
 

 

Opinion No. 15-1601  

July 29, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. E. M. Fenton, Jemez Springs, New Mexico.  

Survey of school districts, and surveyors' compensation therefor.  

OPINION  

{*173} I have had your letter of the 24th inst. on my desk for several days, but have 
been so closely occupied with pressing official matters that I have not been able sooner 
to find time to answer.  

You ask first, whether it is sufficient in surveying school districts, to mark the corners 
and describe them by established lines such as section, township or grant lines, or must 
all the lines be actually run out. In cases where it is possible to describe a line by 
reference to any government survey, I can see no reason for the county surveyor 
running out all of the lines and making an entirely new description from his own notes. 
Reference to any government surveyed line, which is presumably marked on the ground 
with accuracy, ought to be sufficient for all practical purposes and the limit of cost of 
surveying districts is such that it is well for the surveyor to economize in every way 
possible.  

You further ask whether the county surveyor is to be paid for this work at the rate of $ 
10 a day, and as to this it is my understanding of the county salaries bill, which is 
printed as Chapter 12 of the laws of 1915, that the compensation provided in that act for 
county officers is exclusive of all other compensation, and that of county surveyors' is 
fixed at $ 10 per day.  

{*174} You also ask whether in the performance of his work, the county surveyor must 
furnish his own transportation or will the county pay him for the use of his own team: I 
have heretofore advised that the $ 10 per day should be considered as compensation 
for the services of the surveyor and would not cover necessary expenses, and I can see 
no difference in his being paid for the use of his own team or for the use of a team 
which he might hire from someone else.  

You also ask whether surveyors should be paid for time on the road and for time during 
attendance at session at the Board of County Commissioners when called upon by the 
board to attend. I am not entirely clear about this as it might be held that under the 
language of the statute, the $ 10 per day is for services while employed under orders of 
the Board upon surveying work, but I have no doubt that the Board ought to pay all 
necessary expenses incurred by the surveyor in traveling to and from meetings of the 



 

 

Board and while in attendance at such meetings, and I am inclined to believe that there 
would be nothing wrong if the Board would pay the $ 10 per day also.  


