
 

 

Opinion No. 15-1613  

August 6, 1915  

BY: H. S. CLANCY, Assistant Attorney General  

TO: Mr. A. H. Harvey, County Clerk, Carrizozo, New Mexico.  

As to definition of "true copy" as used in Chapter 71, Laws of 1915, relating to 
chattel mortgages.  

OPINION  

{*186} I have your letter of the 3rd instant in which you ask for the opinion of this office 
as to whether the words "a true copy," as used in Section 4, Chapter 71 of the Session 
Laws of 1915, relating to the right of a mortgagee in a chattel mortgage to withdraw the 
original filed with the county clerk, means a copy certified by the clerk and a charge 
made by him for such certification.  

It is the opinion of this office that the words "a true copy," used in the act above 
mentioned, does not mean a certified copy, and that there is no authority conferred by 
law upon a county clerk to make a charge for certifying a copy of a chattel mortgage. 
Had it been the intention of the legislature that such copies should be certified, it would 
undoubtedly have used the word "certified," "authenticated" or "exemplified," but it 
cannot be said that the words "true copy" necessarily mean a certified, authenticated or 
exemplified copy. This question has been gone into by the courts to some extent, and in 
the case of Bank v. Brecheison, a case reported in 70 Pac., 895, the court said:  

"The use of the words 'true copy' in the statute relative to the recording of chattel 
mortgages does not require that a literal and verbatim copy of the instrument must be 
filed, but a copy substantially true, so that creditors of the mortgagor or subsequent 
purchasers in good faith may not be misled to their detriment."  

In this case it does not appear that the copy of the instrument in dispute was a certified 
copy, and no such inference can be drawn from an examination of the Kansas statute 
involved in that case.  


