
 

 

Opinion No. 15-1616  

August 12, 1915  

BY: H. S. CLANCY, Assistant Attorney General  

TO: Willie Elgin, President, Estancia Savings Bank, Estancia, N. M.  

Delinquent taxes, fees of county clerks in connection with redemption.  

OPINION  

{*188} I am in receipt of your letter of the 10th inst. in which you ask for the opinion of 
this office in regard to three matters connected with the sale of property for delinquent 
taxes.  

Your first question is as to whether it is legal for county treasurers, upon the redemption 
by the former owner of property which has been sold to the county, to make a charge 
against the person redeeming the same for the recording of the certificate of sale issued 
by the treasurer to the county. Owing to the fact that our statutes do not require that 
such a certificate shall be recorded, the county treasurer cannot exact anything from the 
person redeeming for recording.  

You also desire to know whether the county clerk is authorized to make a charge for 
marking the word "Redeemed" upon a certificate of redemption issued by the county 
treasurer and which is presented to the clerk. This requirement appears as Section 
5505 of the codification of 1915 and also as Section 39, Chapter 84, Laws of 1913, and 
there does not appear to be any law which would authorize a clerk to make any charge 
whatever for the performance of the duties imposed upon him by that section.  

Your third inquiry is as to whether the county can make a charge for executing a tax 
deed to the purchaser of a tax certificate when the property has not been redeemed and 
the time for the redemption of it has expired. This deed is to be issued under the 
provisions of Section 5506 of the codification, which also appears as Section 40, 
Chapter 84 of the laws of 1913, and by this law it is made the duty of the county 
treasurer to execute and deliver such a deed, and he is nowhere authorized to make 
any charge whatever for the performance of such a duty.  


