
 

 

Opinion No. 15-1552  

June 15, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. T. J. Guilfoil, Chief Accountant, State Tax Commission, Albuquerque, N. M.  

State Tax Commission is authorized to require statements and reports from 
taxpayers.  

OPINION  

{*135} Yesterday I received your letter of the 12th inst., but was so occupied all day that 
I had no opportunity to answer it.  

You ask for my opinion as to several matters connected with the work of the State Tax 
Commission, the first of which is as to the meaning of Section 9 of the act creating the 
State Tax Commission, which is printed as Chapter 54 of the session laws. That Section 
is as follows: --  

"The state tax commission shall prescribe the forms for the assessment rolls and books 
for use in the several counties by the county assessors, and for tax schedules, 
statements and returns, and such other books, forms, statements, reports, maps and 
plats as the commission shall determine or deem necessary for the use of assessors, 
tax-payers or the commission, and shall cause the same to be printed, prepared and 
distributed as the commission may determine, or as shall be provided by law. Provided: 
That contracts for printing and preparing the same be let to the lowest responsible 
bidders after advertising for bids in the usual manner."  

You desire to know whether under the authority given in this section the commission 
can require statements and reports from taxpayers in such form as the commission may 
deem necessary to fix the value of the property owned by the taxpayer. I am of opinion 
that the language used is so broad as to authorize the commission to prescribe the 
forms of statements, returns, reports to be filled up by taxpayers for the use of the 
commission. I can understand, however, that some taxpayers might refuse to fill up the 
forms prescribed by the commission, and there is no direct authority given by which the 
commission could compel the making of the statements and reports required, but in 
case of refusal, resort could be had to the power given in Section 7 of the same act to 
get the necessary information. That section authorizes examinations or investigations 
by the commission, the administration of oaths and the issuance of subpoenas to 
compel the attendance and testimony of witnesses and the production of books and 
papers. In case of refusal to appear and testify in answer to such a subpoena, the 
commission can invoke {*136} the aid of any court in the state, and in case of continued 
refusal, the court can punish the person called upon the same as for contempt of court. I 



 

 

anticipate, however, that there will be but little difficulty in obtaining any returns, reports 
or statements from taxpayers for which the Tax Commission may call.  

You next ask as to the matter of an adjournment of the July meeting of the State Tax 
Commission, and refer to the language in Section 6 which prescribes the duty of the 
commission as to examining the assessment rolls "At its July meeting in each year or 
any adjournment thereof." This is a recognition by the legislature of the probability of an 
adjournment of that meeting being necessary, but I am of opinion that even if that 
language had not been used in the act, it would still be within the discretion of the Tax 
Commission to adjourn the July meeting or any other meeting.  

You next call attention to paragraph 5 of Section 2 of House Bill No. 382, which is 
printed as Chapter 55 of the session laws, and is an act providing for the assessment of 
mines, which reads as follows:  

"A true and correct statement and account of the actual expenditures of money and 
labor in extracting such ore or mineral from the mine or mineral lands and of 
transporting the same to the mill or other treatment or reduction or refining works, the 
cost of the preparation, treatment, reduction, refining and handling of the same and 
conversion thereof into money or its equivalent."  

You say that it is the practice of mining companies to set aside from the revenues of a 
current year, a reserve on account of depreciation of plant and equipment or for the 
creating of a reserve to restore to the stockholders the capital investment, and you ask 
whether this reserve can be made a charge against the operating expenditures, or 
rather whether it could be included as a part of the expenditures, and you call attention 
to Section 3 of the same bill in this connection, which reads as follows:  

"In making the statement of expenditures mentioned in the preceding section there shall 
not be included therein any amounts expended for machinery, or other improvements, 
or appliances for such mining operation or for improvements made for the purposes of 
reducing or refining such mineral, or for the construction of mills or other reduction 
works, including coke ovens, and washeries, or improvements made for transporting of 
such mineral; but all expenditures made for any and all such improvements, structures, 
buildings or other facilities shall be considered as part of the capital account of such 
mining operations and as no part of the operating expense thereof. Such expenditures 
shall not include the salaries, or any portion thereof, of any person, or officer, not 
actually engaged in the working of such mine, or in the reduction, transportation, sale or 
refinement of such mineral, or personally superintending the management thereof."  

Even without that which is contained in Section 3, I would be of opinion that the 
language of Section 5 which requires a statement {*137} of "actual expenditures," would 
not permit the inclusion among those expenditures of the amount charged off as 
reserve, in which, as you say, no money expenditure is involved and which is merely a 
bookkeeping transaction. If there could be any doubt, however, about this, I believe that 



 

 

it would be entirely removed by that which is contained in Section 3, although Section 3 
makes no distinct reference to the creation or charging of a reserve fund.  

You further say that attention has been called to mining companies which have bonded 
indebtedness upon which the interest is not being, or has not been, paid, and that the 
practice is to set aside the interest, taking it from the net income account although no 
interest is being actually paid, and you ask whether such a charge could be permitted 
as a part of the expenditures covered by Paragraph 5 of Section 2 of the act. That 
paragraph calls for a statement of "actual expenditures" and I can see no way by which 
accruing interest not actually paid out could be included as actual expenditures for the 
purposes specified in said Paragraph 5.  


