
 

 

Opinion No. 15-1503  

April 23, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. A. G. Whittier, State Traveling Auditor, Estancia, New Mexico.  

As to the deduction of eight per cent by county collectors from amounts collected 
by them and to be covered into the county salary fund.  

OPINION  

{*87} I have received your letter of yesterday asking me to advise you as to the meaning 
of Section 13 of the county salary bill which provides that "from all taxes and licenses of 
whatever character which have been collected in the several counties of the state since 
the qualification of the county officers elected at the general election held on November 
7, 1911, and which are hereafter collected, eight per centum shall be deducted and 
covered into the aforesaid county salary fund." You say that there seems to be no 
question that from now on the assessor shall charge no fees and that the treasurer shall 
deduct eight per cent and cover it into the salary fund, and you ask whether the section 
is retroactive and if the treasurer shall deduct from all taxes received since January 1, 
1912, at the rate of eight per cent, or does he deduct the eight per cent from the present 
time, leaving the deductions formerly made to stand?  

Since the organization of the state government, under the decision of the supreme 
court, there could be no fees or commissions of any kind, and as a strict matter of law 
no deductions should have been made. As a practical matter, however, Mr. Earnest 
advised county treasurers to put aside eight per cent and to hold it as a salary fund so 
that counties could have money on hand to pay back salaries whenever they were fixed 
by the legislature. This ought to work well in the adjustment now being made with the 
different county officers. The deductions provided for in Section 13 are to be made from 
taxes and licenses heretofore collected since the qualification of county officers, as well 
as those hereafter to be collected, but if money has been so deducted under Mr. 
Earnest's permissive authority, of course it cannot be deducted a second time, but that 
money should be in the county salary fund and used for the purposes indicated in the 
county salary bill. If, as a matter of fact, the treasurer has deducted more than the eight 
per cent allowed by said Section 13 upon the taxes collected since statehood, the 
excess ought to be distributed like any other taxes to the different {*88} county funds. If 
he has deducted less, enough more should be deducted to make up the eight per cent, 
and while this may be a little difficult of adjustment, if the taxes have been distributed to 
the different county funds, yet I suppose it can be worked out so that every fund will 
contribute its portion of what may be necessary to bring the deduction up to eight per 
cent.  



 

 

You also ask as to poll taxes, concerning which you say the collector received ten per 
cent, ninety per cent being turned in to the county treasury, and you ask whether the 
treasurer deducts eight per cent from the amount turned over to him, or from the total 
collected. He must make these deductions from the amounts of money received by him. 
If he were to deduct eight per cent from the total amount he would be left with ninety-
two per cent for which he would have to account, although he had never received it, and 
this would be so absurd that the legislature could not possibly have intended it.  


