
 

 

Opinion No. 15-1519  

May 8, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Hon. W. E. Lindsey, Portales, N. M.  

As to whether a town treasurer is ex-officio treasurer of the school district.  

OPINION  

{*105} I have just received your letter of the 5th inst. in which you say you have been 
requested by the county treasurer to ask my opinion as to whether or not the town 
treasurer is ex-officio treasurer of the Portales municipal school district under Section 7 
of House Bill No. 232 which was approved March 16, 1915, or whether a treasurer 
should be selected by the school board.  

{*106} That Section 7 says that, "The proceeds of such special school tax for such 
municipal districts shall be paid to the respective treasurers thereof." This seems to 
assume that there are in existence treasurers of municipal school districts, but the only 
treasurers heretofore provided by statute for municipalities are the city and town 
treasurers. By Section 1569 of the Compiled Laws of 1897, the Board of Education is 
given power to elect its own officers except the treasurer, and by Section 1571 the 
treasurer of the city or town is declared to be ex-officio treasurer of the Board of 
Education. While the new law refers to treasurers of municipal school districts, yet I take 
it that this must be construed to mean the treasurers of cities or towns who are ex-officio 
treasurers of the boards of education.  


