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BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General
TO: Mr. R. A. Marble, County Surveyor, Estancia, New Mex.
Payment of assistants to a county surveyor by county commissioners.
OPINION

{*112} | have received your letter of yesterday asking my opinion in regard to the pay of
assistants to the county surveyor, chainmen, axmen and flagmen, and also as to camp
expenses. You say the Board of County Commissioners is in doubt as to how much per
day you should allow them and whether they should allow you pay for a team and
transportation on surveying trips.

The act of the legislature commonly known as the "Salary Bill," makes no distinct
provision for these expenses. The only mention made of the county surveyor, except as
to counties bordering on a foreign country, is that the county surveyor is to have not to
exceed $ 10 per day for each day actually employed under orders by the Board of
County Commissioners, such employment not to exceed a specified number of days
which vary with the different classes of counties. Section 6 of the act provides that no
county officer shall receive to his own use or on account of any deputies or clerks
appointed or employed by him or for or on account of expenses incurred by him, or by
any such deputies or clerks, any salary, compensation, allowance fees or emoluments
in any form whatsoever other than as by this act allowed.

Notwithstanding this sweeping provision which would literally prevent any payment on
account of such expenses as you write about, yet | cannot believe that the act should be
construed so that you would be compelled to pay out of the $ 10 a day allowed all of
such expenses. Any court would take judicial notice of the fact that $ 10 a day when a
surveyor goes into the field, is the usual compensation for his own services, and | do not
see how he could possibly perform the work and pay for chainmen, axmen, flagmen,
supplies for the camp and hire of a team for transportation and have anything left for his
own services. If the act should be thus construed, the result probably would be that the
county would not get its work done unless it hired surveyors specially. | think the county
ought to pay such expenses, and as to how much should be allowed or paid in any
particular case, would rest in the discretion of the county commissioners.



