who might be opposed to prohibition might have some reason to 
desire that the question be voted on and would, therefore, be quite willing to sign a 
petition to require the election to be held. Even if the petition were one by which the 
signers appeared to take one side or the other at the time of signing, that would not 
destroy their right to change their minds and to vote differently at the time of the 
election.  

You ask as to the residence qualification of voters at such an election. The statute says 
that, "Only qualified electors, resident within the limits of such district, shall be allowed 
to vote at such election." The qualifications, therefore, of electors would be the same as 
in other elections and as prescribed in Section 1 of Article VII of the Constitution, which 
says that,  

"Every male citizen of the United States, who is over the age of twenty-one years, and 
has resided in New Mexico twelve months, in the county ninety days, and in the precinct 
in which he offers to vote thirty days next preceding the election"  

shall be qualified to vote at all elections for public offices.  

By the same section of the Constitution women are permitted to vote at school 
elections, but this election cannot be regarded as a school election.  

I will be glad to give any further information which you may desire on this subject, but 
probably you can ascertain all that you need by reference to Chapter 78 of the printed 
laws of 1913, a copy of which ought to be in the office of your Justice of the Peace.  


