
 

 

Opinion No. 15-1531  

May 17, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mrs. W. L. Gumm, Superintendent of Schools, Carrizozo, N. M.  

Eight per cent must be deducted from poll tax, and in regard to salary fund of 
county.  

OPINION  

{*117} I have today received your letter of the 15th instant in which you ask whether the 
new salary bill does provide that eight per cent of the poll tax money must be credited to 
the salary fund of the county, from which the school superintendent is now paid. We 
have been struggling with this matter for sometime in the hope of being able to find 
some way around the provision in the salary bill so that the result which you fear can be 
avoided, but as yet we have not been able to discover how this can be done. The first 
paragraph of Section 13 of the salary bill reads:  

"From all taxes and licenses of whatever character which have been collected in the 
several counties of the state since the qualification of the county officers elected at the 
general election held on November 7, 1911, and which are hereafter collected, eight per 
centum shall be deducted and covered into the aforesaid county salary fund."  

We have conferred with the State Department of Public Instruction, but have been able 
to get no assistance from them on this proposition. I am unable to see how we can say 
that poll taxes are not covered by the language of Section 13.  


