
 

 

Opinion No. 15-1576  

July 5, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. W. L. Paddock, Farmington, New Mexico.  

Tax levies for purposes of grounds and erection of school buildings thereon.  

OPINION  

{*152} Yesterday I received your letter of the 1st instant in which you say that your 
board of education desires to purchase school grounds and erect a school building, and 
that items for these purposes have been included in the budget submitted to the county 
commissioners, and you desire to know if the county commissioners can make a levy 
for these items, or must the funds be raised by an issue of bonds, after voting thereon. 
You further ask, if the commissioners are permitted by law to make such a levy, may the 
board of education draw warrants against the uncollected fund. You further ask whether 
funds may be transferred from one fund to another, and whether the board of education 
can draw warrants against uncollected back taxes, applying same to the purchase of 
school grounds.  

{*153} It was quite proper to include in the estimates submitted to the board of county 
commissioners the sums intended for purchase of land, construction, equipment, repair 
or leasing of buildings, and the county commissioners, by Section 6 of Chapter 79 of the 
Laws of 1915, are authorized to levy a tax upon the taxable property within every school 
district to pay for the purchase of site for, purchase, construction and first equipment of 
school houses, as well as the interest and sinking fund for the payment of any 
indebtedness of the district. While the county commissioners have that power, yet as a 
practical question it would seem to be improbable that there could be levied in a single 
year upon the property of any district a tax large enough immediately to pay for ground 
and construction and equipment of school houses. If this view is correct it would seem 
necessary to provide the funds for such purposes by the issue of bonds, and it would 
then be the duty of the county commissioners, from year to year, to levy a tax which 
would provide for the payment of bonds, both interest and principal.  

I do not understand that any school district can draw warrants against money not yet in 
the treasury. The treasurer could not possibly pay such warrants, and the statute, which 
you will find in Sections 299 to 305 of the Compiled Laws of 1897, forbids the incurring 
of any debts during any current year, which at the end of such year, cannot be paid out 
of the money collected and belonging to that current year, and any violation of the 
provisions of the act is made a misdemeanor punishable by fine or imprisonment, or 
both. I know of nothing which has changed this statute.  



 

 

As to whether moneys may be transferred from one fund to another under the system 
created by Chapter 79, I am not quite certain as to what your question calls for. By 
Section 7 of that act the proceeds of the school tax for municipal districts are to be paid 
into the treasury thereof, and I do not discover anything in the act as to any check upon 
the use of that money by the municipal-school district. The only check upon those 
districts seems to be the approval by the county commissioners of the estimates and 
the levying of a general tax to provide the funds to meet those estimates, and in 
addition, a tax in each school district in accordance with Section 6, to pay for ground 
and construction of school houses. In levying that latter tax there seems to be no 
division of the proceeds of the tax to the different purposes specified in that section, and 
there seems to be one tax upon the property in the district for the purposes specified. In 
other words, there does not seem to be any provision made for supervision of the 
expenditure of the moneys in a municipal school district by any authority known, nor is it 
clear that the proceeds of the tax are to be divided into any separate or distinct funds.  


