
 

 

Opinion No. 15-1528  

May 15, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. A. W. Hockenhull, Clovis, N. M.  

Sale of property for delinquent taxes.  

OPINION  

{*113} Your letter of the 11th inst. was received yesterday, but I was so occupied in the 
supreme court that I was unable to give it any attention until today.  

What you ask, in effect, is as to whether the county treasurer can permit a redemption 
of a part of property covered by a tax sale when the property has been struck off to the 
county and the certificate has not been sold. You refer to my former letter to you of 
November 16, 1914, on this subject, but I believe that that refers only to cases where 
the tax sale certificate is in the hands of an individual purchaser, and the reasons I gave 
for not permitting a redemption of a part of the property covered by such a certificate do 
not seem applicable where the sale has been to the county. In the same letter to you I 
said that a taxpayer might be allowed to pay on portions of his real estate if the property 
had been so assessed that the tax due on any one parcel could be computed and 
segregated from the total, and I see no reason why this might not be applied to the case 
of such tax sales, which were made to the county.  

You further ask whether the treasurer should sell property for all delinquent taxes going 
back as far as same are delinquent, or whether he should sell only for the delinquent 
taxes of last year or should they be sold separately for each year. In the case of Crane 
v. Cox, which is reported in 18 N.M. beginning at page 377, the supreme court decided 
that under Section 34 of Chapter 84 of the Laws of 1913, sale should be made for taxes 
which were delinquent before that act became a law, the complaint having been made 
by the owner of property upon which there were due delinquent taxes from 1904 to 
1912, inclusive. In other words, the court held that the act covered all taxes delinquent, 
no matter how far back they might be.  

As to whether each piece of property should be sold for all the taxes delinquent upon it 
or whether it should be sold for each year separately upon which there are taxes 
delinquent, I am inclined to the opinion that under a bill which became a law at the last 
session of the legislature, which was Senate Substitute for House Bill No. 77, the notice 
of sale should set out opposite the name of each owner the total amount of the taxes 
delinquent upon his property. This act took effect immediately upon its approval, but I 
have not at hand the date of approval which must have been sometime in March. The 
collector should prepare his list and notice in accordance with this new act. I think, 
however, that it might be well to print in the list opposite each name, the years for which 



 

 

taxes have been found to be delinquent so that it could not later be claimed that the 
county was precluded from advertising for sale the property of the same owner for taxes 
delinquent in other years than those {*114} which the collector may have found and 
included in the amount printed in the list.  

You say that the treasurer has found about one hundred and fifty double assessments 
in the 1914 rolls and that you are unable to get an order of the court correcting them as 
you cannot tell which party is the true owner, and that you will not be able to get the 
data for this purpose before the time for the sale of delinquent property in June, and you 
ask whether property should be sold when it is assessed to two parties and if so, should 
it be sold as belonging to both. The sale will not take place in June, but the publication 
of the notice of sale, which must be for four consecutive weeks, must begin within forty-
five days after the first day of June. I think that the idea which you suggest that the 
property might be sold as belonging to both persons is the only safe one if you are not 
able to get the corrections made by order of court before the advertisement begins, and 
I think there should be a statement in the list published that as to the names specified, it 
is a case of double assessment.  


